Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadOffentlig sektor har dubblat efterfrågan på digital kompetens

Offentlig sektor har dubblat efterfrågan på digital kompetens

Kommunernas, regionernas och myndigheternas efterfrågan på digital kompetens fördubblades mellan 2006 och 2019. Men utvecklingen ser olika ut och störst ökning har skett i kommunerna, medan regionernas utveckling har stannat av.

Det är forskare vid Swedish Center for Digital Innovation vid Göteborgs universitet som har gått igenom 1,3 miljoner platsannonser hos Arbetsförmedlingen för åren 2006 till 2019.

Utifrån en EU-definition har de identifierat hur ofta digitalt laddade ord nämns i platsannonserna. Resultatet blir ett värde på digital intensitet och det värdet har fördubblats från 2006 till 2019. Värdet för offentlig sektor är lägre än för privat sektor, men de två närmar sig varandra, om än långsamt.

Ökar i kommuner, avstannat i regioner

Tittar man på utvecklingen uppdelat på kommun, region och myndigheter (se grafen överst) så ser man att kommunerna hade lägst värde av de tre år 2006. Men kommunerna har haft en stadig ökning och 2019 hade de gått om de andra.

Statliga myndigheter har hela tiden legat högt och enligt statistiken för 2020, som snart släpps, så ligger de nu högst igen. Men för regionerna har utvecklingen stannat av och legat på samma nivå sedan 2016.

– För regionerna borde det leda till väldig aktivitet. Man borde fråga HR, vad hände 2016? Tänker de att de redan nått en optimal nivå? säger Johan Magnusson, docent i informatik, som är en av forskarna bakom studien.

Mer digital kärnverksamhet

Men han konstaterar att alla – både i offentlig och privat sektor – behöver bli mer medvetna om betydelsen av att öka den digitala kompetensen.

– Digitaliseringen går mer och mer in i vad vi ska syssla med och in i kärnverksamheten. Man behöver både öka spetskompetensen och lyfta baskunskaperna för alla i organisationen. Över tid får man svårt att nyttja fördelarna med digitaliseringen om man inte har rätt kompetens.

Johan Magnusson tar upp att allmänheten förväntar sig samma nivå på kommunens/ regionens/ myndighetens digitala tjänster som av privata tjänster. Så offentlig sektor behöver fortsätta satsa och hänga med digitalt.

För att öka kompetensen räcker det inte med rekrytering utan det behövs också kompetensutveckling av den personal man redan har – från fritidspedagoger (som är en grupp där digital kompetens oftare efterfrågas i platsannonserna) till it-experter.

Bra att se vad som söks

Hur efterfrågan på digital kompetens förändrats för ingenjörer är inget som studien tittat på. Men alla svar finns i materialet och Johan Magnusson hoppas att någon skapar en öppen digital tjänst för att kunna få svar på den typen av frågor.

Se hela rapporten

Här finns hela rapporten Den Stora Vågen: Digital Kompetens i Offentlig Sektor 2006-2019

– Det vore bra för alla. Arbetsgivare skulle kunna kolla: Hur ligger vi till jämfört med andra? Och enskilda personer skulle kunna se var deras kompetens efterfrågas eller vad ett bolag där man vill jobba efterfrågar. Då får man en signal vad man behöver lära sig.

De råd Johan Magnusson vill ge till alla arbetsgivare är att göra en analys av hur man står sig jämfört med andra, att ha koll på om andra rekryterar digital kompetens, att ha en egen målsättning, att rekrytera och kompetensutveckla både spets- och baskompetens och att öka takten.

– Vi släppte rapporten nyligen så kommuner, regioner och myndigheter har inte hunnit reagera. Men vårt mål är att få upp frågan på bordet, säger Johan Magnusson.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.