Ingenjörer som jobbar hemma tappar känslan av gemenskap

Åttio procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer arbetar under coronapandemin helt eller delvis hemma. 58 procent har till viss del tappat känslan av gemenskap. Foto: Getty Images.

Arbete hemifrån ger ingenjörerna bättre balans i livet men det orsakar också flera problem. Framför allt yngre ingenjörer känner nedstämdhet, minskad motivation och en förlorad känsla av gemenskap. Det visar en undersökning av Sveriges Ingenjörer.

Åttio procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer arbetar under coronapandemin helt eller delvis hemma. Det har lett till några positiva effekter men också flera allvarliga problem. Det finns också skillnader i hur man upplever hemarbetet mellan olika åldersgrupper och mellan män och kvinnor.

Hemarbete ger balans i livet

Det är tydligt att många ingenjörer upplever en bättre balans i livet när de arbetar hemifrån. Det är framför allt ingenjörer i åldern 35-50 år som svarar att de har fått bättre balans mellan fritid och arbete. Närmare 90 procent av kvinnliga ingenjörer i den åldern anser att hemarbetet till stor eller viss del ger bättre balans.

Bland de manliga ingenjörerna är känslan av bättre balans något svagare. Strax under 80 procent i samma åldersgrupp svarar att hemarbetet till stor eller viss del ger bättre balans i livet.

Negativa effekter

Tyvärr visar undersökningen också att ingenjörer som jobbar hemifrån upplever flera arbetsmiljöproblem. De känner nedstämdhet, minskad motivation i arbetet men också att de har tappat känslan av gemenskap.

Det är främst de yngre ingenjörerna som känner att de har tappat känslan av gemenskap med kollegorna. Källa:: Coronakrisen – hemarbetets potential prövas.

De här problemen är vanligare bland yngre ingenjörer. Omkring en tredjedel i åldern 29-39 år svarade att de till stor del har tappat känslan av gemenskap och 12 procent känner sig nedstämda och har mindre motivation.

– Det är det mest oroande vi ser i undersökningen. Sannolikt tyder det på att unga som är nya i arbetslivet och saknar erfarenhet har större behov av att fysiskt träffa sin chef och sina kollegor, säger Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer.

Exakt vad som orsakar problemen är svårt att veta utan att ställa fler frågor. Några svar kan komma från ett nystartat forskningsprojekt vid Karolinska Institutet, där Sveriges Ingenjörer medverkar.

Forskarna ska göra en enkätundersökning med nyexade ingenjörer med frågor om deras första tid i arbetslivet. Forskarna vill ta reda på hur ingenjörerna blir integrerade på arbetsplatsen. Enkätfrågorna handlar bland annat om deras upplevelser av att passa in, positiva utmaningar, lärandeklimat, arbetsbelastning, sömn, stress och återhämtning.

– Mer distansarbete gör introduktion av nyanställda till en större utmaning för arbetsgivarna. Därför är det viktigt med forskning som ger stöd för rätt åtgärder, säger Magnus Skagerfält.

Undersökningen från Sveriges Ingenjörer visar också att samarbetet med kollegor är ett problem när man arbetar hemifrån. 62 procent har svarat att det är svårare att samarbeta med kolleger och skillnaderna mellan åldersgrupperna är små.

Arbetsplats med brister

Ett annat problem är den fysiska arbetsmiljön och undersökningen visar att det finns vissa skillnader mellan ingenjörer som arbetar i privat och i offentlig sektor. 22 procent av ingenjörerna i privat sektor har inte en arbetsplats hemma med bra utrustning som skärm, stol, bord och belysning. Bland ingenjörer som är anställda i en kommun saknar var tredje en bra fysisk arbetsmiljö.

En tredjedel av ingenjörerna som är anställda i en kommun och arbetar hemifrån har inte en bra arbetsplats i hemmet. Källa: Coronakrisen – hemarbetets potential prövas.

Att arbeta vid köksbordet eller vid andra bord och stolar som inte går att reglera kan så småningom ge värk i kroppen. Här syns en tydlig skillnad mellan män och kvinnor. Fler  kvinnor än män har fått med värk i kroppen av att jobba hemifrån.

Så gick undersökningen till

I samband med Sveriges Ingenjörers löneenkät genomfördes också en undersökning om medlemmarnas arbetsmiljö. Den besvarades av cirka
17 900 personer. De inkomna svaren stämmer över lag väl överens med fördelningen i populationen gällande kön, ålder och arbetsmarknadssektor.

Undersökningen genomfördes under slutet av oktober 2020 – slutet av januari 2021. Resultaten är publicerade i rapporten Coronakrisen – hemarbetets potential prövas.

Kritik från regeringen

Magnus Skagerfält är kritisk mot hur Arbetsmiljöverket har agerat under det gånga året då många har tvingats arbeta hemifrån för att minska smittspridningen.

– Det behövs ett tydligt regelverk men Arbetsmiljöverket har istället tagit steg i fel riktning när regler och allmänna råd som tidigare gällde vid arbete i hemmet har tagits bort. Sveriges Ingenjörer har kritiserat Arbetsmiljöverket för beslutet och nu kommer samma kritik från regeringen.

Den 11 februari presenterade regeringen en ny arbetsmiljöstrategi och i den skriver regeringen att det ska finnas tydliga regler för arbetsmiljön, även om arbetsgivaren inte rår över arbetsplatsen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

Ståltillverkaren SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men nu ska de ner till noll. Civilingenjörerna Lotta Jakobsson och Lisette Mikaelsson har två av nyckelrollerna när företaget bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.
Fler artiklar