Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHär är förmånerna som används mest

Här är förmånerna som används mest

Vad använder medlemmar i Sveriges Ingenjörer mest av de förmåner man kan få av facket? Svaret finns här.

Som medlem i Sveriges Ingenjörer finns en rad förmåner – allt från rabatter på banklån och tågbiljetter, till juridisk hjälp, karriärtjänster, patentrådgivning och stöd för att driva eget företag.

– Medlemmar använder facket både när de har problem och till positiva grejer. En trendspaning nu är att det är mycket fokus på lön, råd inför lönesamtalet och granskning av avtal för att man fått nytt jobb, säger Emma Sallnäs som ansvarar för Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Och det märks också i vilka förmåner som används mest:

  1. Saco lönesök
  2. Webbinarier och seminarier
  3. Telefonsamtal till rådgivningen
  4. Förhandlingshjälp
  5. E-postfrågor till rådgivningen
  6. Granskning av anställningsavtal
  7. Cv-granskning
  8. Intervjuträning
  9. Linkedin-granskning
  10. Karriärcoachning
  11. Digital chefsskola

Fler – och en raket

Men det finns fler populära förmåner även utöver de här. Som stipendier och fonder, försäkringar, som många medlemmar tar, inkomstförsäkringen – som fyller ut a-kassan om man blir arbetslös, och Ny Teknik som många läser.

Du hittar alla förmåner samlade här.

En raket på listan för det senaste året är webbinarierna.

Natasha Kavalic
Natasha Kavalic

– När seminarierna på grund av pandemin blivit digitala har vi nått ut till riktigt många medlemmar, säger Natasha Kavalic, chef för utvecklingen av medlemsförmåner på Sveriges Ingenjörer.

Hon pekar på att Sveriges Ingenjörer vill vara ett stöd för medlemmarna från studietiden och under hela yrkeslivet. Förmånerna tas fram utifrån det.

– Vår roll är att inspirera medlemmar till att utvecklas i sitt yrkesliv. Vi tar inte arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling av sina anställda men lyfter och öppnar ögonen för olika ämnen. Och man kan få prova på saker. Som med karriärcoachning, där man får tre samtal. Sedan kanske man vänder sig till arbetsgivaren för att fortsätta.

Natasha Kavalic menar att styrkan med Sveriges Ingenjörer är att man samlar just ingenjörer.

– Vi är de enda som samlar så många. Det är en förmån i sig. Det ger medlemmen olika möjligheter att träffa och nätverka med andra ingenjörer. Det är oerhört värdefullt.

Nya förmåner och fler på gång

Vilka förmåner som erbjuds utvecklas kontinuerligt. Det senaste året har till exempel Fråga rekryteraren och Digital chefsskola tillkommit.

– Det styrs av vilka behov vi ser hos medlemmarna och också att vi omvärldsspanar och är lyhörda för de trender som sker i vår omvärld, säger Natasha Kavalic.

I år kommer en mentortjänst som gör det möjligt att ha en mentor digitalt. Förbundet tittar också på fler möjligheter att nätverka digitalt och om det finns stöd att erbjuda för hemarbete och distansstudier.

Är det någon förmån du vill rekommendera?

– Det kanske inte är direkt en förmån, men om man är intresserad av lokala frågor och att jobba med andra ingenjörer så rekommenderar jag möjligheten att engagera sig i distriktsverksamheten och genomföra aktiviteter lokalt.

Karin Thorsell

Vill du läsa mer om förmånerna? Här finns tidigare artiklar i Ingenjören om förmåner.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.