Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHär är förmånerna som används mest

Här är förmånerna som används mest

Vad använder medlemmar i Sveriges Ingenjörer mest av de förmåner man kan få av facket? Svaret finns här.

Som medlem i Sveriges Ingenjörer finns en rad förmåner – allt från rabatter på banklån och tågbiljetter, till juridisk hjälp, karriärtjänster, patentrådgivning och stöd för att driva eget företag.

– Medlemmar använder facket både när de har problem och till positiva grejer. En trendspaning nu är att det är mycket fokus på lön, råd inför lönesamtalet och granskning av avtal för att man fått nytt jobb, säger Emma Sallnäs som ansvarar för Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Och det märks också i vilka förmåner som används mest:

  1. Saco lönesök
  2. Webbinarier och seminarier
  3. Telefonsamtal till rådgivningen
  4. Förhandlingshjälp
  5. E-postfrågor till rådgivningen
  6. Granskning av anställningsavtal
  7. Cv-granskning
  8. Intervjuträning
  9. Linkedin-granskning
  10. Karriärcoachning
  11. Digital chefsskola

Fler – och en raket

Men det finns fler populära förmåner även utöver de här. Som stipendier och fonder, försäkringar, som många medlemmar tar, inkomstförsäkringen – som fyller ut a-kassan om man blir arbetslös, och Ny Teknik som många läser.

Du hittar alla förmåner samlade här.

En raket på listan för det senaste året är webbinarierna.

Natasha Kavalic
Natasha Kavalic

– När seminarierna på grund av pandemin blivit digitala har vi nått ut till riktigt många medlemmar, säger Natasha Kavalic, chef för utvecklingen av medlemsförmåner på Sveriges Ingenjörer.

Hon pekar på att Sveriges Ingenjörer vill vara ett stöd för medlemmarna från studietiden och under hela yrkeslivet. Förmånerna tas fram utifrån det.

– Vår roll är att inspirera medlemmar till att utvecklas i sitt yrkesliv. Vi tar inte arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling av sina anställda men lyfter och öppnar ögonen för olika ämnen. Och man kan få prova på saker. Som med karriärcoachning, där man får tre samtal. Sedan kanske man vänder sig till arbetsgivaren för att fortsätta.

Natasha Kavalic menar att styrkan med Sveriges Ingenjörer är att man samlar just ingenjörer.

– Vi är de enda som samlar så många. Det är en förmån i sig. Det ger medlemmen olika möjligheter att träffa och nätverka med andra ingenjörer. Det är oerhört värdefullt.

Nya förmåner och fler på gång

Vilka förmåner som erbjuds utvecklas kontinuerligt. Det senaste året har till exempel Fråga rekryteraren och Digital chefsskola tillkommit.

– Det styrs av vilka behov vi ser hos medlemmarna och också att vi omvärldsspanar och är lyhörda för de trender som sker i vår omvärld, säger Natasha Kavalic.

I år kommer en mentortjänst som gör det möjligt att ha en mentor digitalt. Förbundet tittar också på fler möjligheter att nätverka digitalt och om det finns stöd att erbjuda för hemarbete och distansstudier.

Är det någon förmån du vill rekommendera?

– Det kanske inte är direkt en förmån, men om man är intresserad av lokala frågor och att jobba med andra ingenjörer så rekommenderar jag möjligheten att engagera sig i distriktsverksamheten och genomföra aktiviteter lokalt.

Karin Thorsell

Vill du läsa mer om förmånerna? Här finns tidigare artiklar i Ingenjören om förmåner.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?