Nytt jobb vid 60 – Lourdes tog stöd av facket och lyckades

Lourdes Valencia hade inte sökt ett jobb på tio år och tog allt stöd hon kunde få från Sveriges Ingenjörer.

Byggnadsingenjören Lourdes Valencia var lite orolig inför chansen att få nytt jobb som 60-åring. Men trots att det var tio år sedan sist gick det överraskande lätt. Envishet och goda råd från Sveriges Ingenjörer betydde mycket, säger hon själv.

Åldersdiskriminering diskuteras flitigt inom arbetslivet. Forskning har visat att redan från 40-årsåldern ökar risken för att bli bortvald på grund av ålder.

– Jag var förberedd på att det skulle bli tufft och därför blev jag både överraskad och glad att så många arbetsgivare var intresserade, säger Lourdes Valencia som förra våren fyllde 60 år.

5 tips om du inte sökt jobb på länge

  1. På nätet finns många tips som du kan ha nytta av.
  2. Är du med i facket – ta all hjälp du kan få från dem.
  3. Granskning av cv och personligt brev är jätteviktigt.
  4. Intervjuträning är en bra förberedelse. Se till att den som intervjuar är van vid att intervjua akademiker.
  5. Lägg ner tid på att anpassa dina ansökningar efter varje tjänst du söker. Lyft fram de erfarenheter och kompetenser varje arbetsgivare efterfrågar.

De senaste tio åren har hon varit projektledare på Region Skåne i Lund med ansvar för ny- och ombyggnationer av fastigheter inom sjukvården. Under flera korta perioder har hon varit tjänstledig för att delta i FN-uppdrag i länder som drabbats av konflikter eller naturkatastrofer.

Läs en tidigare intervju med Lourdes Valencia om ett FN-uppdrag i världens största flyktingläger i Bangladesh.

Ändrade inriktning

Hösten 2019 bestämde sig Lourdes för att satsa helt på internationellt arbete och sa upp sig från Region Skåne. I januari 2020 reste hon på uppdrag för UNICEF till Venezuela, men efter tre månader stängde landet sina gränser för att begränsa Coronapandemin. Hon jobbade hemifrån en månad och blev sedan omplacerad till Sverige.

När kontraktet med UNICEF gick ut i juli hade Lourdes haft tid att fundera över framtiden. Covid-19  förändrade och begränsade det internationella arbetet. Den bristfälliga vården och svårigheten att resa hem vid behov fick henne att tveka. Var hon beredd att åka ut igen? Hon kom fram till att svaret var nej.

– Internationella uppdrag kändes plötsligt inte lika lockande längre. Jag har min familj i Sverige och osäkerheten har blivit för stor.

Tog stöd från sitt fackförbund

I juli stod Lourdes Valencia därför plötsligt utan arbete och skrev genast in sig på Arbetsförmedlingen.

– Jag hade inte sökt ett jobb på tio år och det kändes nervöst. Det är lätt att fastna i negativa tankar när många pratar om hur svårt det är att få jobb när man är äldre.

Lourdes bestämde sig för att ta all hjälp hon kunde få och inte begränsa sig själv.

Lourdes Valencia

– Jag är både arkitekt och ingenjör, målmedveten och resultatinriktad och har genom arbeten och utbildningar skaffat mig goda kunskaper inom projektledning, något som jag inte hade för tio år sedan. Men jag förstod att jag behövde hjälp att lyfta fram min kunskap.

Hon kontaktade sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer och fick hjälp med granskning av sitt cv och personliga brev. Av den feedback hon fick förstod hon vad som behövde ändras för att ansökningarna skulle bli vassare. Bland annat tyckte hon att det var svårt att själv se hur hennes erfarenhet och kompetens matchade företagens behov.

– Jag fick jättebra hjälp att lyfta fram mina erfarenheter och utforma ansökningarna för de  tjänster jag sökte. Presentationsbrevet ska begränsas till en sida och vid intervjun man har bara en halvtimme för att lyfta fram sig själv.

Vilken hjälp kan jag få från facket?

Som medlem i Sveriges Ingenjörer kan du få hjälp med cv-granskning, intervjuträning och mycket annat. Läs mer här.

Lourdes bestämde sig för att ta mer hjälp av förbundet och bokade också en intervjuträning.

– Det var jättenyttigt. Jag hade läst en del råd på nätet men det här gav mycket mer. Den rekryterare som intervjuade mig har stor erfarenhet av att intervjua akademiker. Nivån var hög med vassa konkreta frågor.

När Lourdes också upptäckte möjligheten att få en mentor via förbundet anmälde hon sig direkt. Det blev också ett bra stöd.

För att öka chanserna bekostade Lourdes själv en uttalskurs i svenska på L2 Language Studio, där hon fick öva uttal men även grammatik och retorik.

– Jag kommer från Peru men har bott i Sverige i 32 år och pratar svenska flytande, men mitt uttal behövde bli bättre så nu bestämde jag mig för att satsa. Jag övade och övade och det har gett resultat.

Lär av av misstagen

I höstas började Lourdes på allvar söka jobb och det dröjde inte länge förrän ansökningarna gav resultat.

– Jag blev faktiskt överraskad av responsen, säger hon.

Att söka jobb är ofta en utdragen process med flera intervjuer. Under några månader i höstas var Lourdes med i flera processer och hade intervjuer inbokade nästan varje vecka.

– Jag lärde mig mycket, både om att presentera mig själv och om företagen som rekryterade.

I några rekryteringar gick hon hela vägen och till slut stod hon inför ett par jobberbjudanden att välja mellan. Valet föll på en tjänst som projektledare på AFRY med uppdrag i Lund och Malmö och där trivs hon nu utmärkt.

Att söka jobb när man inte gjort det på många år kräver övning, menar Lourdes Valencia, men hon upplever att hon också har utvecklats och lärt sig mycket.

– Jag gjorde många misstag eftersom jag var inte så rutinerad i början, men jag blev bättre och bättre. Det är viktigt att vara envis och att ta all hjälp man kan få.

1 kommentar

  • IA

    Grattis både till Lourdes och hennes nuvarande arbetsgivare!
    Inspirerande artikel, tack för den.

    15 april 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt