Ingenjör på Forbes talanglista vill att vi delar garderob

Mikaela Larsell Ayesa har tillsammans med Lisa Gautier startat Hack Your Closet som erbjuder kunderna prenumerationer på second handkläder.

Hon heter Mikaela Larsell Ayesa och är civilingenjör från KTH. Hennes startup heter Hack Your Closet och säljer prenumerationer på second handkläder. Nu finns hon på amerikanska affärsmagasinet Forbes talanglista.

Mikaela Larsell Ayesa hade just tagit examen på KTH, programmet Design och produktframtagning, när hon fick syn på en annons. Fransyskan Lisa Gautier med erfarenhet från modeindustrin och startups i Berlin och Stockholm sökte en medgrundare till en ny affärsidé.

Klädindustrin bidrar med stora utsläpp av koldioxid och det har gett second-handmarknaden ett lyft. Men varför köpa kläder istället för att hyra?

– Jag läste innovationsledning på min master och tankarna på eget företag hade grott länge. Lisas idé lät jättespännande och min bakgrund och kompetens matchade hennes perfekt, säger Mikaela.

För två år sedan startade Mikaela Larsell Ayesa och Lisa Gautier Hack Your Closet på 13 kvadratmeter i centrala Stockholm. I dag har företaget 32 anställda och hyr en lokal på 600 kvadratmeter i Kista utanför Stockholm.

Höga mål

Företaget erbjuder prenumerationer på second handkläder som väljs ut av en stylist. Varje ny kund anger sin storlek och beskriver sin stil, ofta med inspirationsbilder. Varje månad kommer sedan ett paket med fyra second handplagg hem med bud. Efter en månad returneras plaggen otvättade och fyra nya plagg levereras.

– I dag har vi omkring 1 800 kunder och vi växer snabbt. I februari startade vi en filial i Frankrike och vi planerar att etablera oss i ett nytt land varje år. Målet är att bli Europas största delade garderob, säger Mikaela.

Plaggen skickas inte mellan länderna. Ambitionen att inte bidra till koldioxidutsläpp kräver en garderob i varje land.

I Sverige har Hack Your Closet 29 000 plagg som stylisterna kan välja bland. Kläderna har företaget köpt i second handbutiker och direkt från modeföretagens överskottslager.

Investerar för att skala upp

Plaggen skickas till kunderna i papplådor som returneras och används igen. Hållbarhetsperspektivet finns alla delar av verksamheten.

I början av förra året tog Hack Your Closet in fyra miljoner kronor och i december samma år ytterligare 20 miljoner kronor i en ny investeringsrunda. Kapitalet behövs för att skala upp verksamheten och för marknadsföring.

Bland företagets 32 anställda finns stylister, inköpare, ansvariga för tvätt, kvalitet och logistik. Men också ingenjörer.

– Vi har ett team med en handfull ingenjörer men vi behöver fler. De utvecklar och ansvarar för våra tekniska system, både den app som kunderna använder och de logistiksystem vi behöver.

Att hitta färdiga affärssystem för en cirkulär affärsmodell var svårt.

– Det finns många för linjära affärsmodeller men få för cirkulär ekonomi som prenumerationer och uthyrning och därför blev vi tvungna att utveckla egna system.

På Forbes talanglista

När amerikanska affärsmagasinet Forbes nyligen presenterade årets talanglista 30 under 30 Europe (se hela listan) var Mikaela Larsell Ayesa en av de 30 i kategorin social impact.

– Det känns jätteinspirerande, och en bekräftelse på att fler tror på vår affärsidé. Ska vi lyckas minska utsläppen måste klädindustrin ställa om och bli mer cirkulär. Vi tror på idén att hyra kläder för att minska nytillverkningen.

Karin Virgin

Webbinarium om textil hållbarhet

Den 15 oktober 2021 håller Sveriges Ingenjörer ett webbinarium om Textil hållbarhet – Nya material, återvinning och automatisk sorteringsteknik. Missa inte det!

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

Ingenjörslönerna ökade rejält under 2023 och om 11 månader är det dags för en ny avtalsrörelse. Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer tror att förhandlingsläget kan bli gynnsamt.  
Fler artiklar