Byggcheferna har något att lära andra chefer (fastän de inte tror det själva)

Det finns en unik syn på ledarskapet i byggbranschen. En bra chef är en sådan som "kommer först och sätter på kaffet". Foto: Getty Images

Cheferna på en byggarbetsplats har ett unikt ledarskap – men kanske inte på det sätt man först tänker. En ny bok sätter fokus på de ledare som själva aldrig skulle framhäva sig som experter på ledarskap.

Geraldine von Celsing har arbetat som rekryteringskonsult inom många typer av branscher. Men det är byggbranschen som fångat hennes uppmärksamhet och som hon skriver om i boken Byggbodarnas psykologi.

I tolv kapitel lyfter hon fram goda exempel på ledarskap utifrån den ledarstil som präglar många byggchefer.

Geraldine von Celsing, rekryteringsexpert.

– Jag säger inte att alla chefer är bra och jag är medveten om att det finns problem i branschen. Men det finns en unik syn på ledarskapet i branschen som jag tycker är värd att lyftas fram, säger Geraldine von Celsing som även har en psykologisk examen i botten.

Inte någon som förhäver sig

Den bild Geraldine von Celsing målar upp av byggcheferna står i skarp kontrast till den bild av en macho och korrupt byggbransch som ofta syns i media. De egenskaper som präglar en bra byggchef handlar om ett ödmjukt, genuint och nära ledarskap, utan krusiduller och självupptagenhet. Och som inte heller förhäver sig som bättre än andra.

– Du ser aldrig byggchefer intervjuade som ledarskapsexperter, de har inget egenintresse i att framhäva sig själva. De skulle aldrig gå ut och berätta hur coola de faktiskt är. Så jag tänkte att om inte de berättar det får jag göra det, förklarar hon.

Står med fötterna på marken

Att vara platschef på ett stort bygge är dock ingen liten grej, konstaterar hon. Många byggchefer leder projekt i miljardklassen, fullt jämförbart med att leda ett relativt stort företag. De har ett komplext ansvar för både teknik, kostnader och inte minst arbetsmiljön för hundratals medarbetare.

– Byggbranschen är kanske lite tuffare än andra branscher. Allt kan gå fel och i värsta fall riskerar du att människor dör på jobbet. Här behövs chefer som är grundade med båda fötterna på jorden och som har allt fokus på uppgiften.

En bra byggchef är ingen Jesus

Under sina år som rekryteringskonsult har Geraldine von Celsing samlat ord och uttryck som används för att beskriva en bra chef. I boken varvar hon anekdoter med aktuell psykologisk forskning – med uttrycken som utgångspunkt.

Det kan vara till exempel ”inga konstigheter”, ”lindar inte in saker i bomull”, ”går inte ut och gapar och ryar” och ”ingen Jesus”.

– En ”Jesus” är någon som många hört talas om, men aldrig sett. En byggchef som ”inte är en Jesus” är däremot fysiskt närvarande och gör sig tillgänglig och är involverad i arbetet, förklarar hon.

Ödmjuk inför andras kompetens

”Sitter inte på några höga hästar” är ett annat uttryck som speglar hur en bra chef bör vara. Det handlar om att en bra chef betraktar kollegorna som jämbördiga och tar deras idéer och lösningar på allvar.

Geraldine von Celsing konstaterar att många som kommer som första linjens chefer kommer direkt från högskolan, utan praktisk erfarenhet. Då är det extra viktigt att gå in med ödmjukhet och visa att man värdesätter den kunskap och erfarenhet som byggjobbarna har från den praktiska verkligheten.

– Det är inte ovanligt att man blir väldigt hårt dömd om man inte går in med den ödmjukheten, konstaterar hon.

Ser till att det finns kaffe

”Att vara den som kommer först och sätter på kaffet” är ett annat av Geraldine von Celsings favorituttryck från boken.

– Det är ett uttryck som säger otroligt mycket. En sådan chef får andra att känna sig välkommen, men det visar även på ett omhändertagande och en omsorg om andra människor.

Byggbodarnas psykologi: 12 insikter för en mer grundad tillvaro är utgiven på Vulkan förlag.

Geraldine von Celsing tror att boken kan vara intressant både för de som jobbar i byggbranschen, men även för andra som är intresserade av hur inkluderande ledarskap kan ta sig uttryck i praktiken.

Viktigt i allt ledarskap

Geraldine von Celsing arbetar idag som rekryteringschef på Sveriges Radio och inser att många av insikterna är relevanta även i hennes arbetsvardag.

– Jag inspireras framför allt av det autentiska ledarskapet, det ärligt intresserade där man inser att alla behövs och kan bidra för att utveckla. Det tror jag är en viktig komponent i allt ledarskap, säger hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar