Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörerna på Ericsson: "Hur många platser blir kvar på kontoren?"

Ingenjörerna på Ericsson: ”Hur många platser blir kvar på kontoren?”

Ledningen på Ericsson vill genomföra genomgripande förändringar av kontoren i Kista redan vid årsskiftet. Sveriges Ingenjörer får inte svar på frågan om hur många arbetsplatser som blir kvar. Nu begär facket central förhandling.

I mitten av oktober skrev Ingenjören om Ericssons planer på att bygga om sina kontor till mötesplatser där de fasta arbetsplatserna försvinner. Sedan dess har de lokala facken fortsatt att MBL-förhandla med ledningen.

Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer, säger att facket fortfarande saknar svar på viktiga frågor och att underlaget för beslutet är för tunt.

Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.

– En viktig fråga är dimensioneringen. Hur många arbetsplatser kommer det att finnas kvar på kontoren? Det får vi inget besked om, säger han.

Ledningen betonar att distansarbete ska vara frivilligt men tillgången på platser blir ändå avgörande. Två enkätundersökningar visar att en majoritet av de anställda vill arbeta hemifrån 2–3 dagar i veckan.

– Vi ser stora risker med att anpassa lokalerna från resultatet av en enkätundersökning och att införa en bokningsapp för kontorsplatser som liknar dem för bokning av tvättstugetider, säger Per Norlander.

Det här kommer steg för steg göra det krångligare att komma till jobbet menar han och ser en risk för att frivilligheten så småningom blir ett krav, först outtalat men med tiden en del av företagskulturen.

Livspusslet är viktigt

Under hösten har kontorsprojektet på Ericsson fått en del medial uppmärksamhet. I en artikel i Dagens Nyheter i slutet av oktober pratar Peter Laurin, chef för affärsområdet Managed Services, om de goda erfarenheterna av distansarbete under pandemin. Men han medger att företaget har sett att samarbetet mellan avdelningar har blivit sämre och att innovationen kan bli lidande.

Det här är ett av flera problem som Sveriges Ingenjörer påpekar.

– Ingenjörer skapar mer värde tillsammans än ensamma vid köksbordet, säger Per Norlander.

Han betonar att möjligheten att kunna jobba på distans för att underlätta livpusslet är viktig och något som facket värnar.

– Men det är stor skillnad på att göra det frivilligt och att känna sig tvingad därför att det inte finns plats på kontoret, säger Per Norlander.

De fackliga representanterna på Ericsson märker att oron för kontorsomvandlingen har vuxit bland medarbetarna under hösten. Unga ingenjörer berättar om svårigheterna att jobba hemifrån i små lägenheter och problemen kommer att bli permanenta om tusentals ingenjörer i Kista inte längre har en arbetsplats att gå till.

Sämre innovationskultur

Förtroendevalda från facken på Ericsson hör att medarbetare är också oroade över kompetensöverföringen om arbetsgrupper inte får tillgång till platser på kontoret intill varandra och samma dagar. Per Norlander säger att äldre erfarna ingenjörer ibland föredrar att arbeta hemifrån där de blir mindre störda av frågor.

– De som frågar mest är de unga ingenjörerna som håller på att lära sig teknik och arbetssätt.

När unga och erfarna inte jobbar tillsammans på plats försämras kompetensöverföringen. Samverkan mellan ingenjörer med olika kompetens och erfarenhet är viktig också för att nya idéer ska födas.

– Unga ingenjörer som inte fastnat i vedertagna arbetssätt och lösningar kan förändra bara genom att ställa frågan ”varför gör vi så här”?  Ett bra innovationsklimat är jätteviktigt i ett företag som Ericsson, säger Per Norlander.

 Begär central förhandling

Sveriges Ingenjörer menar att de saknar det beslutsunderlag som motiverar förändringen. Fackets förslag är att medarbetarna efter årsskiftet istället får komma tillbaka till kontoren, som de är utformade i dag, med fasta arbetsplatser. Samtidigt inleds försök med flexibla kontor som berör ett mindre antal medarbetare, kanske 10 procent.

– Det är vårdslöst att braka in med storskaliga förändringar utan förstudier, verifiering och utvärdering i mindre skala, säger Per Norlander.

Nu har Sveriges Ingenjörer begärt en central förhandling om förändringarna av kontoren. Preliminärt datum för förhandlingen är 16 november.

Karin Virgin

3 KOMMENTARER

  1. I artikeln ”Försvagar distansarbetet facket?” (Futurion 1/2 2022) diskuterar jag om maktförhållandena på arbetsmarknaden förändras genom det ökade distansarbetet och vilka nya fackliga frågor som distansarbetet reser inom branscher där det är utbrett. De som berörs är framför allt tjänstemän inom både privat och offentlig sektor. Kan laddas ned här:
    https://portal.research.lu.se/sv/publications/f%C3%B6rsvagar-distansarbetet-facket
    Direktlänk till artikeln (innehåller också lästips, bland annat artikeln i Ingenjören):
    https://portal.research.lu.se/files/113429919/F_rsvagar_distansarbetet_facket._Anders_Kjellberg.pdf

  2. Livspussel, denna term verkar vara ett hyfsat nytt påhitt för folk som är idioter och inte tänker i förväg.

    Dock tycker jag att om man vill jobba hemma 2 – 3 dagar i veckan då behöver man ingen fast arbetsplats, men vill man jobba mestadels på kontoret då ska man ha en fast plats.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.