På Scania har årets lönerevision havererat. Företaget har brutit en överenskommelse med Akademikerföreningen och ger inte längre cheferna mandat att sätta lön. Nu kommer facket på Scania att ta frågan till central nivå.
Årets löneförhandling mellan Akademikerföreningen och ledningen var nästan i mål. Parterna hade enats om 2,8 procent och chefer hade hunnit ha ett inledande samtal om lön och prestation med sina medarbetare.
Det som återstod var en uppdatering av instruktionen till cheferna inför lönesamtalen, bland annat med årets lönematris. Den skulle ge cheferna riktvärden för procentuella löneökningar kopplade till medarbetarnas prestation.
Företaget och Akademikerföreningen var tidigt överens om att värdena i matrisen skulle ses som just riktvärden, med möjlighet till differentiering utifrån prestation.
– Nu har företaget brutit överenskommelsen genom att ensidigt uppdatera instruktionen och ta bort steget då chefen sätter lön utifrån riktvärden. HR får inte ihop budgeten och därför vill de begränsa chefernas mandat att sätta lön, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania.
Cheferna blir bakbundna
Enligt Lisa Lorentzon hamnade 93 procent av medlemmarna förra året på två nivåer av prestationsbedömningar. I praktiken innebär det att chefernas mandat sträcker sig till att ge medarbetarna en löneökning på antingen 2,6 eller 3,5 procent (beroende på prestationsnivå).
Enligt löneavtalet ska lönerna vara individuella och sättas efter samtal mellan medarbetaren och lönesättande chef. Hur väl medarbetaren uppfyller företagets lönekriterier är det som ska påverka löneutvecklingen.
– Det som händer nu är att prestationen får mindre betydelse. Cheferna ska göra en bedömning av medarbetarnas prestation men det är HR som bestämmer vad det är värt. Signalvärdet av att kunna ge lite mer eller mindre än riktvärdet försvinner, säger Lisa Lorentzon.
Frågan tas till central nivå
Företaget medger att de bryter mot överenskommelsen genom att ensidigt uppdatera instruktionen.
– Vi är enormt besvikna över hur företaget agerar och hur det här drabbar våra medlemmar, säger Lisa Lorentzon som påpekar att företaget redan tidigare brutit mot kollektivavtalet på flera punkter.
Men det som har skett nu är så allvarligt att Akademikerföreningen har valt att ta frågan vidare till central nivå, det vill säga ombudsmännen på Sveriges Ingenjörer. Om det blir en förhandling på central nivå är ännu inte bestämt.
– Att fortsätta att förhandla med en part som varken håller ord eller överenskommelser är naturligtvis omöjligt, säger Lisa Lorentzon.
Karin Virgin
13 kommentarer
Kompetens försvinner från Scania. In kommer det nyexade.
I det här fallet skulle jag rekommendera ett jobbyte så fort som möjligt – arbetsmarknaden är väl fortfarande relativt god i Stockholmsregionen?
Så fort chefen tycker att du har tonfall, så är det det som övertrumfar all prestation. Chefen har inte haft någon aning om vad vi på gruppen kunde eller inte kunde. Flera slutade, jag bråkade och fick så klart inte godkänt, sen blev det 2 kopior på det betyget. Så nu när jag halkat efter flera 1000 så går det inte att få upp lönen i motsvarande nivå. Hur mycket motivation får man då av att fortsätta prestera?
Lack of compliance with Collective Agreement is so risky for those non-EU personnel working under residence/work permit.
Even if manager sets the salary, its not always entirely dependent on performance. Its also based on how well the team needs that particular employee to perform in the coming year and also based on other criteria. So, i feel there is some exploitation around salary setting even though everyone says it’s solely based on performance, but its not.
Det bästa man kan göra när HR styr är att göra så lite som möjligt på jobbet. Slacka.
Företaget tappar kanske 50% i produktivitet i ditt fall. Själv får du ca 0.5% mindre löneökning per år. På 10 år blir det 5%. Dvs i praktiken nästan inget. Vid nästa jobbyte så ges chansen till nästa riktiga löneförhandling i alla fall. Och då spelar de skillnaden på 5 procenten från ditt tidigare jobb ändå ingen roll.
Antar att HR kommer vara nöjda med utfallet.
Socialismens essens… samma åt alla. Håller med ditt resonemang.
Mm, lycka till. Gör du så blir du garanterat av med jobbet. Grattis.
Det är dessvärre många som bara ”flyter med” på företagen nuförtiden. De gör precis minimum vad de ska, men anstränger sig inget extra. Inget skäl för uppsägning, så länge du trots allt gör ditt jobb.
Skillnaden i löneökning blir ofta inte stor heller jämfört med om du hade toppresterat, vilket artikeln visade. De anställda har lärt sig hur systemet funkar.
Funkat bra i 35 år på en annan stor lastbilstillverkare i Sverige, så jag är ett bevis på att man får behålla jobbet…
Så kan det säkert bli men det blir ju brutalt tråkigt på jobbet om man gör minsta möjliga utan att förlora jobbet…
Hur räknar du procent? I övrigt håller jag med om allt!
Visst, jag förenklade lite. Ska vara ränta-på-ränta om man ska vara korrekt.
Så 0,5% i 10 år ger: 1,005^10 = 1,0511 => 5,11% istället för 5%.