Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVet du vad du har för försäkringar genom facket?

Vet du vad du har för försäkringar genom facket?

Du vet säkert att facket har förhandlat fram en hel del försäkringar åt sina medlemmar. Men vilka? Vad täcker de? Och vad behöver du egentligen komplettera med själv? Stefan Holmberg, pensions- och försäkringsspecialist på Sveriges Ingenjörer, reder ut frågetecknen.

Behöver du rådgivning?

För dig som ingår i ITP-avtalet finns det en digital rådgivningstjänst för försäkringar på www.avtalat.se

Du fyller i uppgifter om dig själv, din ekonomi och din familjesituation, och får sedan ett tydligt individuellt råd om vilka försäkringar du bör skaffa och vad du tvärtom inte behöver.

Medlemmar i Sveriges ingenjörer kan också få gratis rådgivning hos Akademikerförsäkring.

Läs mer om försäkringar via facket här. Du behöver vara inloggad.

Sveriges Ingenjörer har förhandlat fram en hel del försäkringar för medlemmarna, en del ingår i medlemskapet, andra behöver man teckna själv.

För yrkesverksamma medlemmar som även är med i Akademikernas a-kassa ingår en inkomstförsäkring som ger omkring 80 procent av lönen vid arbetslöshet.

Inkomstförsäkringen är en av de viktigaste medlemsförmånerna även i en högkonjunktur. Man kan bli tvungen att söka jobb och då är det värdefullt att ha en tryggad inkomst som är betydligt högre än a-kassan.

Hus, bil eller båt?

De flesta har flera privata försäkringar, exempelvis för bostad, bil, båt eller husdjur. Här samarbetar Sveriges Ingenjörer med Akademikerförsäkring och If Skadeförsäkring som har bra erbjudanden till medlemmarna.

Men det finns även andra privata försäkring som man kan behöva teckna.

– Vilka beror på din livssituation och dina behov. Är du singel utan barn har du inte alls samma försörjningsbörda som om du har partner, barn och kanske dessutom ett hus, säger Stefan Holmberg, pensions- och försäkringsspecialist på Sveriges Ingenjörer.

Har du någon annan i ditt liv som är beroende av din inkomst kan det vara klokt att dels teckna en livförsäkring som ger din partner ett större engångsbelopp om du dör i förtid, samt att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring.

– Den ger bland annat ersättning om du blir invalidiserad och inte kan sköta ditt jobb som tidigare, pengar som kanske behövs för att anpassa huset till en rullstol eller liknande.

Ett tips för de medlemmar hos Sveriges Ingenjörer som vill teckna de här försäkringarna är att använda sig av de gruppförsäkringar som finns hos Akademikerförsäkring.

– De har kunnat förhandlat fram en bra deal eftersom de företräder många, så deras försäkring har ofta lägre pris och bättre villkor än om man köper det själv av det egna försäkringsbolaget. Men, återigen, det viktigaste är att undersöka vilka behov just du har och sen försäkra sig efter det.

Tjänstepensionen är viktig

Den  försäkring som kan ha störst betydelse för din ekonom efter arbetslivet är tjänstepensionen. Med den behåller du en stor del av din inkomst även när du inte längre jobbar.

– Tjänstepensionen regleras i kollektivavtalen, vilket gör att den omfattar de flesta av våra medlemmar. Men man kan också ha en så kallad individuell tjänstepension, säger Stefan Holmberg.

– Oavsett vilket kollektivavtal du tillhör ingår även bland annat en sjukförsäkring, så att man som arbetstagare får ut en större del av lönen när man blir sjuk än det som den allmänna sjukförsäkringen ger.

Du behöver göra egna val

Men även om en stor del av tjänstepensionen regleras automatiskt via kollektivavtalet finns det några frågor du måste ta ställning till själv. Den första av dem är om du ska ha återbetalningsskydd på tjänstepensionen eller inte.

– Om du dör innan du hinner ta ut din tjänstepension kan två saker hända. Antingen fördelas pengarna mellan alla andra som är lika gamla som du (och inte har återbetalningsskydd), det kallas arvsvinst. Eller kan du teckna återbetalningsskydd, en slags försäkring som gör att de pengarna istället betalas ut till din familj.

Det kan låta som ett enkelt val, men det finns en hake: väljer man återbetalningsskydd får man inte vara med och dela på arvsvinsten. Det innebär att de som väljer bort återbetalningsskydd kan få upp till femton procent högre pension än de som väljer att ha skyddet.

Stefan Holmberg, försäkringsspecialist, Sveriges Ingenjörer

– Vad man ska välja beror på ens livssituation. Har man minderåriga barn eller en partner som är beroende av ens inkomst, då är det en bra idé att teckna återbetalningsskydd, särskilt som arvsvinsterna oftast är ganska små när man är yngre än 50 år. Men är man äldre än så, och barnen har flyttat hemifrån, då kan det vara en god idé att säga upp återbetalningsskyddet.

Ett annat tillval som finns i tjänstepensionen är familjeskydd. Det innebär att du kan välja att ett visst belopp ska betalas ut till din familj varje månad under ett visst antal år ifall du skulle dö i förtid.

– Det här väljer ofta de som är unga och har familj, för att kunna vara säker på att partnern får lite extra pengar varje månad. Men även här är nackdelen att pensionen blir lägre eftersom kostnaden för familjeskyddet dras från premien till din ålderspension.

Karin Aase

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet? Följ med en vecka med produktion, patent och möten.

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.