Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenRätten att jobba hemma blir lag i Nederländerna

Rätten att jobba hemma blir lag i Nederländerna

I Nederländerna har parlamentet beslutat att det ska bli en laglig rättighet att jobba på distans. Förslaget hyllas av landets fackförbund medan arbetsgivarna tycker att lagen är onödig.

Nederländerna blir det första landet som lagstiftar om att distansarbete ska vara en rättighet. I juli röstade landets parlament igenom lagändringen som har drivits hårt av två partier: det gröna partiet GroenLinks och det EU-vänliga partiet D66. Det nederländska fackförbundet FNV har också varit med och drivit på förändringen.

– Under coronapandemin såg vi att hybridarbete har fördelar för väldigt många anställda. Det ger dem möjlighet att hitta en bättre balans mellan arbete och fritid och minska restider, säger Senna Maatoug från GroenLinks till Daily Mail, när omröstningen i parlamentet var avslutad.

Nu återstår ett beslut i senaten men det beskrivs som en formalitet.

Arbetsgivarna i Nederländerna som är motståndare till lagändringen menar att lagen är onödig eftersom de flesta företag har en generös policy för distansarbete. I genomsnitt jobbar nederländarna 6,5 timmar i veckan på distans.

Om en anställd vill jobba hemma måste arbetsgivaren bevisa att det inte är en bra idé. Det gör att balansen mellan anställd och arbetsgivare blir förändrad och det är svårare för arbetsgivaren att få en flexibel process, säger Jannes Van de Velde, presschef på landets största arbetsgivarorganisation AWVN, till SVT.

Mer detaljer om vad lagen innebär, exempelvis hur mycket distansarbete anställda kan kräva, framgår inte av de nyhetskällor som har rapporterat om parlamentets beslut.

Distansarbete har ökat i Sverige

i Sverige visar flera undersökningar att distansarbetet har ökat efter pandemin. En färsk undersökning av Kantar Sifo, på uppdrag av omställningsorganisationen TRR, visar att 6 av 10 tjänstemän inom privat sektor har större möjligheter till distansarbete idag än innan pandemin.

Tips när du jobbar hemifrån

Här är Sveriges Ingenjörers tips för dig som jobbar på distans.

Undersökningen visar också 49 procent av arbetsgivarna har infört nya riktlinjer under det första halvåret efter att de sista restriktionerna från pandemin togs bort. 65 procent av tjänstemännen svarar att de nya reglera har ökat möjligheterna till distansarbete och 67 procent att de är nöjda med förändringarna.

Bland chefer som deltog i undersökningen svarade 78 procent att de nya reglerna kring distansarbete kommer att göra företaget mer attraktivt och underlätta rekrytering.

Ökad attraktionskraft är en insikt från undersökningen som är värd att ta till sig för arbetsgivare som ska rekrytera. Att skapa smarta förutsättningar för viss arbetstid på distans kan innebära en konkurrensfördel, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR i ett pressmeddelande.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.