Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenRätten att jobba hemma blir lag i Nederländerna

Rätten att jobba hemma blir lag i Nederländerna

I Nederländerna har parlamentet beslutat att det ska bli en laglig rättighet att jobba på distans. Förslaget hyllas av landets fackförbund medan arbetsgivarna tycker att lagen är onödig.

Nederländerna blir det första landet som lagstiftar om att distansarbete ska vara en rättighet. I juli röstade landets parlament igenom lagändringen som har drivits hårt av två partier: det gröna partiet GroenLinks och det EU-vänliga partiet D66. Det nederländska fackförbundet FNV har också varit med och drivit på förändringen.

– Under coronapandemin såg vi att hybridarbete har fördelar för väldigt många anställda. Det ger dem möjlighet att hitta en bättre balans mellan arbete och fritid och minska restider, säger Senna Maatoug från GroenLinks till Daily Mail, när omröstningen i parlamentet var avslutad.

Nu återstår ett beslut i senaten men det beskrivs som en formalitet.

Arbetsgivarna i Nederländerna som är motståndare till lagändringen menar att lagen är onödig eftersom de flesta företag har en generös policy för distansarbete. I genomsnitt jobbar nederländarna 6,5 timmar i veckan på distans.

Om en anställd vill jobba hemma måste arbetsgivaren bevisa att det inte är en bra idé. Det gör att balansen mellan anställd och arbetsgivare blir förändrad och det är svårare för arbetsgivaren att få en flexibel process, säger Jannes Van de Velde, presschef på landets största arbetsgivarorganisation AWVN, till SVT.

Mer detaljer om vad lagen innebär, exempelvis hur mycket distansarbete anställda kan kräva, framgår inte av de nyhetskällor som har rapporterat om parlamentets beslut.

Distansarbete har ökat i Sverige

i Sverige visar flera undersökningar att distansarbetet har ökat efter pandemin. En färsk undersökning av Kantar Sifo, på uppdrag av omställningsorganisationen TRR, visar att 6 av 10 tjänstemän inom privat sektor har större möjligheter till distansarbete idag än innan pandemin.

Tips när du jobbar hemifrån

Här är Sveriges Ingenjörers tips för dig som jobbar på distans.

Undersökningen visar också 49 procent av arbetsgivarna har infört nya riktlinjer under det första halvåret efter att de sista restriktionerna från pandemin togs bort. 65 procent av tjänstemännen svarar att de nya reglera har ökat möjligheterna till distansarbete och 67 procent att de är nöjda med förändringarna.

Bland chefer som deltog i undersökningen svarade 78 procent att de nya reglerna kring distansarbete kommer att göra företaget mer attraktivt och underlätta rekrytering.

Ökad attraktionskraft är en insikt från undersökningen som är värd att ta till sig för arbetsgivare som ska rekrytera. Att skapa smarta förutsättningar för viss arbetstid på distans kan innebära en konkurrensfördel, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR i ett pressmeddelande.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?