Rätten att jobba hemma blir lag i Nederländerna

Nederländerna är först med att förändra lagstiftningen och göra distansarbete till en rättighet. Foto: Getty Images.

I Nederländerna har parlamentet beslutat att det ska bli en laglig rättighet att jobba på distans. Förslaget hyllas av landets fackförbund medan arbetsgivarna tycker att lagen är onödig.

Nederländerna blir det första landet som lagstiftar om att distansarbete ska vara en rättighet. I juli röstade landets parlament igenom lagändringen som har drivits hårt av två partier: det gröna partiet GroenLinks och det EU-vänliga partiet D66. Det nederländska fackförbundet FNV har också varit med och drivit på förändringen.

– Under coronapandemin såg vi att hybridarbete har fördelar för väldigt många anställda. Det ger dem möjlighet att hitta en bättre balans mellan arbete och fritid och minska restider, säger Senna Maatoug från GroenLinks till Daily Mail, när omröstningen i parlamentet var avslutad.

Nu återstår ett beslut i senaten men det beskrivs som en formalitet.

Arbetsgivarna i Nederländerna som är motståndare till lagändringen menar att lagen är onödig eftersom de flesta företag har en generös policy för distansarbete. I genomsnitt jobbar nederländarna 6,5 timmar i veckan på distans.

Om en anställd vill jobba hemma måste arbetsgivaren bevisa att det inte är en bra idé. Det gör att balansen mellan anställd och arbetsgivare blir förändrad och det är svårare för arbetsgivaren att få en flexibel process, säger Jannes Van de Velde, presschef på landets största arbetsgivarorganisation AWVN, till SVT.

Mer detaljer om vad lagen innebär, exempelvis hur mycket distansarbete anställda kan kräva, framgår inte av de nyhetskällor som har rapporterat om parlamentets beslut.

Distansarbete har ökat i Sverige

i Sverige visar flera undersökningar att distansarbetet har ökat efter pandemin. En färsk undersökning av Kantar Sifo, på uppdrag av omställningsorganisationen TRR, visar att 6 av 10 tjänstemän inom privat sektor har större möjligheter till distansarbete idag än innan pandemin.

Tips när du jobbar hemifrån

Här är Sveriges Ingenjörers tips för dig som jobbar på distans.

Undersökningen visar också 49 procent av arbetsgivarna har infört nya riktlinjer under det första halvåret efter att de sista restriktionerna från pandemin togs bort. 65 procent av tjänstemännen svarar att de nya reglera har ökat möjligheterna till distansarbete och 67 procent att de är nöjda med förändringarna.

Bland chefer som deltog i undersökningen svarade 78 procent att de nya reglerna kring distansarbete kommer att göra företaget mer attraktivt och underlätta rekrytering.

Ökad attraktionskraft är en insikt från undersökningen som är värd att ta till sig för arbetsgivare som ska rekrytera. Att skapa smarta förutsättningar för viss arbetstid på distans kan innebära en konkurrensfördel, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR i ett pressmeddelande.

 Karin Virgin

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar