Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

Malin Cronqvist
I korridoren på kontoret med en solpanel: Svea Solars hållbarhetschef, ingenjören Malin Cronqvist.

I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

Måndag 7 november 2022

Jag är taggad på att åka in till kontoret efter att inte ha varit där på ett par dagar. Det var höstlov förra veckan och jag passade på att arbeta på distans från landet.

Jag gillar verkligen att kombinera mer sociala kontorsdagar och att jobba på distans. Jag bor visserligen ett stenkast från kontoret, så jag är ändå där för det mesta.

Malin Cornqvist

Har precis gått utanför dörren hemma och i huset med grönt tak längre ner på gatan ligger kontoret.

Som hållbarhetschef har jag det övergripande ansvaret för att stötta våra fem marknader (den svenska, tyska, spanska, belgiska och nederländska) i hållbarhetsarbetet. Rollen fanns inte innan jag började i maj, så jag har i stor utsträckning fått utforma den själv. Med min bakgrund som entreprenör passar det mig utmärkt.

Initialt har jag fokuserat mycket på inköp, logistik och den operativa verksamheten eftersom de har stor påverkan på vårt eget koldioxidavtryck.

Malin Cronqvist

Bor i: Stockholm. Kommer från Lund. Har arbetat i Tanzania.

Utbildning: civilingenjör industriell ekonomi, KTH. Klar 2016.

Jobbar: Sedan maj 2022 global hållbarhetschef för solenergibolaget Svea Solar. Drev före det stiftelsen Help to Help som hon grundat. Help to Help finansierar universitetsutbildning för unga i utvecklingsländer, framför allt i Tanzania och Uganda.

Den här morgonen bollar jag lite med en kollega. Jag ska skicka ut en undersökning till alla i bolaget för att samla in tankar och idéer kring vilka hållbarhetsområden vi bör prioritera och vad som är viktigt för anställda, och vill inte skicka fel.

Hela hösten har jag jobbat nära det globala inköpsteamet på Svea Solar. På eftermiddagen håller jag en workshop med dem om hur vi bäst identifierar och hanterar hållbarhetsrisker i vår leverantörskedja. Det blir bra diskussioner.

Workshop med inköpsavdelningen

Kollegorna på inköpsavdelningen i full gång med workshop.

Arbetsdagen avslutas med ett Teams-möte med vd för Svea Solar i Belgien. Vi har inte hunnit träffas så mycket och jag vill fånga upp deras hållbarhetsutmaningar.

Tisdag 8 november

Ingenjörsdagboken

I Ingenjörsdagboken skriver en ingenjör dagbok under en arbetsvecka. Vems dagbok vill du läsa? Tipsa oss om allt från teknikföretags-vd:n till din kollega. Skriv i kommentarsfältet eller kontakta oss här. 

Jag har under ett par veckor gått en kurs i hur företag kan säkerställa god uppföljning i sina leverantörsled, lite samma tema som workshopen igår. Det har gett större förståelse kring vilket ansvar vi har som företag, vilka krav vi bör ställa och hur vi bäst navigerar. Att ha kontroll över sin värdekedja är komplext med leverantörer spridda i hela världen, men är väldigt viktigt att följa.

Det mest intressanta med kursen har varit att lyssna på föreläsare från andra företag och diskutera med personer från andra branscher. Dagen börjar alltså med 3 timmar kurs innan det är dags för en välbehövlig lunchpaus.

Jag cyklar ner till stan för att träffa ett par branschkollegor som är experter på EU-lagstiftning – ett område jag är ganska novis på! Jag har inte särskilt mycket erfarenhet av det och brinner mer för andra delar av hållbarhetsarbetet, men jag måste säga att den legala förändring som pågår är väldigt intressant. The European Green Deal är EUs agenda för en grön omställning och kommer tvinga stora delar av näringslivet att arbeta mycket mer systematiskt med hållbarhet.

Onsdag 9 november

Malin Cornqvist

Säkerhet är en av våra viktigaste hållbarhetsfrågor eftersom vi har hundratals kollegor som arbetar med strömförande komponenter på hög höjd varje dag.

Jag brygger en stor kanna kaffe. Jag ska till Svea Solars utbildningscenter söder om Stockholm och fyller en rejäl kopp att ha på vägen. Det är enorm brist på solsystemsinstallatörer i hela Europa. Efterfrågan på solenergi var stor redan före energikrisen och de stigande elpriserna, och har nu fullkomligt eskalerat.

För att hinna installera solpaneler hos alla våra kunder, har vi startat ett eget utbildningscenter. Bara i år har vi utbildat 300 installatörer.

Tillsammans med min kollega Gustav ska jag hålla i ett utbildningspass för en grupp nya arbetsledare om hur vi kan arbeta hållbart i vår installationsverksamhet. Till vardags coachar de montörer som installerar paneler på tak över hela Sverige.

Installation av solpaneler

Kollegor som jobbar hårt i alla väder året runt.

Jag gillar verkligen dagar på utbildningscentret, kanske för att jag alltid har haft en dröm om att jobba med utbildning. Särskilt roligt är det såklart att diskutera med kollegor som brinner för hållbarhet, har idéer och vill lära mer, vilket en klar majoritet på Svea gör.

Onsdagskvällen spenderas med ett styrelsemöte för Help to Help (se faktarutan om mig) där jag numera är ordförande och stöttar vår duktiga vd Clara i strategiska frågor.

Torsdag 10 november

Förmiddagen spenderas i möte med affärsutvecklingsteamet som jag tillhör. Vi går igenom de olika projekt alla jobbar med. Vårt team arbetar med helt olika delar av verksamheten och i ett så snabbväxande bolag händer det mycket.

Planering inför 2023

Brainstormar kring mina mål och prioriteringar för 2023.

Just nu är det också mycket arbete med planeringen för nästa år och jag spenderar eftermiddagen med att brainstorma kring mina mål och prioriteringar för 2023. Ett fokusområde kommer vara att se över hur vi ska samla in, följa upp och visualisera hållbarhetsdata. Jag är mån om att den inte bara används för vår hållbarhetsrapport, utan för att fatta beslut om allt från smarta transporter till hur vi kan minska materialsvinn och utvecklar nya hållbara tjänster.

Som ingenjör träffar man ofta på komplexa problem som ska lösas givet ett antal variabler. Som entreprenör är det samma sak. Man har en vision men kanske bara ett vagt hum om vad man behöver för att nå dit, resten får man ta reda på. På det sättet har jag haft stor nytta av mina erfarenheter i min roll som hållbarhetschef. Det finns inget facit, utan handlar om att våga sätta riktning, utmana sig själv och organisationen och lösa delproblem på vägen trots begränsningar.

Fredag 11 november

Skylt på Svea Solar

Svea Solars syfte var en stor anledning till att jag sökte mig hit.

Veckan avslutas med en dags jobb hemifrån. Jag har avsatt tid för att fokusera på vår hållbarhetsstrategi och känner behov av lite lugn och ro. Jag funderar mycket på avvägningen mellan att sätta höga visioner och mål och samtidigt skapa något som alla i bolaget kan inspireras av här och nu.

Jag kikar på svaren från undersökningen som jag skickade ut i början av veckan. Det har redan kommit in många bra tankar och idéer som jag kan spinna vidare på.

Jag hinner med en lunch med en kompis som hört av sig och är nyfiken på hur det är att jobba på Svea Solar. Sedan jag började har cirka 200 nya kollegor börjat och vi ser ut att fortsätta växa i samma takt. Lunchen handlar mycket om hur det är att jobba i ett snabbväxande, ungt och innovativt bolag. Svea Solars syfte, Ridding the Planet of Fossil Fuel, är såklart också något som motiverar mig.

Veckan avslutas med att jag möter upp ett gäng vänner för att käka middag. I helgen kommer min familj på besök från Skåne och kanske hinner jag också med en runda med mountainbike – något av det roligaste jag vet en hösthelg.

Malin Cronqvist

Vill du läsa fler ingenjörsdagböcker? Du hittar alla som publicerats här. 

1 kommentar

  • Josefin

    Så intressant! Vilket dröm jobb och arbetsplatser. Hälsa Malin det.

    25 november 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så stöttar du din utmattade kollega

Så stöttar du din utmattade kollega

Den tidigare samarbetsvilliga jobbarkompisen med gott humör verkar stressad och irriterad. Det har dessutom börjat påverka kollegorna. Här får du råd hur du kan stötta på bästa sätt.
Fler artiklar