Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivRätt att jobba till 69 och större avdrag för solceller – här...

Rätt att jobba till 69 och större avdrag för solceller – här är nya lagarna 2023

Billigare att använda bilen i jobbet, rätt att ha kvar sin anställning till 69, förstärkt jobbskatteavdrag för dem över 65 år och större avdrag för solceller. Under 2023 träder flera nya lagar i kraft. Här är nio av dem som påverkar arbetslivet och privatekonomin.

Rätt att jobba kvar till 69

Rätten att ha kvar sin anställning höjdes vid årsskiftet från 68 till 69 år. Det påverkar också de särskilda reglerna för uppsägningstid och företrädesrätt som också höjs till 69 år. Även gränsen för när tidsbegränsade anställningar inte längre övergår i tillsvidareanställningar.

Sänkt skatt för dig över 65 som jobbar

Vid årsskiftet förstärktes jobbskatteavdraget för personer som fyllt 65 år när det nya året börjar och som fortfarande arbetar. I genomsnitt uppgår skattesänkningen till drygt 1 900 kronor per år och kan som mest uppgå till 6 000 kronor per år.

Höjd pensionsålder till 63 år

Gränsen för när du tidigast kan ta ut allmän pension höjs med ett år, från 62 till 63 års ålder. Ändringen berör dem som är födda 1961 och 1962. Samtidigt höjs gränsen för när man tidigast kan få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg till 66 år. Är du född 1957 eller tidigare är gränsen 65 år.

Högre avdrag för resor med bil

Nu har det blivit billigare att använda bilen i jobbet. Reseavdraget för arbetsresor, tjänsteresor och hemresor med egen bil höjdes den 1 januari från 18,50 till 25 kronor per mil. Avdraget för resor med förmånsbil höjs från 6,50 (diesel) och 9,50 (annat drivmedel) till 12 kronor per mil. För elbil som förmånsbil är avdraget oförändrat 9,50 kronor per mil.

Plattformsföretag ska rapportera till Skatteverket

Nu blir plattformsföretag skyldiga att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket om vilka säljare och uthyrare som använder plattformen och vilka inkomster de har fått. Uppgifterna kan överföras från Skatteverket till andra länder som har avtal om ett sådant utbyte.

Skärpta säkerhetskontroller vid högskoleprovet

För att motverka fusk med elektroniska hjälpmedel på högskoleprovet ska fler kontroller göras vid in- och utpassering till provlokalen. Kontrollerna ska utföras av ordningsvakter i så många lokaler som bedöms vara nödvändigt. Kontrollerna ska i första hand göras med metalldetektor, till exempel genom att provdeltagarna passerar genom en larmbåge. Om det finns särskilda skäl kan ordningsvakterna göra manuell kroppsvisitation. Lagen träder i kraft den 1 juli 2023. Anmälningsavgiften för högskoleprovet höjdes från 450 till 550 kronor redan vid årsskiftet.

Prisbasbeloppet höjs

Vid årsskiftet höjdes prisbasbeloppet (som speglar prisutvecklingen) från 48 300 kronor till 52 500 kronor. Det innebär också att inkomstskatten sänks för många. Störst sänkning får höginkomsttagare till följd av att brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs till ungefär 51 200 kronor i månaden.

Tillfälliga regler för a-kassan förlängs

Regeringen har fattat ett beslut om att de tillfälliga reglerna för arbetslöshetsersättning som gällde till 31 december 2022 förlängs och gäller nu till och med december 2023. Den inkomstbaserade ersättningen är max 1 200 kronor per ersättningsdag. Det gäller under de första 100 dagarna av din ersättningsperiod. Därefter kan du högst få 1000 kronor per dag. De tillfälliga reglerna innebär att ersättningstaket höjdes från 25 025 kronor till 33 000 kronor. Om du uppfyller villkoren för grundersättning kan du få högst 510 kronor per dag, det motsvarar 11 220 kronor per månad.

Lägre skatt på installation av solceller

Som privatperson kan man göra ett så kallat grönt avdrag när man köper solceller. Från och med 1 januari 2023 höjdes avdraget från 15 till 20 procent av arbets- och materialkostnaden, alternativt 19,4 procent av totalkostnaden efter en schablon från Skatteverket.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.