Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDet här gäller när du sommarjobbar

Det här gäller när du sommarjobbar

Problem med oschyssta villkor är ovanligt för teknologer som sommarjobbar. ”De flesta som hör av sig gör det när de ska skriva på avtalet och det är sällan problematiskt”, säger Olivia König på Sveriges Ingenjörer. Men det finns ändå saker att tänka på. Här är hennes råd.

1. Se till att få ett kontrakt påskrivet innan du börjar

Oavsett om du fått ett jobb med ingenjörsuppgifter eller inte så ska du alltid se till att få ett påskrivet kontrakt innan du börjar jobba. Om det blir problem så behöver du ha kontraktet för att visa vad ni har bestämt, så att du kan få det du har rätt till.

– Tänk på att Sveriges Ingenjörer kan granska avtalet innan du skriver på. Det är en förmån som du omfattas av som student, säger Olivia König, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

2. Kolla lönen

Om du har fått ett sommarjobb med relevanta ingenjörsuppgifter, även om de är enklare, så finns rekommendationer om hur stor del av ingångslönen du bör begära. Har du till exempel läst ett år på högskoleingenjörsutbildningen är Sveriges Ingenjörers rekommendation att du ska begära 80 procent av rekommenderad ingångslön för högskoleingenjörer. Har du läst ett år på civilingenjörsutbildningen bör du begära 75 procent av ingångslönen för civilingenjörer. Läs mer om det i Sveriges Ingenjörers information om sommarjobb. 

– Ofta får man timlön när man sommarjobbar. I det fallet behöver man räkna om månadslönen till timlön. Vissa kollektivavtal innehåller skrivelser om hur man ska räkna ut det, men inte alla, och alla arbetsgivare har inte kollektivavtal. Du kan ta hjälp av Sveriges Ingenjörer för att räkna ut timlönen, säger Olivia König.

Men tänk också på att lönen avgörs i en förhandling mellan dig och arbetsgivaren. Att få relevant erfarenhet lönar sig sannolikt i längden även om lönen är låg på sommarjobbet. Men det skadar aldrig att säga ”Den här lönen känns lite låg, Sveriges Ingenjörer rekommenderar så här mycket”.

3. Semesterersättning

Utöver den lön som står i kontraktet har du rätt till semesterersättning. Det betyder inte att du kan ta ut semester under tiden du jobbar, men du ska få extra ersättning för den semester du tjänar in, antingen fördelat per månad eller i slutet av anställningstiden.

– Semesterersättningen ska ligga på lönen. Men ibland beräknar arbetsgivaren att lönen är inklusive semesterersättning. Det behöver man tänka på, för det blir två helt olika ersättningsnivåer, säger Olivia König.

4. Farliga arbetsuppgifter

Om det är brister i arbetsmiljön som kan vara farliga: ta upp det med din chef. Om chefen inte ger ett bra svar: Vänd dig till skyddsombudet som ska finnas på varje arbetsplats och som kan avgöra om något behöver åtgärdas.

5. Arbetstider

Om du får ett schema som verkar orimligt – till exempel att du ska jobba väldigt långa pass eller många dagar i rad – ta upp det med chefen i första hand och i andra hand med HR-avdelningen eller lönekontoret och fråga vad som gäller. Är det något som är fortsatt otydligt efter det kan du också kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning.

6. Se om jobbet är något för dig

Om du har fått sommarjobb inom den bransch eller med den typ av jobb som din utbildning leder till, passa på att fundera på om det är som du tänkt dig. Om det inte är det, använd den insikten i de val du kan göra framöver. Kanske kan du byta ut några kurser eller välja en annan inriktning för att hitta något som passar dig bättre.

7. Tänk på att vara ledig – också

Återhämtning är viktigt för alla – studenter också. Så planera in ett antal veckor ledigt så att du orkar med studierna när läsåret börjar igen. Om du ska jobba stora delar av sommaren och arbetsgivaren frågar om du kan jobba lite till: Tänk efter innan du svarar och tänk på att du inte måste tacka ja.

Om du tänkt vara ledig någon viss vecka under sommaren eller en långhelg, ta då upp det innan du skriver på kontraktet.

– Ofta är man där för att täcka upp för någon annan. Så det är svårt att komma med en semesteransökan när man börjar jobba. Och om arbetsgivaren säger nej till ledighet när du frågar så är det det som gäller, säger Olivia König.

8. Ge dig själv cred

Oavsett vad du sommarjobbar med så gillar arbetsgivare att personer de ska anställa har varit ute i arbetslivet. Så om du tänker att du lika gärna hade kunnat ligga på stranden eller i sängen: ge dig själv cred för att du jobbar.

– All erfarenhet är erfarenhet. Man lär sig alltid mycket på ett jobb. Att vara på heltid i arbetslivet är en värdefull erfarenhet, säger Olivia König.

9. Ta hjälp av Sveriges Ingenjörer

Om du behöver fackliga råd om vad som gäller på sommarjobbet kan du som studerandemedlem i Sveriges Ingenjörer vända dig till förbundets rådgivning. Den har öppet hela sommaren. Du hittar kontaktuppgifterna här. Du kan också få förhandlingshjälp om det skulle behövas.

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

  1. På den gamla tiden 1960-talet behövde civilingenjörer minst 3 månader praktik för att få ut sin examen. I mitt fall som mekanist handlade det om verkstadspraktik. En sommar gjorde jag i Sverige, en i England, en i Frankrike och strax före att jag tog min examen reste jag och en kmpis från KTH och gjorde ett par månaders praktik och då för nöjets och äventyrets skull. Men inte på något av praktikjobben handlade det om lön som procent av lön för en utexaminerad civilingenjör utan det handlade maximalt om lön på en delprocent av vad en arbetare kunde få alltså någon form av praktikantlön. Det gällde nog också för de flesta teknologer inom andra teknologigrenar på de tekniska högskolorna i Sverige alltså KTH och CTH. Man skulle jobba som arbetare. Man skulle lära sig, få en inblick i, vad arbetarlivet innebar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.