Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtVarslet kastade om tillvaron för fackordföranden

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Hur har reaktionerna varit hos er? 

– Oro så klart, förvåning och den stora frågan: Hur kommer detta att påverka mig?

Hur har varslet påverkat dig och ditt fackliga arbete?

– Jag hade laddat för en intensiv löneförhandling, men det blir till att ställa om till helt andra frågor. Tillsammans med övriga fackliga ordförandena (Akademikerna, Unionen, Ledarna) inleder vi nu förhandlingar med företaget om hur vi går vidare med varslet, processen för det och eventuella omorganisationer. Jag behöver även läsa på om vilka regler som gäller vid uppsägningar, LAS och så vidare. Där tar vi hjälp av juristerna/ombudsmännen på våra förbund Sveriges Ingenjörer och Akavia. Och så behöver jag såklart stötta medlemmarna.

Månadens förtroendevalda

Lina Wennberg
Bor:
Kristianstad
Arbetsplats: Volvo Cars, Olofström. Tillverkar plåtdetaljer till karossen till Volvo Cars alla bilar.
Fackligt uppdrag: Ordförande Akademikerklubben i Olofström
Jobbar som: Formningssimulerings-ingenjör
Utbildning: Högskoleingenjör, maskinteknik, Högskolan i Kalmar

Hur länge har du jobbat fackligt? 

– Jag började som skyddsombud och det var där intresset för det fackliga arbetet startade. Det blev naturligt att jag engagerade mig som förtroendevald, först i styrelsen och senare som ordförande för den lokala klubben. Det har jag varit sedan 2014.

– Att vara ordförande är det absolut mest spännande man kan göra som förtroendevald. Jag får vara med överallt. Ena dagen sitter jag i en MBL-förhandling för en ny chef som ska tillsättas, nästa dag är jag med på mötet i högsta informationskommittén och kan ställa frågor direkt till företagets CEO.

Vad är det bästa med att jobba fackligt? 

– Det är alla människor man får träffa. Som förtroendevald möter jag människor som jag annars inte skulle möta, i olika delar av företaget, med olika roller och uppgifter och även ingenjörer i andra företag. Och att kunna påverka. Det är spännande att få vara med tidigt i det som händer och kunna föra en diskussion kring förändringar. Dessutom lär man sig väldigt mycket som man har nytta av genom hela arbetslivet.

Hur mycket tid lägger du på fackligt arbete? 

– Jag lägger i snitt 20 procent av min tid på det fackliga arbetet, men det går upp och ner. När det är tid för löneförhandlingar eller omorganisationer kan det krävas mer tid. Jag har dock en bra dialog med min chef och kan anpassa mitt arbete när det fackliga arbetet kräver mycket tid. Företaget är dessutom mån om att det fackliga arbetet fungerar bra, så det finns inget motstånd där.

– Jag tycker det är en fördel att kombinera rollen som förtroendevald med vanliga arbetsuppgifter. Det gör att jag får träffa mina medlemmar i arbetsvardagen, vi går till samma kaffemaskin, jag hör hur diskussionerna går.

Vad gör du i din fackliga roll? 

–  Förutom möten och MBL-förhandlingar ägnar jag mycket tid åt medlemsstöd. Det kan vara medlemmar som undrar eller behöver hjälp med något. Nu i vår har det varit mycket i samband med löneförhandlingarna, att ta fram statistik och se till att hjälpa medlemmarna så att de får till det bästa lönesamtalet.

– Jag nätverkar även med andra förtroendevalda ingenjörer på företag i närområdet. Sveriges Ingenjörer har hjälpt oss att få kontakt med varandra och vi möts regelbundet för att diskutera gemensamma frågor. Det kan handla om förmåner eller arbetsmiljö. Under pandemin var det intressant att höra hur andra löste hemarbetet, hur mycket de jobbade hemifrån och om de fick låna hem utrustning och så vidare. Det är bra att få höra hur andra gör, det har vi nytta av i samtal med företagsledningen. Vi har även ett bra utbyte med vår systerklubb på Volvo Cars i Göteborg.

Vad är den största utmaningen på din arbetsplats?

– Kompetens. Det handlar både om att hitta kompetens för att anställa, men även att kompetensutveckla medlemmarna för framtiden. Det är en viktig fråga som vi driver.

– Den andra utmaningen är arbetsmiljön. Just nu jobbar vi för att få nya lokaler för vårt huvudkontor, men även den psykosociala arbetsmiljön är en viktig fråga, speciellt för tjänstemännen. Stress och utbrändhet är frågor som blir allt viktigare och vi behöver jobba med dessa frågor om vi vill att medarbetarna ska orka hela arbetslivet tills de är 67 år.

Månadens förtroendevald

Vad gör en förtroendevald? Hur ser det fackliga arbetet ut och vad är det bästa med att jobba fackligt?

I en ny serie möter Ingenjören.se förtroendevalda för att ta reda på vad rollen innebär och hur det kan se ut i den fackliga vardagen.

Fler intervjuer hittar du här.

Vad tar du med dig för erfarenheter från ditt fackliga arbete in i ditt nuvarande eller kommande arbete?

– Hur svårt det är med kommunikation – och hur viktigt det är. Det är så lätt att det blir missförstånd på grund av kommunikationen. Det kan vara mellan medarbetare och chefer, men även med facket eller företagsledningen. För egen del så har jag fått otroligt mycket kunskap via alla de kurser som jag har gått och av att leda styrelsearbetet. Det är en bra grund att stå på, inte minst om jag skulle vilja bli chef.

Vad tror du att våra medlemmar inte känner till om Sveriges Ingenjörer?

– Hur mycket hjälp man kan få om det krisar. Oavsett om du blir arbetslös, hamnar i en konflikt eller vill ta nya steg i karriären så finns det väldigt mycket hjälp att få via Sveriges Ingenjörer. Det är dessutom lätt att få kontakt, men jag tror att många glömmer bort att den hjälpen finns där.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?