Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVarslet kastade om tillvaron för fackordföranden

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Hur har reaktionerna varit hos er? 

– Oro så klart, förvåning och den stora frågan: Hur kommer detta att påverka mig?

Hur har varslet påverkat dig och ditt fackliga arbete?

– Jag hade laddat för en intensiv löneförhandling, men det blir till att ställa om till helt andra frågor. Tillsammans med övriga fackliga ordförandena (Akademikerna, Unionen, Ledarna) inleder vi nu förhandlingar med företaget om hur vi går vidare med varslet, processen för det och eventuella omorganisationer. Jag behöver även läsa på om vilka regler som gäller vid uppsägningar, LAS och så vidare. Där tar vi hjälp av juristerna/ombudsmännen på våra förbund Sveriges Ingenjörer och Akavia. Och så behöver jag såklart stötta medlemmarna.

Månadens förtroendevalda

Lina Wennberg
Bor:
Kristianstad
Arbetsplats: Volvo Cars, Olofström. Tillverkar plåtdetaljer till karossen till Volvo Cars alla bilar.
Fackligt uppdrag: Ordförande Akademikerklubben i Olofström
Jobbar som: Formningssimulerings-ingenjör
Utbildning: Högskoleingenjör, maskinteknik, Högskolan i Kalmar

Hur länge har du jobbat fackligt? 

– Jag började som skyddsombud och det var där intresset för det fackliga arbetet startade. Det blev naturligt att jag engagerade mig som förtroendevald, först i styrelsen och senare som ordförande för den lokala klubben. Det har jag varit sedan 2014.

– Att vara ordförande är det absolut mest spännande man kan göra som förtroendevald. Jag får vara med överallt. Ena dagen sitter jag i en MBL-förhandling för en ny chef som ska tillsättas, nästa dag är jag med på mötet i högsta informationskommittén och kan ställa frågor direkt till företagets CEO.

Vad är det bästa med att jobba fackligt? 

– Det är alla människor man får träffa. Som förtroendevald möter jag människor som jag annars inte skulle möta, i olika delar av företaget, med olika roller och uppgifter och även ingenjörer i andra företag. Och att kunna påverka. Det är spännande att få vara med tidigt i det som händer och kunna föra en diskussion kring förändringar. Dessutom lär man sig väldigt mycket som man har nytta av genom hela arbetslivet.

Hur mycket tid lägger du på fackligt arbete? 

– Jag lägger i snitt 20 procent av min tid på det fackliga arbetet, men det går upp och ner. När det är tid för löneförhandlingar eller omorganisationer kan det krävas mer tid. Jag har dock en bra dialog med min chef och kan anpassa mitt arbete när det fackliga arbetet kräver mycket tid. Företaget är dessutom mån om att det fackliga arbetet fungerar bra, så det finns inget motstånd där.

– Jag tycker det är en fördel att kombinera rollen som förtroendevald med vanliga arbetsuppgifter. Det gör att jag får träffa mina medlemmar i arbetsvardagen, vi går till samma kaffemaskin, jag hör hur diskussionerna går.

Vad gör du i din fackliga roll? 

–  Förutom möten och MBL-förhandlingar ägnar jag mycket tid åt medlemsstöd. Det kan vara medlemmar som undrar eller behöver hjälp med något. Nu i vår har det varit mycket i samband med löneförhandlingarna, att ta fram statistik och se till att hjälpa medlemmarna så att de får till det bästa lönesamtalet.

– Jag nätverkar även med andra förtroendevalda ingenjörer på företag i närområdet. Sveriges Ingenjörer har hjälpt oss att få kontakt med varandra och vi möts regelbundet för att diskutera gemensamma frågor. Det kan handla om förmåner eller arbetsmiljö. Under pandemin var det intressant att höra hur andra löste hemarbetet, hur mycket de jobbade hemifrån och om de fick låna hem utrustning och så vidare. Det är bra att få höra hur andra gör, det har vi nytta av i samtal med företagsledningen. Vi har även ett bra utbyte med vår systerklubb på Volvo Cars i Göteborg.

Vad är den största utmaningen på din arbetsplats?

– Kompetens. Det handlar både om att hitta kompetens för att anställa, men även att kompetensutveckla medlemmarna för framtiden. Det är en viktig fråga som vi driver.

– Den andra utmaningen är arbetsmiljön. Just nu jobbar vi för att få nya lokaler för vårt huvudkontor, men även den psykosociala arbetsmiljön är en viktig fråga, speciellt för tjänstemännen. Stress och utbrändhet är frågor som blir allt viktigare och vi behöver jobba med dessa frågor om vi vill att medarbetarna ska orka hela arbetslivet tills de är 67 år.

Månades förtroendevalda

Vad gör en förtroendevald? Hur ser det fackliga arbetet ut och vad är det bästa med att jobba fackligt?

I en ny serie möter Ingenjören.se förtroendevalda för att ta reda på vad rollen innebär och hur det kan se ut i den fackliga vardagen.

Fler intervjuer hittar du här.

Vad tar du med dig för erfarenheter från ditt fackliga arbete in i ditt nuvarande eller kommande arbete?

– Hur svårt det är med kommunikation – och hur viktigt det är. Det är så lätt att det blir missförstånd på grund av kommunikationen. Det kan vara mellan medarbetare och chefer, men även med facket eller företagsledningen. För egen del så har jag fått otroligt mycket kunskap via alla de kurser som jag har gått och av att leda styrelsearbetet. Det är en bra grund att stå på, inte minst om jag skulle vilja bli chef.

Vad tror du att våra medlemmar inte känner till om Sveriges Ingenjörer?

– Hur mycket hjälp man kan få om det krisar. Oavsett om du blir arbetslös, hamnar i en konflikt eller vill ta nya steg i karriären så finns det väldigt mycket hjälp att få via Sveriges Ingenjörer. Det är dessutom lätt att få kontakt, men jag tror att många glömmer bort att den hjälpen finns där.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.