Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund
Ingenjörerna Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund finns högt på lönelistan för teknik och samhällsbyggnadschefer i kommunerna. Foto: Liza Simonsson (Katarina Wåhlin Alm), Täby kommun, Göteborgs kommun, Per Groth (Hans Näslund)

Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång av 213 kommunala chefers löner.

Det är tidningen Dagens Samhälle som har sammanställt lönerna för chefer för tekniska och samhällsbyggnadsförvaltningar. På listan finns förvaltningschefer i 167 av Sveriges 290 kommuner med.

Dagens Samhälle har gjort en avgränsning så att chefer för miljö och byggförvaltningar inte räknas in i den här gruppen. Men tidningen har publicerat lönerna för de högst och lägst betalda förvaltningscheferna och längst ner i artikeln finns en lista med de miljö- och byggchefer som är med där.

Högst löner i storstadsområdena

Av de 213 förvaltningscheferna inom teknik och samhällsbyggnad är det 19 som har en månadslön på eller över 100 000 kronor.

Av de 19 är det 11 som jobbar i Sveriges största kommuner: Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Västerås och Örebro (Uppsala är inte med i sammanställningen). De andra 8 jobbar i några av Stockholms kranskommuner: Nacka, Täby, Solna, Vallentuna, Haninge, Upplands Väsby och Sigtuna.

Den högsta lönen för en teknisk förvaltningschef hittas i Nacka. Där är Katarina Wåhlin Alm stadsutvecklingsdirektör, som har en månadslön på 136 100 kronor.

I nivå med privat sektor

Snittlönen för de 213 förvaltningscheferna är 79 400 kronor. Det är strax under snittet (400 kronor under) för samtliga kommunala förvaltningschefer i Dagens Samhälles kartläggning (alltså även till exempel utbildnings- och socialchefer). Det är också 900 kronor under snittet för högre chefer inom bygg och lantmäteri i privat sektor enligt Sveriges Ingenjörers lönestatistik.

Andreas Nyström som är förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer tycker att det är positivt att skillnaden mot privat sektor är liten.

– Den kommunala sektorn har börjat komma ikapp den privata. Detta är också avgörande för att kommuner ska kunna rekrytera duktiga chefer och klara sin kompetensförsörjning, säger han till Dagens Samhälle.

Minst fyra av topp-10 är ingenjörer

Hur många av förvaltningscheferna inom teknik och samhällsbyggnad som är ingenjörer har vi inte tagit reda på. Men en snabb genomgång av de tio högst placerade chefernas Linkedinsidor visar att i alla fall fyra av dem är ingenjörer:

Katarina Wåhlin Alm, som finns på förstaplatsen, är civilingenjör i väg och vattenbyggnad från Chalmers. Hon har tidigare bland annat varit vd för NCC Property Development och fastighetsutvecklingschef på Folksam.

Jenny Gibson, samhällsbyggnadschef i Täby, är civilingenjör i lantmäteri från KTH. Hon har haft olika chefstjänster i Täby och Uppsala kommun, och chefstjänster i Järntorget bostad, NCC boende och Sollentunahem.

Hans Näslund, teknik och fastighetsdirektör i Västerås, är civilingenjör i samhällsbyggnad från Luleå tekniska universitet. Han har haft chefstjänster i Hudiksvalls och Robertsfors kommun.

Marianne Erlandson, chef för kretslopp och vatten i Göteborg, är civilingenjör och licentiat i geoteknik från Chalmers. Hon har också haft chefstjänster på Vägverket och varit vd för Västvatten.

Högre snittlön för kvinnorna

38 procent av cheferna på listan är kvinnor. De har högre snittlön än männen: 81 000 kronor jämfört med männens 78 400 kronor.

– Jag skulle säga att skillnaden är så liten att den ryms inom felmarginalen. Men siffrorna tyder i alla fall på att det inte tycks finns några strukturella könslöneskillnader mellan kvinnor och män bland förvaltningscheferna, säger Andreas Nyström på Sveriges Ingenjörer till Dagens Samhälle.

Lönen ökar med åldern

Den största åldersgruppen bland förvaltningscheferna är 50–59-åringarna som är 110 stycken, följt av 40–49-åringarna. Och vad gäller lönen finns ett samband med ålder, både för medel- och medianlön.

 

Här är listorna med löner:

Läs hela Dagens Samhälles artikel om förvaltningschefernas löner här. 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Bra eller dålig löneökning? Här är svaret

Bra eller dålig löneökning? Här är svaret

Fick du 3, 6 eller 9 procents löneökning 2023? Och var det i så fall bra eller dåligt? Sveriges Ingenjörers första rapport om årets lönestatistik ger svar.
Fler artiklar