Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång av 213 kommunala chefers löner.

Det är tidningen Dagens Samhälle som har sammanställt lönerna för chefer för tekniska och samhällsbyggnadsförvaltningar. På listan finns förvaltningschefer i 167 av Sveriges 290 kommuner med.

Dagens Samhälle har gjort en avgränsning så att chefer för miljö och byggförvaltningar inte räknas in i den här gruppen. Men tidningen har publicerat lönerna för de högst och lägst betalda förvaltningscheferna och längst ner i artikeln finns en lista med de miljö- och byggchefer som är med där.

Högst löner i storstadsområdena

Av de 213 förvaltningscheferna inom teknik och samhällsbyggnad är det 19 som har en månadslön på eller över 100 000 kronor.

Av de 19 är det 11 som jobbar i Sveriges största kommuner: Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Västerås och Örebro (Uppsala är inte med i sammanställningen). De andra 8 jobbar i några av Stockholms kranskommuner: Nacka, Täby, Solna, Vallentuna, Haninge, Upplands Väsby och Sigtuna.

Den högsta lönen för en teknisk förvaltningschef hittas i Nacka. Där är Katarina Wåhlin Alm stadsutvecklingsdirektör, som har en månadslön på 136 100 kronor.

I nivå med privat sektor

Snittlönen för de 213 förvaltningscheferna är 79 400 kronor. Det är strax under snittet (400 kronor under) för samtliga kommunala förvaltningschefer i Dagens Samhälles kartläggning (alltså även till exempel utbildnings- och socialchefer). Det är också 900 kronor under snittet för högre chefer inom bygg och lantmäteri i privat sektor enligt Sveriges Ingenjörers lönestatistik.

Andreas Nyström som är förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer tycker att det är positivt att skillnaden mot privat sektor är liten.

– Den kommunala sektorn har börjat komma ikapp den privata. Detta är också avgörande för att kommuner ska kunna rekrytera duktiga chefer och klara sin kompetensförsörjning, säger han till Dagens Samhälle.

Minst fyra av topp-10 är ingenjörer

Hur många av förvaltningscheferna inom teknik och samhällsbyggnad som är ingenjörer har vi inte tagit reda på. Men en snabb genomgång av de tio högst placerade chefernas Linkedinsidor visar att i alla fall fyra av dem är ingenjörer:

Katarina Wåhlin Alm, som finns på förstaplatsen, är civilingenjör i väg och vattenbyggnad från Chalmers. Hon har tidigare bland annat varit vd för NCC Property Development och fastighetsutvecklingschef på Folksam.

Jenny Gibson, samhällsbyggnadschef i Täby, är civilingenjör i lantmäteri från KTH. Hon har haft olika chefstjänster i Täby och Uppsala kommun, och chefstjänster i Järntorget bostad, NCC boende och Sollentunahem.

Hans Näslund, teknik och fastighetsdirektör i Västerås, är civilingenjör i samhällsbyggnad från Luleå tekniska universitet. Han har haft chefstjänster i Hudiksvalls och Robertsfors kommun.

Marianne Erlandson, chef för kretslopp och vatten i Göteborg, är civilingenjör och licentiat i geoteknik från Chalmers. Hon har också haft chefstjänster på Vägverket och varit vd för Västvatten.

Högre snittlön för kvinnorna

38 procent av cheferna på listan är kvinnor. De har högre snittlön än männen: 81 000 kronor jämfört med männens 78 400 kronor.

– Jag skulle säga att skillnaden är så liten att den ryms inom felmarginalen. Men siffrorna tyder i alla fall på att det inte tycks finns några strukturella könslöneskillnader mellan kvinnor och män bland förvaltningscheferna, säger Andreas Nyström på Sveriges Ingenjörer till Dagens Samhälle.

Lönen ökar med åldern

Den största åldersgruppen bland förvaltningscheferna är 50–59-åringarna som är 110 stycken, följt av 40–49-åringarna. Och vad gäller lönen finns ett samband med ålder, både för medel- och medianlön.

 

Här är listorna med löner:

Läs hela Dagens Samhälles artikel om förvaltningschefernas löner här. 

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.