Så mycket tjänar ingenjörerna som driver eget 

Foto: Getty Images

De flesta egenföretagare är nöjda med sitt ekonomiska utfall. Så här mycket kan de ta ut, omräknat till en lön för en anställd.

I samband med en artikel tidigare i höstas där Ingenjören skrev om lönerna för ingenjörer i olika branscher så undrade en läsare hur statistiken tar hänsyn till ingenjörer som driver ett eget företag.

Siffrorna som redovisas i löneenkäten bygger enbart på löner för anställda, men även gruppen egenföretagare får frågor kring sin inkomst i enkäten. 

Årets löneenkät för egenföretagare visar bland annat att:

  • 80 procent är nöjda eller mycket nöjda med sitt ekonomiska utfall.
  • 80 procent omsätter mer än en miljon kronor per år. 50 procent omsätter mer än 1,5 miljoner kronor per år i sitt företag.
  • Aktiebolag är den bolagsform som de allra flesta ingenjörer väljer när de startar eget. Endast 7 procent har enskild firma. 

Kan ta ut bra inkomster

Att ingenjörers företag har en omsättning på mer än en miljon kronor tyder på att de kan ta ut bra inkomster från företaget, konstaterar Anders Hallgren, ansvarig för egenföretagare på Sveriges Ingenjörer. Av de som har aktiebolag tar de flesta ut en lön på 50 000 kronor, även om de kan ta ut mer.

– Det beror på regelverket. Vid den lönen hamnar du under gränsen för statlig skatt, men når samtidigt gränsen för inbetalningar till allmänna pensionen, förklarar han.

Anders Hallgren är ansvarig för egenföretagare på Sveriges Ingenjörer.

Förutom att ta ut lön kan den som har ett aktiebolag dessutom göra utdelningar i bolaget. Utdelningar beskattas som kapital och för summor upp till cirka 200 000 kronor är skatten 20 procent.

Lön, utdelning och pension

Vad motsvarar då detta i lön? Anders Hallgren visar med ett räkneexempel:

Lön: 50 000 kr per månad

Utdelning: 200 000 per år

Totalt omräknat till lön: Ger sammantaget en inkomst som motsvarar en nettolön på 80 000 kronor i månaden. Summan är uträknad med hänsyn till att skatten på utdelning är längre än skatt för inkomst av tjänst.

Men som egenföretagare finns det mer att tänka på kring ekonomin. Förutom lön bör man även avsätta pengar för eget pensionssparande. Rekommendationen är att avsätta mellan 8 och 10 procent av sin månadslön i pensionssparande, men man kan även spara mer än så. 

– Även om du är nystartad och inte har så stora inkomster i ditt bolag, fuska inte med ditt pensionssparande. Vårt råd är att alltid se till att börja pensionsspara direkt, det är pengar för framtiden, poängterar Anders Hallgren.

Maximalt kan man pensionsspara upp till 35 procent av lönesumman, vilket är 17 500 kronor i månaden om man tar ut 50 000 i lön.

– Om man maxar ut allt – lön, utdelning och pensionssparande – så motsvarar det en omsättning på närmare 1,3 miljoner kronor per år. De flesta av våra medlemmar fakturerar mer än så, konstaterar han.

Vad kan man ta betalt?

Även om lönen är viktig för många så är det trots allt inte så vanligt att medlemmar har frågor kring just detta när de startar eget, berättar Anders Hallgren. De flesta känner en större oro kring vad de kan ta betalt för sina tjänster – vilket såklart även hänger ihop med den lön man därefter kan ta ut. 

Ett enkelt räkneexempel: Vill man nå en omsättning på 1,5 miljoner kronor och har möjlighet att fakturera på heltid 40 veckor per år så bör man fakturera minst 1 000 kronor i timmen. 

– Detta är vår rekommendation, men det kan naturligtvis vara svårt om man är ny. Dessutom är skillnaderna stora i olika branscher. 

Vart kan man då vända sig om man vill ha hjälp med de ekonomiska frågorna?

– Vi på rådgivningen kan ge råd kring hur du värderar dina tjänster, men vi kan inte ge råd kring skattefrågor. När det gäller reglerna kring utdelning och inkomstskatt så är dock regelverket tydligt. Mitt tips är att läsa på, prata med andra egenföretagare och höra hur de resonerar. Och ta gärna hjälp av en bokföringsbyrå, framför allt inför årsbokslutet. De har bra koll på vad som är viktigt att tänka på så att du inte gör onödiga misstag när pengarna ska föras över mellan åren, säger Anders Hallgren.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så påverkar din personlighet jobbet och karriären

Så påverkar din personlighet jobbet och karriären

Din personlighet har stor betydelse för hur du är, även på arbetet. Men när det gäller arbetsprestation är det ett personlighetsdrag som är viktigare än alla andra. 
Fler artiklar