Vi behöver jobba mer och längre

Högre pension om du arbetar längre, koll på ersättningssystemen och överkomlig barnomsorg är några åtgärder som får oss att vilja jobba. I framtiden måste alla som kan jobba och jobba längre.

Högre pension om du arbetar längre, koll på ersättningssystemen och överkomlig barnomsorg är några åtgärder som får oss att vilja jobba. IFAU har sett över läget inför de kommande pensionsavgångarna.

Medan arbetsgivarna i Sverige letar efter ung arbetskraft oroar sig myndigheterna för framtidens arbetskraftsutbud. Många äldre och få i arbetsför ålder skulle man kunna sammanfatta läget för Europas länder. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering har därför gjort en översyn av hur olika stater agerar för att försöka få sina invånare att jobba i högre utsträckning och längre upp i åren. De länder som man har synat är Tyskland, Italien, Nederländerna, Sverige, Estland och Storbritannien. Åtgärderna som hjälper ser ut som följer:

  • Ett pensionssystem som uppmuntrar folk att jobba längre är önskvärt. Likaså är det bra med en stark koppling mellan antal arbetade år och pension. Italien har också höjt den lägsta åldern när man kan ta ut ålderspension, vilket verkar ha haft motsvarande effekt.
  • Bra kontroll på ersättningssystemen så att det inte lönar sig att försöka utnyttja dem.
  • En aktiv arbetsmarknadspolitik som uppmuntrar folk att söka jobb och hjälper dem med åtgärder.
  • Den kvinnliga förvärvsfrekvensen är högre i länder där det finns subventionerad barnomsorg, visar en jämförelse av OECD-länderna. Fler kvinnor arbetar också i länder där inkomsten beskattas individuellt (snarare än att hushållets inkomst beskattas), samt där ersättningen vid föräldraledighet är knuten till tidigare inkomst.

JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt