Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningTeknologer slipper återkrav från CSN

Teknologer slipper återkrav från CSN

Centrala studiestödsnämndens regler som har drabbat tusentals teknologer med återbetalningskrav kommer att ändras. I en trappa på Chalmers skolgård meddelade utbildningsminister Jan Björklund i går, inför drygt ettusen överraskade teknologer, att en lagändring kommer att genomföras.

Under onsdagen deltog tusentals teknologer vid landets sex största tekniska högskolor i en manifestation mot Centrala studiestödsnämndens regler som riskerar att ge 40 000 studenter återbetalningskrav. På Chalmers planerade studentkåren att överraska utbildningsminister Jan Björklund, som var på besök, med att överlämna en önskelista inför julen med krav på lagändring.

Centrala Studiestödsnämnden regler för studiemedel fick mycket uppmärksamhet i våras då tusentals teknologer vid flera tekniska högskolor fick återbetalningskrav från CSN trots att de pluggade heltid och klarade sina kurser. Orsaken till denna cirkus var en mer noggrann granskning av studenternas avklarade poäng. Fyra tekniska högskolors upplägg av undervisningen ser lite annorlunda ut och fördelar inte poängen jämnt över året. Om en termin innehåller 28 poäng och nästa 32 poäng drar CSN slutsatsen att det inte rör sig om heltidsstudier och teknologer som har fått studiemedel för heltidsstudier blir återbetalningsskyldiga.

I går planerade Chalmers studentkår att överraska utbildningsminister Jan Björklund under hans promenad mellan två inbokade möten på Chalmers. Drygt ettusen teknologer hade samlats utomhus med glögg och lussebullar i väntan på att Björklund skulle passera. Studentkåren hade tillsammans med kårerna på fem andra tekniska högskolor förberett en önskelista inför julen med krav på en lagändring som skulle överlämnas till utbildningsministern. En mikrofon hade riggats upp för att ge Jan Björklund möjligheten att kommentera teknologernas krav.

Jan Björklund skakar hand med Jonas Otterheim och lovar en lagändring: Foto: Andreas Oscarsson/Chalmers stundetkår.

Strax innan Jan Björklund mötte teknologerna fick han ett samtal från biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni som har CSN-frågan på sitt bord. Hon kunde meddela Jan Björklund att hon tagit beslutet av att genomföra de lagändringar som krävs.  Det överraskande beskedet möttes av applåder och jubel bland teknologerna.

Jonas Otterheim, kårordförande på Chalmers, har under året tillsammans med kårordförandena vid andra tekniska högskolor lyft frågan och försökt påverka genom diskussioner med CSN, utbildningsutskottet och utbildningsdepartementet.

– Alla har varit eniga om att det är ett problem men ingen har kommit med en lösning. Det här beskedet vi fick i går hade vi knappast väntat oss men det är fantastiskt. Nu kan vi äntligen få studiero, säger Jonas Otterheim.

Nyamko Sabuni medgav i går att CSN:s granskning av studenternas studiepoäng fått en effekt som inte var avsedd.   

– Att elever på de tekniska utbildningarna drabbats på det här sättet av den intensifierade kampen mot bidragsfusk är helt orimligt. Skolorna har ju jobbat på det här sättet i alla år och därför menar vi att systemet måste anpassas till de tekniska utbildningarnas verklighet så snart som möjligt, sa Nyamko Sabuni i går i en intervju med Svenska Dagbladet.

Jonas Otterheim är också nöjd att studenternas envishet lönade sig.

– Högskolorna hade mer eller mindre gett upp. KTH har redan ändrat studieplanen och lagt in en kurs som starar i december och tentas av efter årsskiftet. Men vi teknologer gav aldrig upp och det är en skön känsla att vi har lyckats få politikerna att lyssna och ändra reglerna, säger han.

Varken Nyamko Sabuni eller CSN har kunnat svara på om de studenter som redat fått återkrav slipper betala.

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.