Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenMångfald är attraktivt för en stad

Mångfald är attraktivt för en stad

Att en stad är vacker, har ett rikt kulturutbud och har invånare som kommer från olika länder hamnade högt på listan i Sarah Bragées och Mia Wahlströms forskningsprojekt om vad som gör en stad attraktiv i framtiden.

2009 startade Mia Wahlström och Sarah Bragée, som arbetar på Tyréns som är ett företag som sysslar med stadsutveckling, ett uppdrag i syfte att undersöka vad som gör en stad attraktiv och hur städer kan bli mer attraktiva i framtiden – för både invånare, besökare och näringsliv.

De inledde studien med att göra en global omvärldsanalys där de undersökte vilka trender som påverkar människor, deras beteende och preferenser – och i förlängningen även staden och dess utbud och funktioner.

Med hjälp av analysen, tidigare forskning och annat statistiskt material kom Sarah och Mia fram till att de skulle kartlägga tio storstäder och undersöka deras attraktion. Städerna var: São Paolo, London, Istanbul, Shanghai, Hong Kong, Toronto, New York, Toronto, San Francisco, Sydney och Tokyo.

Sarah Bragée

– Vi tog fem städer var och stannade några dagar på varje ställe. Och så intervjuade vi arkitekter, stadsplanerare, forskare, representanter för näringslivet, kultur och turism, författare och byggnadsentreprenörer för att höra vad de tyckte var bra och mindre bra med staden de bodde i, förklarar Sarah Bragée och säger att de även hade med sig en kulturantropolog som undersökte stadens kulturella aspekter vid varje resa.

Utifrån det stora material som Sarah och Mia fick in från resorna lyckades de så småningom komma fram till fyra framgångsfaktorer som gjorde just de här städerna särskilt attraktiva.

– Det var mångfald, hållbar utveckling, samverkan och själ, säger Sarah och förklarar att mångfald inte bara gällde att invånarna hade olika kön, ålder och etnicitet utan att det även fanns en mångfald inom utbildnings- och jobbsektorn, inom näringslivet och att det fanns olika resealternativ för att ta sig fram i staden (buss, tunnelbana, tåg etcetera).

– Jag blev lite förvånad över att mångfald visade sig vara så viktigt som det faktiskt var men alla som vi intervjuade lyfte fram just det som en jätteviktig punkt, säger Sara.

Punkten hållbar utveckling handlade om stadens ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhet och samverkan innefattade samverkan mellan de som styrde staden och stadens invånare och samverkan mellan olika politiska partier och regioner eller städer.

Den fjärde punkten, En stads själ, var lite svårare att sätta fingret på, menar Sarah, och det var en punkt som de först var tveksamma till att ta med.

– Först ville vi bara ha med kvantifierbart fakta men vi kom ändå fram till att själsbegreppet var viktigt. Det kan innefatta saker som att en stad har ett trevligt klimat, att den är vacker och hur man tänker om staden. Exempelvis tänker jag på operahuset och koalabjörnar när jag tänker på Sydney fast jag aldrig har varit där, säger Sarah som tyckte att det var otroligt spännande att få åka runt och utforska de olika städerna.

– Det var också roligt att se att de fyra koncepten lyftes fram som oerhört viktiga i den svenska enkätundersökningen som vi gjorde bland invånarna i Sveriges större regioner, säger hon.

Sarah och Mia använder sig nu av kunskaperna de inhämtat till att hjälpa svenska städer och regioner att utvecklas.

– Just nu jobbar vi till exempel med Eskilstuna med syftet att skapa en mer attraktiv stad och region. Det är klart att det blir lite annorlunda när man jobbar med mindre städer, Eskilstuna är ju inte Shanghai men vi kan ändå använda oss av samma koncept som vi tog fram när vi jobbade med storstäderna. Eskilstunaborna vill också ha en mångfald i utbudet och en stad med en stark själ, säger Sara.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.