Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtKonkursansökan trots lokala protester

Konkursansökan trots lokala protester

Den lokala fackklubben på Saab ville avvakta med konkursansökan. Trots det valde den centrala organisationen på Ledarna att begära Saab i konkurs redan i dag.
– Vi har varit på det klara med att vi inte är nöjda med förbundets agerande, säger Thomas Haglund, ordförande på Ledarna på Saab.

Redan i samband med att Ledarnas medlemmar på Saab lämnade sina fullmakter till förbundet var man tydlig med att man ville avvakta så länge som möjligt innan man begärde företaget i konkurs, berättar Thomas Haglund. Dessutom var man noga med att säga att man inte ville gå först och att man allra helst skulle agera gemensamt med de andra förbunden.

Men trots det valde Ledarna i dag alltså att tillsammans med Unionen begära Saab i konkurs. Klockan 13 lämnades handlingarna in till Vänersborgs tingsrätt.

– Vi har uttryckt en besvikelse gentemot förbundet, och vi har varit på det klara med att vi inte är nöjda med deras agerande, säger Thomas Haglund.

Annika Elias, ordförande på Ledarna, har förståelse för att man har starka känslor gentemot företaget – men påpekar att man har fått fullmakt från 122 av de 126 lokala medlemmarna på Saab att driva lönefordran.

– Den lokala klubben ville att vi skulle avvakta ytterligare, det stämmer. Men vi agerar utifrån det åtagande vi har gjort, och det är ingen av medlemmarna som har dragit tillbaka sin fullmakt, säger hon.

– Det viktiga för oss är att våra medlemmar ska få lön – det är det enda syftet vi har med vårt agerande.

– Men varför var det nödvändigt att lämna in konkursbegäran just i dag?

– Vi hade kunnat lämna in konkursbegäran redan förra veckan, men ville prata ihop oss med de andra förbunden. Nu blev det ingen gemensam aktion, och vi gjorde bedömningen att vi har väntat länge nog.

Den lokala ordföranden Thomas Haglund hoppas ändå på Saabs ansökan om rekonstruktion ska gå igenom hos Hovrätten, och att företaget på så sätt räddas undan konkurs.

– Sedan kan förbundet med buller och bång dra tillbaka vår konkursansökan, säger han.

1 KOMMENTAR

  1. Det är bara för sorgligt att de lokala förtroendevalda väljer att gå på Mullers svammel. Det är bara att ta en titt på hans track record för att se hur mycket substans det finns i alla hans fantasier om en fortsättning. Och oavsett om det skulle bli en fortsättning så kommer det inte att bli fråga om en långsiktigt hållbar lösning.

    Jag har själv en gedigen erfarenhet från att vara lokal förtroendevald och ska man företräda sina medlemmar på ett bra sätt i det här fallet så handlar det om att se till att man som enskild individ tar sig ur SAAB-sekten snarast och söker ett nytt jobb.

    Sedan är det djupt olyckligt att Ledarna och Unionen spräcker samordningen med IF Metall och Sveriges Ingenjörer i en så här viktig fråga. Olyckligt och oproffsigt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.