Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtHär är dina nya representanter

Här är dina nya representanter

Ingenjören har träffat de två nya ledamöterna i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse, Joachim Pettersson på Rönnskärsverken och teknologen Patrik Kärräng, som pluggar till rymdingenjör i Luleå.

Joachim Pettersson på Rönnskärsverken vill slå vakt om kvalificerade jobb för ingenjörerna och bra avtal med arbetsgivarna.

Vad har du för erfarenheter av fackligt arbete?
– Jag är sedan många år engagerad i Rönnskärsverkens akademikerförening och numera ordförande. Jag har också varit med i förhandlingsdelegationen för GAF tillsammans med stål och metall sedan tidigt 90-tal. Därför tror jag att jag vet en del om förhandlingsarbete både på central och på lokal nivå.

Vilka frågor brinner du för att driva?
– Sveriges Ingenjörer måste bli bättre på att hävda sin särart. Ingenjörerna måste fortsätta kämpa för egna avtal och förhandlingar. Det finns ofta en risk för att vi blir en svans på Unionen och det måste vi slåss mot. Ett problem är att för många ingenjörer inte arbetar med tillräckligt kvalificerade arbetsuppgifter. Det är vanligare på företag på mindre orter där det inte finns många ingenjörsjobb och därför begränsade karriärmöjligheter. Det här leder till att löneutvecklingen stannar upp.

Ser du någon lösning?
– En sak som vi måste kämpa mot är befattningsvärderingarna som låser in oss i boxar. Vi måste kräva att vi bedöms efter vår individuella kompetens, prestation och hur vi bidrar till företagets framgång. De enda boxar jag kan tänka mig har golv men absolut inga väggar eller tak. De låsta boxarna leder till att lönerna komprimeras. Vi måste få en mycket större spridning av lönerna så att alla känner att det lönar sig att göra ett riktigt bra jobb.
Vi får inte heller bli för bekväma och slå oss till ro. Vi måste hela tiden söka jobb hos andra arbetsgivare. Det behöver inte leda till att vi byter jobb, men kan vi visa att någon annan vill betala mer har vi ett bättre förhandlingsläge

Vad har du för bakgrund?
– Jag tog först en master i fysik vid Umeå universitet och gjorde mitt examensarbete på Rännskärsverken. De erbjöd mig sedan jobb och möjlighet att plugga till bergsingenjör vid Luleå tekniska universitet. Jag kompletterade med alla tekniska kurser men gjorde tyvärr aldrig exjobbet för att kunna ta ut examen.   

 

För första gången har teknologerna i Sveriges Ingenjörers fullmäktige valts helt i demokratisk ordning. Patrik Kärräng, som läser på andra året till rymdingenjör i Luleå, har också valts in som ny teknologrepresentant i förbundsstyrelsen.

Hur blev du intresserad av facket?
– Det började faktiskt första dagen på Tekniska högskolan. Många pratade om att gå med i Sveriges Ingenjörer – då var det i och för sig bara medlemskap. Men sedan såg jag att förbundet behövde studentinformatörer, och som alla studenter behövde jag pengar, så jag sökte det jobbet, och har jobbat med det.

Och sedan kandiderade du till styrelsen?
– Som studentinformatör jobbade jag en del med att uppmana andra att kandidera till posten som teknologrepresentant i styrelsen, men jag tänkte: varför inte söka själv?

Vad kommer du att sikta på som representant i styrelsen?
– Jag vill nog säga min åsikt i alla möjliga frågor, men visst, vi teknologrepresentanter driver frågan om mentorskap. Det har pratats om det länge i förbundet, men det har inte blivit av förut.

Hur skulle det fungera?
– Yrkesverksamma medlemmar får en adempt. Vi har inte utformat de exakta formerna, men det skulle vara informella samtal under ett år, kanske någon gång i månaden eller så.

Vilka andra frågor är aktuella?
– Vi teknologer i fullmäktige diskuterade hur vi skulle jobba, brett eller smalt, och vi har diskuterat om vi skulle driva frågan om utbildningskvalitet också. Men till att börja med koncentrerar vi oss på frågan om mentorskap.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.