Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv7 000 jobb bort på Astra Zeneca

7 000 jobb bort på Astra Zeneca

Forskningsenheten på Astra Zeneca i Södertälje läggs ned. Anledningen är att forskningsframgångarna varit för få. Företaget bedömer att man kommer att nå större framgångar genom samarbeten med extern forskning. Mellan 1 100 och 1 200 tjänster kommer att försvinna, enligt ett pressmeddelande.

– Beslutet att avveckla forskningsenheten i Södertälje är ett tungt besked att ge våra medarbetare, men det är nödvändigt för att skapa ett långsiktigt konkurrenskraftigt forskningsföretag som kan ta fram nya läkemedel till patienter. Vi kommer nu att lägga stor kraft på att hjälpa de medarbetare som berörs, säger Martin Mackay, global forskningschef på AstraZeneca, i ett pressmeddelande.

I morse samlades alla anställda på Astra Zeneca i Södertälje för ett informationsmöte om neddragningarna. Kenneth Jansson, tidigare ordförande i akademikerföreningen och nu styrelsemedlem, hade blivit informerad i förväg om de dåliga nyheterna.

– Det är otroligt tungt att de stänger ner hela forskningen, det är nästan 1200 personer det handlar om, säger han.

Neddragningarna berör framför allt verksamheten i Södertälje, där akademikerföreningen i dag har 900 medlemmar. Totalt kommer runt 2 200 tjänster inom forskningen att försvinna från företaget, världen över. Även forskningsenheten i Montreal i Kanada kommer att stängas helt.

Företaget ska i stället för att bedriva egen forskning att skapa en mindre forskningsgrupp inom neurovetenskap, bestående av 40-50 forskare. ”Dessa kommer att samordna och styra grundforskning och utveckling i ett nätverk bestående av några av världens mest innovativa aktörer inom akademi och industri.”, skriver man i pressmeddelandet.

Den mindre gruppen forskare kommer inte att finnas i Sverige, utan i de neurovetenskapliga naven i Boston i USA och Cambridge i Storbritannien, men kommer att arbeta nära med exempelvis Karolinska Institutet i Stockholm.

Klockan halv tre på torsdagseftermiddagen samlades också fackliga ombudsmän från centralorganisationerna för att bli informerade om läget, och vad som kommer att hända framöver.  

– Vi kommer att sitta i detaljförhandlingar från nästa vecka, och de kommer att pågå i februari och mars. Senast till sommaren ska alla anställda veta vad som händer med deras tjänster.

Astra Zeneca har genomfört flera hårda neddragningar de senaste åren. 2007 inleddes en större neddragning på 12 600 anställda, och i en andra fas som inleddes 2010 och slutfördes i fjol försvann ytterligare 9 000 jobb, där bland annat verksamheten i Lund lades ner.

– Tyvärr har vi ju erfarenhet av sådana här processer. Just när det gäller Lund finns det likheter med mängden anställda och så vidare. Några av dem som var fackligt engagerade i Lund då finns kvar i företaget, och vi kommer naturligtvis att ha nytta av deras lärdomar, säger Kenneth Jansson.

Försäljning och administration drabbas också av de nya nedskärningarna, där 3 750 personer kommer att sägas upp. Inom produktionen kommer 1 350 tjänster att försvinna. I dag jobbar runt 61 000 personer i koncernen.

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.