Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSvårt få kvalificerat jobb trots studier

Svårt få kvalificerat jobb trots studier

Det är svårt att få kvalificerade jobb efter examen, enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Teknologer hör dock till undantagen – och särskilt nyutexaminerade civilingenjörer.

För sjätte året i rad presenterar svenskt Näringsliv rapporten Högskolekvalitet, där man kartlägger nyutexaminerade högskolestudenters möjligheter att få jobb. Sammanlagt hade 82 procent av studenterna hittat arbete 6-12 månader efter examen. Men bara två av tre hade hittat ett kvalificerat arbete, det vill säga ett arbete som kräver högskoleexamen.

För studenter på grundnivå, det vill säga max tre års högskolestudier, har i genomsnitt 72 procent fått jobb efter 6-12 månader. Högskoleingenjörer ligger över snittet, med 74 procent. På avancerad nivå, mer än tre års studier är snittet 91 procent. Civilingenjörerna ligger högt. Av dem har 95 procent fått jobb.

Det stora bekymret är enligt rapporten andelen som har kvalificerat arbete. Genomsnittet för dem med examen efter tre års studier är 58 procent. Högskoleingenjörer ligger över snittet med 62 procent.

Av de studenter med examen efter mer än tre års studier har i snitt 75 procent fått ett kvalificerat arbete. Också civilingenjörer ligger högre än genomsnittet, med 83 procent.

Sammanlagt får två tredjedelar av dem som läst på högskola ett kvalificerat arbete efter 6-12 månader efter examen. Rapporten efterlyser ett utbildningssystem som leder till att fler högskolestuderande får kvalificerade jobb.

– Åtta av tio studenter uppger att förbättrade chanser på arbetsmarknaden är ett viktigt skäl till att studera vidare, säger Patrick Krassén, högskolepolitisk expert på Svenskt Näringsliv i pressmeddelandet.

Ändå uppger hälften av studenterna i undersökningen att de är missnöjda med sitt universitets samarbete med arbetslivet under utbildningen.

Svenskar börjar studera senare än andra nationaliteter och kommer sent i arbete, i genomsnitt kring 27-29 års ålder. Sjutton procent av alla som börjar en utbildning hoppar av. Även det är högre än i andra OECD-länder. Genomsnittsstudenten tar sex år på sig för att fullfölja en fyraårig utbildning. De svenska studenterna hör också till de högst skuldsatta. Med de siffrorna blir det ännu viktigare att studenterna hittar kvalificerade jobb.

Samtidigt som var tredje student saknar ett kvalificerat jobb upp till ett år efter examen, så har sju av tio företag problem med att rekrytera medarbetare, ett problem som snarast ökar. Ofta beror det på att de har svårt att hitta personer med rätt utbildning.

Rapporten bygger på intervjuer med 10 029 studenter som tagit examen mellan 1 juli 2010 och 31 juni 2011.

Läs mer:
» Läs hela rapporten här (pdf)

Sture Henckel

2 KOMMENTARER

  1. Ja om man idag säger att man inte kan hitta jobb som ingenjör som jag har nu varit arbetslös snart 3 år utan att ens bli kallad till intervju, blir man kallad för de ena och de andra otrevligheter.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.