Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFler äldre behövs i arbetslivet

Fler äldre behövs i arbetslivet

Samtidigt som Sveriges befolkning blir äldre minskar antalet människor i arbete. Enligt SCB:s uträkningar är det här en trend som kommer att hålla i sig. I en ny arbetslivsrapport ger forskaren Britt Östlund förslag på vad samhället och företagen kan göra för att bryta det här mönstret.

Rapporten Jobba längre- vad vet vi om äldre i arbetslivet är en kunskapsöversikt av de äldres villkor på arbetsmarknaden och här ger rapportförfattaren Britt Östlund (docent i rehabiliteringsteknik vid Lunds universitet) några pusselbitar kring vilka föreställningar som florerar kring äldre och deras arbetskapacitet. När man talar om äldre i rapporten menar man personer som är 60 år och uppåt.

Under 2010 var den genomsnittliga åldern för uttag av allmän ålderspension i Sverige 64,7 år och den var i princip lika för män och kvinnor. Den genomsnittsåldern har legat mycket stabilt under de senaste tio åren och det är främst personer som jobbar inom vård och omsorg som drabbas av allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro som gör att de inte kan jobba fram till pensionen. En vd har i stället minst förlorade år i arbetslivet (ett halvår). Med förlorade år menas den tid då man inte kunnat arbeta på grund av sjuk- eller aktivitetsersättning.

Totalt sett uppger cirka 13 procent av kvinnorna och 11 procent av männen att de inte orkar arbeta fram till ordinarie pensionsålder. Men det finns ju också många friska pensionärer som gärna skulle vilja fortsätta jobba även efter pensionen och här menar Britt Östlund att det finns mycket kvar att göra för att de äldre ska kunna vara kvar i arbetslivet.

Företagen måste till exempel bli bättre på att anpassa arbetsmiljön till de äldre och se över arbetsplatsens belysning, ta hänsyn till fysisk belastning och faktorer som stress och oregelbundna arbetstider (exempelvis skiftarbete som sliter på kroppen). Förutom detta finns även andra viktiga faktorer som spelar in.

En förutsättning för att kunna fortsätta arbete eller få anställning är att man är attraktiv på arbetsmarknaden och rapporten pekar på att det fortfarande lever kvar en del fördomar kring hur äldre är, bland annat att de är ovilliga att lära sig ny teknik samt att de är långsammare och mer sjuka än sina yngre kolleger. Detta är, enligt Britt Östlund som refererar till senaste forskningen på området, helt felaktiga föreställningar som fortfarande lever kvar hos många.

Anna Eriksson

För er som vill läsa hela rapporten finns den att ladda ner på Arbetsmiljöverkets hemsida.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.