Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLex Laval ses över

Lex Laval ses över

Får utländska anställda tillräckligt bra villkor när de under en tid jobbar utstationerade i Sverige? En parlamentarisk kommitté ska studera den så kallade lex Laval – lagen som kom till efter att EG-domstolen tvingat Sverige att skriva en ny lag kring det så kallade utstationeringsdirektivet.

Regeringen har tillsatt en kommitté som ska studera den så kallade Lex Laval. Lagen tillkom 2010, i kölvattnet efter den så kallade Vaxholmskonflikten 2004. 2007 bestämde EG-domstolen att fackförbunden Byggnads och Elektrikerna hade gått i strejk för alltför höga lönekrav gentemot det lettiska byggföretaget Laval & Partneri som byggde en skola på Vaxholm utanför Stockholm.

Den nya lagen sade att om ett fackförbund ska få använda stridsåtgärder mot ett utländskt företag, så får de bara kräva löner som motsvarar miniminivån i ett svenskt branschavtal på området.

Enligt reglerna ska företagen ha en kontaktperson för att fackliga representanter lättare ska kunna kontakta företaget för förhandlingar. Men ett problem som svenska fackförbund har klagat över är det de upplever som dubbel bokföring från de utländska företagen: att de har ett officiellt avtal med bra löner som de visar upp, medan de i tysthet tvingar sina anställda att skriva på ett annat avtal som ger betydligt sämre anställningsvillkor. Låga löner och dåliga anställningsvillkor gör då att de lättare vinner upphandlingar.

Kommittén ska studera hur lex Laval fungerar i praktiken. Den ska undersöka hur den så kallade hårda kärnan i värdlandets arbetsregler efterlevs. Det gäller till exempel minimilön, antal betalda semesterdagar, längsta arbetstid och kortaste vilotid och säkerhet på arbetsplatsen.

Kommittén ska också fundera på vilka lagändringar som kan behövas för att värna om den svenska modellen. Kommittén kommer att redovisa sina resultat 2014.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.