Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLex Laval ses över

Lex Laval ses över

Får utländska anställda tillräckligt bra villkor när de under en tid jobbar utstationerade i Sverige? En parlamentarisk kommitté ska studera den så kallade lex Laval – lagen som kom till efter att EG-domstolen tvingat Sverige att skriva en ny lag kring det så kallade utstationeringsdirektivet.

Regeringen har tillsatt en kommitté som ska studera den så kallade Lex Laval. Lagen tillkom 2010, i kölvattnet efter den så kallade Vaxholmskonflikten 2004. 2007 bestämde EG-domstolen att fackförbunden Byggnads och Elektrikerna hade gått i strejk för alltför höga lönekrav gentemot det lettiska byggföretaget Laval & Partneri som byggde en skola på Vaxholm utanför Stockholm.

Den nya lagen sade att om ett fackförbund ska få använda stridsåtgärder mot ett utländskt företag, så får de bara kräva löner som motsvarar miniminivån i ett svenskt branschavtal på området.

Enligt reglerna ska företagen ha en kontaktperson för att fackliga representanter lättare ska kunna kontakta företaget för förhandlingar. Men ett problem som svenska fackförbund har klagat över är det de upplever som dubbel bokföring från de utländska företagen: att de har ett officiellt avtal med bra löner som de visar upp, medan de i tysthet tvingar sina anställda att skriva på ett annat avtal som ger betydligt sämre anställningsvillkor. Låga löner och dåliga anställningsvillkor gör då att de lättare vinner upphandlingar.

Kommittén ska studera hur lex Laval fungerar i praktiken. Den ska undersöka hur den så kallade hårda kärnan i värdlandets arbetsregler efterlevs. Det gäller till exempel minimilön, antal betalda semesterdagar, längsta arbetstid och kortaste vilotid och säkerhet på arbetsplatsen.

Kommittén ska också fundera på vilka lagändringar som kan behövas för att värna om den svenska modellen. Kommittén kommer att redovisa sina resultat 2014.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.