Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNya kvalitetskriterier för forskning

Nya kvalitetskriterier för forskning

Är ”peer review” ett bra sätt att mäta forskningsanslagens kvalitet? Det var en fråga som diskuterades flitigt när Sveriges Ingenjörer bjöd in till ett seminarium om den nya forskningspropositionen.

I den nya forskningspropositionen vill regeringen förändra sättet att fördela forskningsanslag på och i fortsättningen ska basanslagen tilldelas efter någon form av kvalitet. Nu har Vetenskapsrådet, tillsammans med andra forskningsråd, fått i uppdrag att ta fram en modell för peer review för att kvalitetssäkra svensk forskning.

Och hur mäter man då kvalitet? Ja, peer review används redan i viss mån inom akademin och innebär att sakkunniga kolleger granskar forskningen i syfte att se om den håller en god kvalitet eller inte. För att förhindra jäv kommer granskningen ske av kolleger från andra länder. Vid sidan av peer review ska man även ta hänsyn till extern finansiering som en del i kvalitetssäkringsprocessen.

Peter Honeth, Regeringskansliet.

– Då blir det tydligt att de som har dragit in så här många externa anslag och så här många citeringar håller hög kvalitet, sa statssekreterare Peter Honeth som var en av seminariets inbjudna talare.

Nackdelen med peer review, menar Peter Honeth, är att man inte kan mäta all kvalitet genom metoden och att högskolorna skulle kunna anpassa sig till mätinstrumenten. Ett annat problem är att det är ett dyrt system då det förutsätter arbetsinsatser från de som bedöms.

En annan fråga som diskuterades på seminariet och som hänger ihop med forskningskvalitet är frågan om forskningens nyttiggörande. Bidrar forskningen till innovationer? Och hur ska man bedöma det? Någon föreslog om det räckte att räkna hur många patent som tagits?

Tidigare forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz, (numera på Svenskt näringsliv) underströk behovet av resultat inom forskningen.

– All forskning ska förr eller senare komma till nytta, forskning är ingen terapi där forskarna sitter på sina rum och forskar och där ingen kan komma utifrån och ställa krav, sa han.

Moderator för seminariet var Sveriges Ingenjörers samhällspolitiska direktör Peter Larsson.

Han säger att förbundet välkomnar ett utökat kvalitetsbegrepp inom akademin.

Peter Larsson

– Här finns en möjlighet att inkludera viktiga parametrar för forskningens fortskridande, som samverkan och nyttoaspekter för samhället i stort, säger han.

Anna Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

1 KOMMENTAR

  1. […] Kvalitet ska styra – men varthän? Nyttiggörande av forskning: Mer (än) innovationer Tidningen Ingenjören: Nya kvalitetskriterier för forskning Dela:DelaFacebookTwitterLinkedInSkriv utE-postGillaGillaBe the first to like this. Detta inlägg […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?