Prisas för arbete med renad hårfärg

Erik Nämgren får Wimanska priset för sitt arbete kring renad hårfärg. Foto: Pernilla Pettersson.

Erik Nämgren får årets Wimanska pris för sitt arbete kring renad hårfärg. Foto: PernillaPettersson.

Mycket av den färg som används vid hårfärgning på frisörsalongerna spolas direkt ut i vattnet. Årets vinnare av Wimanska priset har tittat på olika sätt att minska utsläppen.

Kunskapen om frisörsalongernas miljöfarliga utsläpp är knapp. I första hand har de kemikalier som används på salongerna undersökts med tanke på deras påverkan på arbetsmiljön och inte sett till hur de påverkar den omgivande vattenmiljön. Samtidigt har reningsverk svårt att bryta ner flertalet hårfärgningsmedel.

– Problemet med utsläpp från frisörsalonger är nog mycket större än man tror. Tänk vad många som färgar håret. En hög andel av den hårfärg som används vid en färgning fastnar inte i håret, utan spolas ut direkt i vattnet.

Det säger Emil Nämgren, som får Wimanska priset, som uppmärksammar bästa examensarbete på högskoleingenjörs- och teknologie kandidatutbildningarna. Vid Skolan för kemivetenskap på KTH och i samarbete med Stockholm Vatten har han undersökt olika reningsmetoder för att hantera föroreningar från hårfärger på frisörsalonger, med hänsyn till både ekonomi, teknik och miljö.

Grovt uppskattat beräknades de årliga utsläppen av färgämnen i hårfärgningsmedel från svenska frisörsalonger vara ungefär 825–840 ton, räknat som torrsubstans, 2011. Ozonbehandling, där ozon används som oxidationsmedel, skulle kunna minimera utsläppen av hårfärgningsmedel med upp till 99 procent, enligt Emil Nämgrens analys. Men metoden är dyr. Aktivt kol kan minska utsläppen med upp till 75 procent och är en mindre kostsam metod. Emil Nämgren beräknar ändå att det skulle kosta en frisörsalong med en till tre stolar mellan 70 000 och 200 000 kronor att investera i rätt apparater för att minska det farliga utsläppet från hårfärger.

Frågan är om
det är frisören själv, frisörsalongen, fastighetsägare eller de som producerar kemikalierna som ska betala för att minska utsläppen. Problemet i dag är att det inte är någon som tydligt bär ansvar för utsläppen och sannolikt måste nya regelverk till för att göra något åt det, anser Emil Nämgren.

– För att metoderna ska börja användas på riktigt måste det verkligen brinna i knutarna för frisörsalongerna och producenterna av kemikalierna. Det krävs mycket pengar, tid och resurser, säger han.

Det är Sveriges tekniska högskolor och universitet som nominerar kandidater till Wimanska priset. En särskild priskommitté granskar sedan arbetena. Sveriges Ingenjörers styrelse utser pristagarna, som får ett pris på 25 000 kronor.

Läs Emil Nämgrens rapport ”Reningsmetoder för reducering av hårfärgningsmedel i avlopp från friörsalonger”.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt