Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPrisas för arbete med renad hårfärg

Prisas för arbete med renad hårfärg

Erik Nämgren får Wimanska priset för sitt arbete kring renad hårfärg. Foto: Pernilla Pettersson.
Erik Nämgren får årets Wimanska pris för sitt arbete kring renad hårfärg. Foto: PernillaPettersson.

Mycket av den färg som används vid hårfärgning på frisörsalongerna spolas direkt ut i vattnet. Årets vinnare av Wimanska priset har tittat på olika sätt att minska utsläppen.

Kunskapen om frisörsalongernas miljöfarliga utsläpp är knapp. I första hand har de kemikalier som används på salongerna undersökts med tanke på deras påverkan på arbetsmiljön och inte sett till hur de påverkar den omgivande vattenmiljön. Samtidigt har reningsverk svårt att bryta ner flertalet hårfärgningsmedel.

– Problemet med utsläpp från frisörsalonger är nog mycket större än man tror. Tänk vad många som färgar håret. En hög andel av den hårfärg som används vid en färgning fastnar inte i håret, utan spolas ut direkt i vattnet.

Det säger Emil Nämgren, som får Wimanska priset, som uppmärksammar bästa examensarbete på högskoleingenjörs- och teknologie kandidatutbildningarna. Vid Skolan för kemivetenskap på KTH och i samarbete med Stockholm Vatten har han undersökt olika reningsmetoder för att hantera föroreningar från hårfärger på frisörsalonger, med hänsyn till både ekonomi, teknik och miljö.

Grovt uppskattat beräknades de årliga utsläppen av färgämnen i hårfärgningsmedel från svenska frisörsalonger vara ungefär 825–840 ton, räknat som torrsubstans, 2011. Ozonbehandling, där ozon används som oxidationsmedel, skulle kunna minimera utsläppen av hårfärgningsmedel med upp till 99 procent, enligt Emil Nämgrens analys. Men metoden är dyr. Aktivt kol kan minska utsläppen med upp till 75 procent och är en mindre kostsam metod. Emil Nämgren beräknar ändå att det skulle kosta en frisörsalong med en till tre stolar mellan 70 000 och 200 000 kronor att investera i rätt apparater för att minska det farliga utsläppet från hårfärger.

Frågan är om
det är frisören själv, frisörsalongen, fastighetsägare eller de som producerar kemikalierna som ska betala för att minska utsläppen. Problemet i dag är att det inte är någon som tydligt bär ansvar för utsläppen och sannolikt måste nya regelverk till för att göra något åt det, anser Emil Nämgren.

– För att metoderna ska börja användas på riktigt måste det verkligen brinna i knutarna för frisörsalongerna och producenterna av kemikalierna. Det krävs mycket pengar, tid och resurser, säger han.

Det är Sveriges tekniska högskolor och universitet som nominerar kandidater till Wimanska priset. En särskild priskommitté granskar sedan arbetena. Sveriges Ingenjörers styrelse utser pristagarna, som får ett pris på 25 000 kronor.

Läs Emil Nämgrens rapport ”Reningsmetoder för reducering av hårfärgningsmedel i avlopp från friörsalonger”.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.