Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStudiebidrag till yrkesverksamma och billigare a-kassa – här är nya lagarna

Studiebidrag till yrkesverksamma och billigare a-kassa – här är nya lagarna

Studiebidrag för vidareutbildning, nya turordningsregler, skatteavdrag för avgiften till a-kassan och lägre kostnad för vissa ”gröna” tjänstebilar. Under sommaren infördes flera nya lagar och regler. Läs om dem här.

Ändrade turordningsregler

Den 30 juni 2022 trädde nya Lagen om anställningsskydd i kraft och den 1 oktober börjar den gälla. Nu får tre arbetstagare undantas från turordningen och den som blir uppsagd av personliga skäl får ingen lön, även om det pågår en tvist i arbetsdomstolen. Dessutom försvinner allmän visstidsanställning och ersätts av särskild visstidsanställning. Läs mer om förändringarna av Las i den här artikeln.

Studiestöd för yrkesverksamma

Förändringarna i Las ger också yrkesverksamma ett nytt studiebidrag, ett så kallat omställningsstöd. Maxbeloppet är 21 300 kronor i månaden (men i kombination med extra stöd för alla med kollektivavtal blir det möjligt att få 80 procent av lönen i studiebidrag). Redan 1 oktober kan du skicka din ansökan till CSN och från och med 1 januari 2023 kan du börja studera. Läs mer om det nya studiestödet i den här artikeln.

Skatteavdrag för a-kassan

Den 1 juli infördes ett skatteavdrag på 25 procent på medlemsavgiften till a-kassan. Du behöver inte aktivt göra något själv, a-kassan meddelar Skatteverket och avdraget kommer automatiskt i samband med deklarationen.

Avgiften till Akademikernas a-kassa är 130 kronor i månaden och efter skatteavdraget blir den faktiska kostnaden ungefär 100 kronor.

Ändring av förmånsvärdet för miljöanpassade bil

Den 1 juli sattes förmånsvärdet på tjänstebilar ned med fasta schablonbelopp utifrån bilens miljöteknik:

  • 350 000 kronor för elbilar och vätgasbilar
  • 140 000 kronor för laddhybrider
  • 100 000 kronor för gasbilar
  • Ingen nedsättning för elhybrider eller etanoldrivna bilar

Lagändringen berör bara bilar med ovanstående teknik som registreras från och med 1 juli 2022, äldre bilar påverkas inte. Nedsättningen får inte överstiga 50 procent av bilens nybilspris, vilket innebär att en elbil med ett nybilspris på 600 000 kronor max kan få en nedsättning med 300 000 kronor.

Tydligare anställningsvillkor

Arbetsgivare får skarpare krav på att arbetstagare ska få viss information när en anställning börjar. Bland annat ska arbetsgivaren lämna ett skriftligt svar om en arbetstagare begär en annan anställningsform eller en högre sysselsättningsgrad. Ändringen gäller från 29 juni.

Fler kan återköpa och flytta livförsäkringar

Rätten till återköp och flytt av individuella livförsäkringar gäller nu oavsett när ett fond- och depåförsäkringsavtal har ingåtts. Tidigare har återköp och flytt endast varit möjliga för avtal som ingåtts efter 1 juli 2007. Avgifterna ska vara samma som för försäkringsavtal som ingåtts efter 1 juli 2007.

Ingen momsdeklaration för företag med  liten verksamhet

Omsättningsgränsen för att vara befriad från moms höjs från dagens 30 000 kronor till 80 000 kronor om året. Det innebär att företag med en omsättning som är lägre än 80 000 kronor inte längre behöver deklarera moms. Syftet är att förenkla för mindre företag och andra aktörer med liten verksamhet.

Nytt fondtorg för premiepensioner

Upphandlingarna av fonder till premiepensionens fondtorg sköts nu av en ny myndighet – Fondtorgsnämnden – som också övervakar och följer upp fondförvaltarna och fonderna. I framtiden kommer antalet valbara fonder begränsas från dagens cirka 470 fonder till 150-200 fonder. Fondtorgsnämnden startade officiellt den 20 juni.

Staten betalar direkt till anställda för etableringsjobb

För subventionerade anställningar har staten tidigare betalat en ersättning till arbetsgivaren. Från den 29 juni kommer staten att i stället betala en ersättning direkt till individen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

0
Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

Så jobbar du effektivare – bästa apparna för ”att göra-listor”

0
I det hybrida arbetslivet är det viktigt att få struktur för att hålla effektiviteten uppe. En kalender kopplad till en ”att göra-lista” är som en bibel, säger effektivitetsexperten Jan Winstedt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kvinna som är uttråkad på jobbet

Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

5
Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet och just här, på den här...