Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStudiebidrag till yrkesverksamma och billigare a-kassa – här är nya lagarna

Studiebidrag till yrkesverksamma och billigare a-kassa – här är nya lagarna

Studiebidrag för vidareutbildning, nya turordningsregler, skatteavdrag för avgiften till a-kassan och lägre kostnad för vissa ”gröna” tjänstebilar. Under sommaren infördes flera nya lagar och regler. Läs om dem här.

Ändrade turordningsregler

Den 30 juni 2022 trädde nya Lagen om anställningsskydd i kraft och den 1 oktober börjar den gälla. Nu får tre arbetstagare undantas från turordningen och den som blir uppsagd av personliga skäl får ingen lön, även om det pågår en tvist i arbetsdomstolen. Dessutom försvinner allmän visstidsanställning och ersätts av särskild visstidsanställning. Läs mer om förändringarna av Las i den här artikeln.

Studiestöd för yrkesverksamma

Förändringarna i Las ger också yrkesverksamma ett nytt studiebidrag, ett så kallat omställningsstöd. Maxbeloppet är 21 300 kronor i månaden (men i kombination med extra stöd för alla med kollektivavtal blir det möjligt att få 80 procent av lönen i studiebidrag). Redan 1 oktober kan du skicka din ansökan till CSN och från och med 1 januari 2023 kan du börja studera. Läs mer om det nya studiestödet i den här artikeln.

Skatteavdrag för a-kassan

Den 1 juli infördes ett skatteavdrag på 25 procent på medlemsavgiften till a-kassan. Du behöver inte aktivt göra något själv, a-kassan meddelar Skatteverket och avdraget kommer automatiskt i samband med deklarationen.

Avgiften till Akademikernas a-kassa är 130 kronor i månaden och efter skatteavdraget blir den faktiska kostnaden ungefär 100 kronor.

Ändring av förmånsvärdet för miljöanpassade bil

Den 1 juli sattes förmånsvärdet på tjänstebilar ned med fasta schablonbelopp utifrån bilens miljöteknik:

  • 350 000 kronor för elbilar och vätgasbilar
  • 140 000 kronor för laddhybrider
  • 100 000 kronor för gasbilar
  • Ingen nedsättning för elhybrider eller etanoldrivna bilar

Lagändringen berör bara bilar med ovanstående teknik som registreras från och med 1 juli 2022, äldre bilar påverkas inte. Nedsättningen får inte överstiga 50 procent av bilens nybilspris, vilket innebär att en elbil med ett nybilspris på 600 000 kronor max kan få en nedsättning med 300 000 kronor.

Tydligare anställningsvillkor

Arbetsgivare får skarpare krav på att arbetstagare ska få viss information när en anställning börjar. Bland annat ska arbetsgivaren lämna ett skriftligt svar om en arbetstagare begär en annan anställningsform eller en högre sysselsättningsgrad. Ändringen gäller från 29 juni.

Fler kan återköpa och flytta livförsäkringar

Rätten till återköp och flytt av individuella livförsäkringar gäller nu oavsett när ett fond- och depåförsäkringsavtal har ingåtts. Tidigare har återköp och flytt endast varit möjliga för avtal som ingåtts efter 1 juli 2007. Avgifterna ska vara samma som för försäkringsavtal som ingåtts efter 1 juli 2007.

Ingen momsdeklaration för företag med  liten verksamhet

Omsättningsgränsen för att vara befriad från moms höjs från dagens 30 000 kronor till 80 000 kronor om året. Det innebär att företag med en omsättning som är lägre än 80 000 kronor inte längre behöver deklarera moms. Syftet är att förenkla för mindre företag och andra aktörer med liten verksamhet.

Nytt fondtorg för premiepensioner

Upphandlingarna av fonder till premiepensionens fondtorg sköts nu av en ny myndighet – Fondtorgsnämnden – som också övervakar och följer upp fondförvaltarna och fonderna. I framtiden kommer antalet valbara fonder begränsas från dagens cirka 470 fonder till 150-200 fonder. Fondtorgsnämnden startade officiellt den 20 juni.

Staten betalar direkt till anställda för etableringsjobb

För subventionerade anställningar har staten tidigare betalat en ersättning till arbetsgivaren. Från den 29 juni kommer staten att i stället betala en ersättning direkt till individen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.