Kontorstyp kan påverka syn på chefen

Ledarskapet på jobbet kan få olika omdömen beroende på vilken typ av kontor man arbetar i, visar en studie.

Ledarskapet på jobbet kan få olika omdömen beroende på vilken typ av kontor man arbetar i, visar en studie.

När två till tre personer delar rum på jobbet får ledarskapet sämst omdömen. Mest positiva är de som sitter i medelstora kontorslandskap (cirka 10–24 personer). Detta enligt en studie som arkitekten och forskaren Christina Bodin Danielsson vid Stressforskningsinstitutet har gjort tillsammans med kollegerna Cornelia Wulff och Hugo Westerlund.

Grundorsaken till att forskarna har tittat på upplevelsen av ledarskapet, i det här fallet den närmaste chefen, i kombination med kontorstyp är att ledarskap är en viktig faktor för medarbetarnas hälsa, berättar Christina Bodin Danielsson.

– Man har funnit att det är en av de viktigaste faktorerna för hur anställda mår. Det är också en nyckelfaktor för hur framgångsrik en organisation blir, säger hon.

Studien omfattar 5 358 anställda som jobbar i olika typer av kontor, från egna rum till större kontorslandskap. Kvinnor i mindre, traditionella, kontorslandskap upplevde ledarskapet sämre än män i samma kontorstyp, men i övriga typer kunde forskarna inte hitta några skillnader mellan hur kvinnor och män uppfattar ledarskapet på jobbet.

Forskarnas slutsats är att kontorstyp kan påverka synen på ledarskapet och att man bör ta hänsyn till detta för att skapa en framgångsrik organisation.

När man tittar på de traditionella öppna kontorslandskapen är det inte mycket som är bra sett till andra faktorer, till exempel stress. De kan till och med vara direkt negativa för anställda, berättar Christina Bodin Danielsson, som därför tycker att det är kul att hitta något positivt med kontorstypen i den nya studien.

Vad ska arbetsgivare ta med sig från studien, tycker du?

– I den praktiska tillämpningen måste man gå tillbaka till vad och hur man själv jobbar, liksom hur man skulle vilja jobba för att bli en bättre organisation och få ett bättre ledarskap. Ledarskapsstudierna visar på förtjänsterna med att vara en aktiv chef, att ha ett aktivt ledarskap och vikten av att jobba med kontoret som ett verktyg för att utöva ledarskap, säger Christina Bodin Danielsson.

Läs abstract till studien:

Läs tidigare artikel: Kontorstyp påverkar hälsan

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar