Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadLåst läge för omställningen

Låst läge för omställningen

Förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal har kört fast. Enligt vad Ingenjören erfar gav fredagens möte med regeringsföreträdare inget.

I fredags förra veckan var parterna kallade till möte med finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Elisabet Svantesson. Från PTK var det Unionens ordförande Cecilia Fahlberg och förhandlingschef Niklas Hjert som gick. Också svenskt Näringsliv var närvarande.
Enligt vad Ingenjören erfar ville finansministern gärna att parterna skulle komma överens och undrade om det fanns något regeringen kunde hjälpa till med för att få igång processen igen.
Förbunden från Saco-P har dock bestämt sagt nej till stora förändringar i turordningen, kretsindelningen och till skiljeförfarandet, som alla fanns med på Svenskt Näringslivs önskelista.

Omställningsförhandlingarna där privattjänstemännen i PTK tillsammans med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv skulle komma fram till ett nytt avtal som innehöll bland annat en komptensutvecklingsstiftelse körde fast innan jul.

DÅ hade arbetet.se avslöjat att Svenskt Näringslivs krav för att medverka till stiftelsen bland annat var att arbetsgivaren ensidigt skulle få bestämma vilka anställda som fick behålla jobbet vid en neddragning. Anställningstiden skulle inte ha någon betydelse om inte två anställda bedömdes ha exakt samma kompetens.

När arbetsgivarnas förslag läckte ut framgick att det inom PTK fanns mycket stora meningsskiljaktigheter i frågan. Unionen, som dominerar i kartellen, verkade kunna överväga långtgående förändringar i Las medan förbunden i Saco-P var helt emot.
För akademikerförbunden har lösningen med en kompetensutvecklingsstiftelse inte setts som särskilt intressant eftersom akademikerna kommer att få betala den med sitt löneutrymme samtidigt som medlemmarna redan har flera års högre utbildning och förmodligen inte kommer att ha så stor nytta av stiftelsen.

Ingenjören har sökt PTK:s förhandlingschef Niklas Hjert upprepade gånger under veckan för att få en kommentar utan att lyckas.
Ingenjören erfar dock att parterna och regeringen i fredags skildes utan att ha kommit fram till något och utan att någon ny mötestid har satts ut.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?