Låst läge för omställningen

Förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal har kört fast. Enligt vad Ingenjören erfar gav fredagens möte med regeringsföreträdare inget.Förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal har kört fast. Enligt vad Ingenjören erfar gav fredagens möte med regeringsföreträdare inget.

I fredags förra veckan var parterna kallade till möte med finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Elisabet Svantesson. Från PTK var det Unionens ordförande Cecilia Fahlberg och förhandlingschef Niklas Hjert som gick. Också svenskt Näringsliv var närvarande.
Enligt vad Ingenjören erfar ville finansministern gärna att parterna skulle komma överens och undrade om det fanns något regeringen kunde hjälpa till med för att få igång processen igen.
Förbunden från Saco-P har dock bestämt sagt nej till stora förändringar i turordningen, kretsindelningen och till skiljeförfarandet, som alla fanns med på Svenskt Näringslivs önskelista.

Omställningsförhandlingarna där privattjänstemännen i PTK tillsammans med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv skulle komma fram till ett nytt avtal som innehöll bland annat en komptensutvecklingsstiftelse körde fast innan jul.

DÅ hade arbetet.se avslöjat att Svenskt Näringslivs krav för att medverka till stiftelsen bland annat var att arbetsgivaren ensidigt skulle få bestämma vilka anställda som fick behålla jobbet vid en neddragning. Anställningstiden skulle inte ha någon betydelse om inte två anställda bedömdes ha exakt samma kompetens.

När arbetsgivarnas förslag läckte ut framgick att det inom PTK fanns mycket stora meningsskiljaktigheter i frågan. Unionen, som dominerar i kartellen, verkade kunna överväga långtgående förändringar i Las medan förbunden i Saco-P var helt emot.
För akademikerförbunden har lösningen med en kompetensutvecklingsstiftelse inte setts som särskilt intressant eftersom akademikerna kommer att få betala den med sitt löneutrymme samtidigt som medlemmarna redan har flera års högre utbildning och förmodligen inte kommer att ha så stor nytta av stiftelsen.

Ingenjören har sökt PTK:s förhandlingschef Niklas Hjert upprepade gånger under veckan för att få en kommentar utan att lyckas.
Ingenjören erfar dock att parterna och regeringen i fredags skildes utan att ha kommit fram till något och utan att någon ny mötestid har satts ut.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar