Lööf inte lugnad av Pfizer-besked

Det är för tidigt att låta sig lugnas av Pfizers besked om Astra Zeneca, säger näringsminister Annie Lööf.

Det är för tidigt att låta sig lugnas av Pfizers besked om Astra Zeneca, säger näringsminister Annie Lööf.

Pfizer har meddelat att det fjärde bud som företaget har lagt på Astra Zeneca natten mot måndag, 55 pund per aktie, är det slutgiltiga. Men formellt har Pfizer till den 26 maj att ändra på sig. Näringsminister Annie Lööf (C) säger till Ingenjören att det är för tidigt att bli lugnad av det ”slutgiltiga” beskedet. Det tycker även Martin Lindsjö, ordförande för Akademikerföreningen i Mölndal.

– Jag vill vänta veckan ut, men i allmänhet har nog medarbetarna i Mölndal blivit lugnade av beskedet, säger Martin Lindsjö till Ingenjören.

På tisdagsförmiddagen träffade näringsminister Annie Lööf (C), socialminister Göran Hägglund (KD) och statssekreterare från finansdepartementet och utbildningsdepartementet fackliga företrädare vid Astra Zeneca. Vid den efterföljande pressträffen var tonen allvarlig och budskapet tydligt: Astra Zeneca måste vara kvar i Sverige, både för Sveriges, Astra Zenecas och forskningens skull.

Först det senaste halvåret har medarbetarna på Astra Zeneca börjat tro på satsningar igen, efter en lång period av omorganisationer, berättar Martin Lindsjö. Sedan kom Pfizers bud. Han är orolig för att det arbete som pågår i Mölndal nu kan bromsas upp.

– Vi vill syssla med forskning, snarare än omorganisationer, sade Martin Lindsjö, direkt efter mötet.

En av farhågorna är att Astra Zeneca lägger ned i Sverige, och att hela arbetsmarknaden i Västsverige faller för dem som är anställda på företaget i dag. Det är en trygghet att det finns en så stark enighet mellan regering och facken om att Astra Zeneca måste vara kvar i Sverige, tycker Martin Lindsjö.

– Jag vill betona att vi är alla väldigt mycket överens om hur viktigt Astra Zenecas arbete är i Sverige. Vi har också en samsyn med de brittiska facken i den här frågan. Hade vi inte haft det hade frågan kunnat bli infekterad, säger Martin Lindsjö.

Nu väntar de inblandade spänt på den 26 maj, då det kommer stå klart om Pfizers fjärde bud faktiskt var det slutgiltiga eller om Pfizer kommer att ge ett så kallat fientligt bud, direkt till Astra Zenecas aktieägare.

Här kan du läsa vad facken på Astra Zeneca skrivit till statsminister Fredrik Reinfeldt (M), med anledning av Pfizers bud.

Läs tidigare artikel på Ingenjören: ”Oron kring Astra Zeneca fortsätter”.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Eight things you should know as a PhD student

Eight things you should know as a PhD student

Where can I turn for support in practical matters as a doctoral student? What are my rights and obligations? Caroline Hövik at Sveriges Ingenjörer shares her best pieces of advice.
Fler artiklar