Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivRätt till registerutdrag kan begränsas

Rätt till registerutdrag kan begränsas

Att begära ut utdrag ur belastningsregistret inför en anställning kan bli förbjudet för alla arbetsgivare som saknar stöd i lag för att göra det.

Förra året levererade Rikspolisstyrelsen 222 940 fullständiga utdrag ur belastningsregistret. Tio år tidigare var antalet betydligt färre, 40 686 stycken. Ökningen går inte att härleda till en specifik bransch, i stället är det en trend som har skett på rätt bred front, framför allt inom vård och omsorg, bland finansiella företag och inom transportbranschen. Detta trots att det bara är personer som ska jobba med barn, på till exempel förskola och skola, och försäkringsförmedlare som enligt lag är skyldiga att visa upp utdrag ur sina belastningsregister och att de uppgifter som finns belastningsregistret anses vara synnerligen integritetskänsliga.

Daniel Falk, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.
Daniel Falk, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

– Det finns ingen annan förklaring till ökningen än att arbetsgivaren vill begära ut utdrag ur belastningsregistret, säger Daniel Falk, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, som har varit delaktig arbetet med den statliga utredning som lämnades till regeringen i slutet av juni i år.

Enligt utredningen (SOU 2014:48) vill arbetsgivare se utdragen för att skydda tredje man, till exempel en kund, för förtroendet för verksamheten, arbetsgivarens varumärke eller ekonomiska intressen. Arbetsgivare begär även utdrag ur belastningsregistret för anställd personal, vilket förekommer exempelvis efter begäran från en kund, vid verksamhetsövergång eller då den anställda söker en ny anställning inom verksamheten. Att det förekommer uppgifter om brott i registerutdragen är dock till synes ovanligt, enligt utredningen.

Utredningens förslag är att det ska bli förbjudet för arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret av arbetssökande och anställda om det inte finns stöd för detta i författningen. En individ som har avtjänat sitt straff måste ha en rimlig möjlighet att återanpassa sig i samhället och kunna försörja sig, är ett argument för detta.

– Vi tycker att det är bra. Vi instämmer i att det handlar om väldigt integritetskänsliga uppgifter. De som har sonat sina brott ska kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden. Sedan kan det i olika typer av branscher vara olämpligt med vissa typer av brott, men det tycker vi inte att arbetsgivaren ska bestämma utan att det ska stå i lag vad som gäller, för att bedömningen ska vara objektiv, säger Daniel Falk.

Det finns dock ett stort men i det här och det är Lexbase, den svenska sajt där allmänheten enkelt kan söka efter personer, eller företag, som har förekommit i tingsrätt och domstol de senaste åren. Utredningens förslag kommer inte förbjuda den och liknande sajter. Daniel Falk tycker ändå att utredningen och lagförslaget är en markering mot den här typen av tjänster.

Utredningen föreslår att den nya lagen träder i kraft den 1 juli 2015.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. En annat missbruk som borde förbjudas är att ta kreditupplysning på den sen söker jobb. Dels helt irrelevant, delt hänger en förfrågan med i 12 månader och sänker kreditbetyget.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.