Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFöretagen drar ner, men var?

Företagen drar ner, men var?

Flera besparingsprogram har skapat oro i svensk industri de senaste dagarna. På torsdagen kom beskedet är att Volvo Construction Equipment lägger ner i Wroclaw i Polen och ska dra ner 1 000 arbetstillfällen. Samtidigt meddelar Ericsson att företaget ska spara nio miljarder på tre år.

AB Volvos besparingsplaner har varit kända sedan någon månad. Under onsdagen skrev Dagens Industri att 3 000 arbetstillfällen ska bort men det dementerade företaget och fackliga företrädare sade på torsdagen till Ingenjören att de inte hade några sådana uppgifter. Dock meddelade Volvo Construction Equipment på torsdagen att man slutar att tillverka väghyvlar och grävlastare (kallas även traktorgrävare) och istället lägger den produktionen i sitt kinesiska dotterbolag.

Produktionen i polska Wroclaw läggs ner och i pressmeddelandet framgår att 1 000 arbetstillfällen ska bort. Var de jobben försvinner är oklart. VCE informerade personalen i Sverige på torsdagen och förhandlingar kommer att inledas med de svenska facken med sikte på en ny och mindre organisation.

– Beskedet att företaget ska satsa 3,5 miljarder på en omstrukturering behöver ju inte betyda neddragningar men det är klart att det väcker oro och funderingar, säger Kenneth Wigrund som är koncernordförande för akademikerna på AB Volvo.

Förutom Volvo CE har också Volvo IT pekats ut som föremål för omstrukturering. Volvo IT har hittills varit ett fristående bolag med kunder även utanför Volvosfären,exempelvis Stockholms skolor, men ska nu komma närmare kärnverksamheten.

Även telekomföretaget Ericsson annonserade i dag att stora besparingar väntar. Med slutpunkt 2017 ska företagets kostnader minska med nio miljarder svenska kronor. Inte heller här finns det några preciseringar på hur det ska ske. Beskedet kom vid en information till kapitalmarknaden på Arlanda.

– Vi har ingen ytterligare information utan i det här läget kan det betyda i princip vad som helst, säger Per Norlander, koncernfacket och ordförande för akademikerklubben i Linköping till Ingenjören. Det är litet synd eftersom sådana här besked ofta påverkar verksamheten negativt när anställda börjar oroa sig och fundera över hur framtiden ser ut.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.