Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivEU-rapport: Fast jobb lönar sig

EU-rapport: Fast jobb lönar sig

Inom EU tjänar de med fast jobb i genomsnitt ungefär 15 procent mer än jämförbara visstidsanställda på samma typ av jobb, enligt en rapport från EU-kommissionen.

EU-kommissionen har tittat närmare på löneskillnaderna i 26 EU-länder och specifikt skillnaderna mellan dem som har ett fast jobb och de som har ett tidsbestämt sådant. Även när man tar hänsyn till individuella skillnader och ser till jobbens karaktär kvarstår ändå en betydande löneskillnad mellan de två olika grupperna. Slutsatsen är att de som har en tillsvidareanställning tjänar i genomsnitt ungefär 15 procent mer än jämförbara visstidsanställda som har samma typ av jobb.

Den största skillnaden mellan visstidsanställda och tillsvidareanställda fanns bland män, människor i medelåldern och personer med halvlång utbildning, enligt undersökningen.

I länder där löneskillnaderna mellan fastanställda och visstidsanställda var störst hade de tillsvidareanställda ett mer omfattande anställningsskydd, andelen visstidsanställningar var högre, stödet till arbetslösa sträckte sig över en längre period och lägstalönerna var låga, enligt rapporten. De största skillnaderna mellan visstids- och tillsvidareanställda fann rapportförfattarna i Nederländerna, Luxemburg och Polen. Cypern, Österrike, Danmark och Malta hade de minsta löneskillnaderna mellan grupperna. Danmark och Cypern hör också till de länder där andelen visstidskontrakt var lägst.

Undersökningen är baserad på data från European Structure of Earnings Survey. I undersökningen har inte Sverige ingått, vilket beror på att det saknades information om anställningstyp, uppger rapportförfattarna. Bara företag med över 10 anställda ingår i undersökningen.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.