EU-rapport: Fast jobb lönar sig

Inom EU tjänar de med fast jobb i genomsnitt ungefär 15 procent mer än jämförbara visstidsanställda på samma typ av jobb, enligt en rapport från EU-kommissionen.

Inom EU tjänar de med fast jobb i genomsnitt ungefär 15 procent mer än jämförbara visstidsanställda på samma typ av jobb, enligt en rapport från EU-kommissionen.

EU-kommissionen har tittat närmare på löneskillnaderna i 26 EU-länder och specifikt skillnaderna mellan dem som har ett fast jobb och de som har ett tidsbestämt sådant. Även när man tar hänsyn till individuella skillnader och ser till jobbens karaktär kvarstår ändå en betydande löneskillnad mellan de två olika grupperna. Slutsatsen är att de som har en tillsvidareanställning tjänar i genomsnitt ungefär 15 procent mer än jämförbara visstidsanställda som har samma typ av jobb.

Den största skillnaden mellan visstidsanställda och tillsvidareanställda fanns bland män, människor i medelåldern och personer med halvlång utbildning, enligt undersökningen.

I länder där löneskillnaderna mellan fastanställda och visstidsanställda var störst hade de tillsvidareanställda ett mer omfattande anställningsskydd, andelen visstidsanställningar var högre, stödet till arbetslösa sträckte sig över en längre period och lägstalönerna var låga, enligt rapporten. De största skillnaderna mellan visstids- och tillsvidareanställda fann rapportförfattarna i Nederländerna, Luxemburg och Polen. Cypern, Österrike, Danmark och Malta hade de minsta löneskillnaderna mellan grupperna. Danmark och Cypern hör också till de länder där andelen visstidskontrakt var lägst.

Undersökningen är baserad på data från European Structure of Earnings Survey. I undersökningen har inte Sverige ingått, vilket beror på att det saknades information om anställningstyp, uppger rapportförfattarna. Bara företag med över 10 anställda ingår i undersökningen.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar