Uppfinnaravtalet omförhandlas

Förhandlingar har startat om ett nytt uppfinnaravtal. PTK, där Sveriges Ingenjörer ingår, vill ha bättre ersättningar för anställda som tar fram uppfinningar på jobbet. Men förhandlingarna kan ta tid.

Förhandlingar har startat om ett nytt uppfinnaravtal. PTK, där Sveriges Ingenjörer ingår, vill ha bättre ersättningar för anställda som tar fram uppfinningar på jobbet. Men förhandlingarna kan ta tid.

Lagen om rätten till arbetstagares uppfinningar, LAU, är dispositiv, vilket betyder att den kan regleras i kollektivavtal i stället. För stora delar av arbetsmarknaden gäller i dag Uppfinnaravtalet. Men Sveriges Ingenjörers jurister har de senaste åren representerat flera medlemmar som tycker att de fått alldeles för låga ersättningar för sina innovationer. I höstas sade PTK upp det tjugo år gamla uppfinnaravtalet för omförhandling.

Samtidigt har motparten Svenskt Näringsliv sagt upp avtalet om begränsning av konkurrensklausuler. De tycker att det avtalet är föråldrat. Frågorna förhandlas samtidigt. Ingenjören fångade Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers representant i PTK:s förhandlingsdelegation.

Camilla Frankelius

Camilla Frankelius

Vad var problemet med det gamla uppfinnaravtalet?
– Ersättningsnivån var generellt för låg. Vi måste se över schablonbeloppen. Men det har ofta blivit oklart när de anställda har lämnat in sina uppfinningar och sina krav på ersättning. Dessutom det har varit för svårt för oss att få fram vilka intäkter eller besparingar uppfinningarna har inneburit.

Ni är inte helt nöjda med skiljenämnderna där man har förhandlat om uppfinningarna heller?
– Det har varit svårt att hitta personer som är tillräckligt insatta i tekniken som avhandlas. De som kan tekniken är ofta jäviga eller upptagna på annat håll.

Läsa tidigare texter om uppfinnaravtalet

Fler uppfinnare får facklig hjälp (2014-11-14)

Uppfinnare, tänk på det här (2014-11-14)

Uppfinnaravtalet uppsagt (2014-12-08)

Vad vill ni åstadkomma med att omförhandla uppfinnaravtalet?
– Exakt hur förhandlingarna drivs kan jag inte säga, men vi måste se över systemet för i vilken form vi ska driva tvistefrågor mellan uppfinnare och arbetsgivare när det gäller innovationer.

Och arbetsgivarsidan säger att de vill ha bredare konkurrensklausuler?
– Ja, men vi har nyligen påbörjat förhandlingarna. Delegationerna har bara träffats två gånger hittills, och vi kommer att träffas ungefär en gång i veckan. Av erfarenhet vet vi att sådana här förhandlingar kan ta tid. De kan nog ta hela våren.

Varför är uppfinnaravtalet så viktigt?
– Det handlar om att uppmärksamma uppfinningar som ger intäkter eller besparingar även för samhället. Det är också viktigt att uppfinnarna får tillräckligt bra ersättningar så att vi får fram fler innovationer. Vi behöver ett innovationsvänligt klimat. Det är viktigt för Sverige.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer vid whiteboard

15 procent högre ingångslön för kvinnor – och fritt val av risk i tjänstepensionen

Inför ojämställda ingångslöner till kvinnors fördel för att få bort löneskillnaden mellan kvinnor och män. Det är ett av förslagen till höstens Ingenjörsfullmäktige, där 10 motioner handlar om lön och pension.
Fler artiklar