Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVetenskap för alla i Göteborg i helgen

Vetenskap för alla i Göteborg i helgen

Årets Vetenskapsfestival i Göteborg pågår 15-19 april. Fotograf: Dick Gillberg
Årets Vetenskapsfestival i Göteborg pågår 15–19 april. Fotograf: Dick Gillberg/Vetenskapsfestivalen

Mellan den 15 och 19 april pågår Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Sveriges Ingenjörer medverkar för första gången med en egen programpunkt. – Vi gör det som ett experiment för att se hur det går och deltar med våra Polhemspristagare, berättar Jan Montin i distrikt Väst som har suttit i arbetsgruppen.

– Vi har jobbat med att försöka hitta några lämpliga arenor för oss där vi kan visa upp vad ingenjören gör. Utgångspunkten är egentligen denna: Vetenskapsfestivalen är unik. Det finns ingen annan som har ett sådant här arrangemang med den här bredden. Det handlar om 70 000 besök och 300 programpunkter. Det är en gigantisk mötesplats för besökare, forskare av alla de slag och för tekniker. Då känns det naturligt att Sveriges Ingenjörer är med i något sammanhang för första gången. Vi gör det som ett experiment för att se hur det går och deltar med våra Polhemspristagare.

Vad ska Polhemspristagarna göra?
– Dels är det chalmeristerna (Christian Bremer och Erik Ohlson,som du kan läsa mer om här) som ska berätta om sin nya U-rullstol och det är egentligen ett strålande vackert exempel på vad tekniken kan göra för människors ökade rörelsefrihet. Sedan har vi det här med Solvatten där man använder UV-strålar och värme för att ge rent vatten. Petra Wadström (läs intervju med henne r) ska berätta om detta. Rent vatten är en global bristvara och de som saknar detta får tillgång till rent vatten tack vare hennes uppfinning. Både det här med rullstolarna och solvatten kan gemene man förstå direkt att det är bra. Sedan har vi den tredje punkten, som blir Hans Björklunds (läs intervju med honom här). Den punkten blir mer teknisk och kommer handla om smarta elnät. Men det är ju inte alls dumt att ha med det också.

– Polhemsprisvinnarna kommer att ha tjugo minuter var där de får berätta om sina uppfinningar och vad det var som drev dem att skapa dem. I det här fallet kan de också visa upp sina uppfinningar.

Polhemspristagarna kommer att tala på torget inne i Nordstan mellan klockan 15 och 16 på lördag och arrangemanget är liksom övriga punkter på Vetenskapsfestivalen gratis och öppen för allmänheten. Men Sveriges Ingenjörer ordnar också ett mingel ihop med Polhemspristagarna som bara är öppet för medlemmar.

Har du andra tips om arrangemang under Vetenskapsfestivalen?
– Ja, till exempel kan man besöka en experimentverkstad i Angered. Det tror jag kan bli ganska kul för många. Sedan finns det också ett Makerspace mitt i stan, Bältespännarparken (mitt emot Stora Teatern), där man kan pröva på olika saker men också själv får bygga och skapa. Även om festivalen innehåller både humaniora och kultur, skulle jag nog själv välja de tekniska arenorna. Jag kommer naturligtvis att lyssna på Polhemspristagarna och vara med på minglet.

– Jag skulle vilja uppmana medlemmarna att gå in på hemsidan och gå igenom programpunkterna för jag tycker inte att man ska missa den här möjligheten. Det är ett unikt evenemang, i både storlek och synlighet. Jag vurmar för att ingenjörer ska synas och vi gör det på ett snyggt sätt med hjälp av Polhemspristagarna.

Läs mer om den nittonde upplagan av Vetenskapsfestivalen och vad som sker under arrangemanget här.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.