Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivJämställda förstagångsföräldrar mer sjuka

Jämställda förstagångsföräldrar mer sjuka

Risken bland förstagångsföräldrar att bli sjukskrivna var större bland par som tjänade ungefär lika mycket och som tog ungefär lika stort ansvar för barnen än de som hade en uppdelning där mannen var huvudförsörjare, enligt en undersökning från Försäkringskassan.

Enligt en rapport om förstagångsföräldrar från Försäkringskassan förra året finns det en samvariation mellan jämställdhet i arbetslivet, i hemmet och sjukfrånvaro. Sjukfrånvaron är större bland kvinnor än bland män, men den ökade sjukfrånvaron bland kvinnor berodde inte på att kvinnorna hade flera roller, utan att de hade en hög sammanlagd arbetsbörda, var en slutsats.

Nu har Försäkringskassan fördjupat sig i den tidigare studien och tittat även på mäns sjukfrånvaro. Den nya rapporten ”Jämställdhet och sjukfrånvaro, som släpptes i går, måndag, visar bland annat att risken för att bli sjukskriven ökade med 15 procent för kvinnor och 7 procent för män om de ingick i par som tjänade ungefär lika mycket och tog ungefär lika stort ansvar för barnen, jämfört med genomsnittet.

Totalt 223 332 föräldrapar ingår i studien och i 46 procent av fallen var arbetsfördelningen traditionell, det vill säga att kvinnan tog ut mer än 60 procent av dagarna från föräldraförsäkringen och mannen tjänade mer än 60 procent av familjens arbetsinkomst. Knappt en procent av föräldraparen hade den omvända situationen.

Jämställdhet i arbetslivet innebär enligt Försäkringskassans undersökning att uppdelningen av hushållets arbetsinkomster är minst 40 procent, högst 60 procent under barnets tredje levnadsår. För att avgöra om förstagångsföräldrarna är jämställda i hemmet har Försäkringskassan tittat på fördelningen vad gäller uttag av dagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn under barnets tre första levnadsår.

Försäkringskassan skriver som en slutsats i sin rapport:

”Att jämställda och otraditionella situationer innebär högre sjukfrånvaro tolkas som att det skapar särskilda påfrestningar att bryta med rådande normer om kvinnligt och manligt beteende. Jämställdhet kräver också mer förhandling och planering när båda parter delar ansvaret för hem och familj.”

Vidare skriver Försäkringskassan:

”Det är också möjligt att erfarenheter av småbarnsåren som i högre grad delas gör att attityderna till småbarnsföräldrar som arbetskraft successivt förändras. Arbetslivets förmåga att anpassa arbetsvillkoren till den särskilda påfrestning som småbarnsåren innebär är en viktig folkhälsofråga. I förlängningen är det också en viktig fråga för Sveriges framtida konkurrenskraft i en globaliserad ekonomi.”

Studien innefattar inte samkönade föräldrapar, vilket beror på att syftet var ”att öka kunskapen om hur fördelningen av hushållsarbete och förvärvsarbete samvarierar med kvinnors och mäns sjukfrånvaro efter första barnets födelse”.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.