Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivJämställda förstagångsföräldrar mer sjuka

Jämställda förstagångsföräldrar mer sjuka

Risken bland förstagångsföräldrar att bli sjukskrivna var större bland par som tjänade ungefär lika mycket och som tog ungefär lika stort ansvar för barnen än de som hade en uppdelning där mannen var huvudförsörjare, enligt en undersökning från Försäkringskassan.

Enligt en rapport om förstagångsföräldrar från Försäkringskassan förra året finns det en samvariation mellan jämställdhet i arbetslivet, i hemmet och sjukfrånvaro. Sjukfrånvaron är större bland kvinnor än bland män, men den ökade sjukfrånvaron bland kvinnor berodde inte på att kvinnorna hade flera roller, utan att de hade en hög sammanlagd arbetsbörda, var en slutsats.

Nu har Försäkringskassan fördjupat sig i den tidigare studien och tittat även på mäns sjukfrånvaro. Den nya rapporten ”Jämställdhet och sjukfrånvaro, som släpptes i går, måndag, visar bland annat att risken för att bli sjukskriven ökade med 15 procent för kvinnor och 7 procent för män om de ingick i par som tjänade ungefär lika mycket och tog ungefär lika stort ansvar för barnen, jämfört med genomsnittet.

Totalt 223 332 föräldrapar ingår i studien och i 46 procent av fallen var arbetsfördelningen traditionell, det vill säga att kvinnan tog ut mer än 60 procent av dagarna från föräldraförsäkringen och mannen tjänade mer än 60 procent av familjens arbetsinkomst. Knappt en procent av föräldraparen hade den omvända situationen.

Jämställdhet i arbetslivet innebär enligt Försäkringskassans undersökning att uppdelningen av hushållets arbetsinkomster är minst 40 procent, högst 60 procent under barnets tredje levnadsår. För att avgöra om förstagångsföräldrarna är jämställda i hemmet har Försäkringskassan tittat på fördelningen vad gäller uttag av dagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn under barnets tre första levnadsår.

Försäkringskassan skriver som en slutsats i sin rapport:

”Att jämställda och otraditionella situationer innebär högre sjukfrånvaro tolkas som att det skapar särskilda påfrestningar att bryta med rådande normer om kvinnligt och manligt beteende. Jämställdhet kräver också mer förhandling och planering när båda parter delar ansvaret för hem och familj.”

Vidare skriver Försäkringskassan:

”Det är också möjligt att erfarenheter av småbarnsåren som i högre grad delas gör att attityderna till småbarnsföräldrar som arbetskraft successivt förändras. Arbetslivets förmåga att anpassa arbetsvillkoren till den särskilda påfrestning som småbarnsåren innebär är en viktig folkhälsofråga. I förlängningen är det också en viktig fråga för Sveriges framtida konkurrenskraft i en globaliserad ekonomi.”

Studien innefattar inte samkönade föräldrapar, vilket beror på att syftet var ”att öka kunskapen om hur fördelningen av hushållsarbete och förvärvsarbete samvarierar med kvinnors och mäns sjukfrånvaro efter första barnets födelse”.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.