Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPrognos: Sjukfrånvaron ökar

Prognos: Sjukfrånvaron ökar

Regeringen vill få ner sjukfrånvaron till 9 dagar per person och år i snitt, men Försäkringskassan tror att sjukskrivningarna kommer att fortsätta öka om inte samarbetet med hälso- och sjukvården samt arbetsgivare blir bättre.

Regeringen vill sänka sjukfrånvaron från 10,3 dagar per person och år i snitt till 9 dagar. Men enligt Försäkringskassans prognos är det motsatta på väg att hända. Myndigheten räknar med att sjukfrånvaron år 2020 kommer att ha ökat till 13 dagar per person och år i snitt, om man inte lyckas bromsa utvecklingen.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Pressbild.
Försäkringskassans generaldirektör
Ann-Marie Begler. Pressbild.

Försäkringskassan kan inte påverka inflödet av nya fall, skriver myndighetens generaldirektör Ann-Marie Begler och försäkringsdirektör Lars-Åke Brattlund på DN Debatt. Både arbetsgivare och läkare behövs för att få ner sjukfrånvaron.

Arbetsgivarna har ”unika möjligheter att fånga tidiga tecken på ohälsa och vidta åtgärder för att undvika sjukskrivning helt och hållet. Om den anställde trots detta blir sjukskriven, behöver man redan från början skapa hållbara förutsättningar för att just den personen ska kunna komma tillbaka till jobbet.”

Läkarkåren å sin sida behöver ”enas om när sjukskrivning är en lämplig behandling, men kanske framför allt när det inte är en lämplig behandling.” skriver Ann-Marie Begler och Lars-Åke Brattlund. De vill att läkarintyg anger patientens sjukdom liksom patientens förmåga att arbeta, då Försäkringskassans uppdrag inte är att pröva hur sjuk någon är, utan att bedöma någons möjlighet att arbeta.

Enligt Försäkringskassans nya rapport om sjukfrånvarons utveckling var det så kallade sjukpenningtalet 10,3 dagar i september. För kvinnor var siffran 13,5 och för män 7,2. Det är framför allt psykiatriska diagnoser som ökar, uppger myndigheten.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.