Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSemester kring jul - ingen rättighet

Semester kring jul – ingen rättighet

11  28.tif
Foto: Ryan McVay/Thinkstock

Snart är julen här och det innebär för många lite ledigt. Men vad gäller om du har sparade semesterdagar som du vill ta ut? Och vad kan rådgivningen på Sveriges Ingenjörer hjälpa till med? Ingenjören tog en stund med biträdande ombudsman Jill Holmberg, som ger klarhet.

– Enligt Semesterlagen har du rätt till 25 semesterdagar per år, 20 av dessa dagar har du rätt att ta ut under perioden juni till augusti. De resterande 5 dagarna, och de eventuella dagar du sparat från tidigare år, förläggs i överenskommelse med din arbetsgivare. Du kan inte gå och boka en resa och anta att du får ledigt utan att fått semestern godkänd av din arbetsgivare. Samma regler gäller innestående komptid, den kan du inte heller själv bestämma om när den kan tas ut, säger Jill.

De vanligaste frågorna till Rådgivningen handlar om anställningsavtal, uppsägningstider och lön.

Jill_beskuren
Jill Holmberg, biträdande ombudsman, Sveriges Ingenjörer. Foto: Pressbild

Vad kan ni ge för råd när det gäller anställningsavtal?

Det är viktigt att ta reda på om arbetsplatsen är bundet av ett kollektivavtal eller inte. Saknas kollektivavtal måste anställningsavtalet reglera anställningsvillkoren mer i detalj. Det finns en checklista på förbundets hemsida som du kan gå igenom, gärna innan anställningsintervjun. Vi rekommenderar att du inte skriver på ett avtal innan du läst igenom avtalet noga. Förbundet hjälper gärna till med att granska anställningsavtalet innan du skriver på. Skicka avtalet till: forhandling@sverigesingenjorer.se

Vad gäller vid uppsägning?

Din uppsägningstid, när du säger upp dig själv, regleras i första hand av ditt anställningsavtal. Saknas uppsägningstid i anställningsavtalet gäller kollektivavtalet. Saknas kollektivavtal och uppsägningstid i anställningsavtalet, då gäller Lagen om anställningsskydd, Las. Du har då en månads uppsägningstid. Vi uppmanar våra medlemmar att alltid följa upp en muntlig uppsägning med en skriftlig, som en bekräftelse på vad man kom överrens om.

I det fall din arbetsgivare säger upp dig på grund av till exempel arbetsbrist gäller andra uppsägningstider. Läs mer på vår hemsida.

Vilka frågor kring lön brukar dyka upp?

– Det kan handla om vad man kan kräva för lön om man gör karriär inom företaget eller om man byter jobb. Det är viktigt att kolla upp lönestatistik för att veta var i lönespannet som man bör lägga sig. På förbundets hemsida kan man kolla upp lönestatistik som gäller för olika yrkesinriktningar.

Sandra Forsvik

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.