Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNy strategi för svensk industri

Ny strategi för svensk industri

Digitalisering, hållbarhet, innovationer och kompetens är nyckelfaktorer om svensk industri ska bli världsledande, framhöll näringsminister Mikael Damberg (S) i dag, när han presenterade en strategi för nyindustrialisering.

En miljon jobb, 77 procent av det samlade exportvärdet och cirka 20 procent av BNP. Det står den svenska industrin för i dag, enligt siffror som närings- och infrastrukturminister Mikael Damberg presenterade vid en presskonferens på torsdagen.

läs mer

Ladda ned regeringens informationsmaterial om strategin för nyindustrialisering här.

Industrin är avgörande för Sverige, framhöll Mikael Damberg, men Sverige har tappat i konkurrenskraft. För att göra svensk industri världsledande inom modern och hållbar industriell produktion ska regeringen nu arbeta för en nyindustrialisering.

– Vi måste öka tempot och jobba strategiskt, sade Mikael Damberg.

Den nya strategin har fyra fokusområden:

  • Industri 4.0, för att ta vara på digitaliseringens möjligheter.
  • Hållbar produktion, för att stärka industrins förmåga till hållbar och resurseffektiv produktion.
  • Kunskapslyft industri, för att säkra industrins kompetensförsörjning.
  • Testbädd Sverige, som syftar till att skapa attraktiva miljöer för innovation.

Mikael Damberg vill bland annat att Sverige blir forskningsledande inom områden som kan stärka den industriella produktionen. Han vill också se en hög grad av automatisering och robotisering i Sverige.

Under 2016 ska regeringen lägga fram en handlingsplan för hur målen ska uppnås.

Sveriges Ingenjörers innovationspolitiska utredare Johan Sittenfeld tycker att det är bra att regeringen lyfter fram behovet av livslångt lärande och kontinuerlig kompetensutveckling. Johan Sittenfeld lyfter också fram förbundets förslag i den pågående avtalsrörelsen som handlar om att ge möjlighet till ett så kallat innovationsår, något som han menar skulle kunna stimulera innovation i den svenska industrin.

Enligt lag är det i dag tillåtet att ta tjänstledigt i sex månader för att utveckla en idé, men Sveriges Ingenjörer vill att denna tid ska utökas till ett år.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.