Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöEntreprenörskapInkomstklyftor driver inte innovation

Inkomstklyftor driver inte innovation

Nöden är alla uppfinningars moder heter det. Men en ny studie från London School of Economics visar att länder med små inkomstskillnader är minst lika innovativa som de med stora.

Jämlika samhällen med små inkomstklyftor handlar inte bara om att det ger större tillit och mindre social oro i samhället. Ekonomisk forskning har också genom åren försökt fastställa vad som föder ekonomisk framgång och innovation i olika länder. Vanligen brukar man anta att jämställda ekonomier av skandinavisk modell är lika innovativa och välfungerande som mer marknadsorienterade av anglosaxisk sort.

2012 kom dock moteld mot det resonemanget. Då publicerade tre amerikanska forskare vid National Bureau of Economic Research en studie där man genom att bland annat studera antalet patentansökningar kom fram till att mer ojämlika samhällen med stora inkomstskillnader är mer innovativa. Det lönar sig helt enkelt bättre att vara riktigt, riktigt framgångsrik i ett samhälle som USA än i Skandinavien där de sociala skyddsnäten är bättre och inkomstskillnaderna är mindre.

Men nu har Jonathan Hopkin, Victor Lapuente och Lovisa Möller, forskare vid London School of Economics, granskat de amerikanska forskarnas rapport och kommit till ett annat resultat. USA har visserligen haft fler patentansökningar är de skandinaviska länderna de senaste tjugo åren men om man tittar på det senaste femtio åren ligger  Sverige bättre till. Inget annat anglosaxiskt land har heller nått upp till USA:s nivå.

Forskarna ser också att en hel del av de amerikanske ansökningarna inte har så mycket med nydanande innovation att göra som att skydda egna produkter och genom patentstrider knäcka konkurrenter.

Londonforskarna har också gjort egna studier där man tittar på hur BNP per capita och OECD-länders ranking i Global Innovation Index 2013 överensstämmer. Resultatet visar att länder med hög medelinkomst per capita placerar sig bättre i Global Innovation Index än de med låga medelinkomster.

Slutsatsen av de tre Londonforskarnas arbete är att innovationskraft inte handlar om utsikten för stora belöningar till ett litet antal aktörer på toppen utan att det i högre grad handlar om bra regelverk och stora investeringar i forskning och utveckling inom både privat- och offentlig sektor. Stora inkomstskillnader i samhället är inte något som forskarna identifierar som en framgångsfaktor.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.