Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenInget nytt avtal om flexpension

Inget nytt avtal om flexpension

Sveriges Ingenjörer kommer inte överens med Almega om flexpensionsfrågan och väljer att släppa den i årets avtalsrörelse.

Almega förespråkar individuell flexpension, där den enskilda själv får välja mellan att få en ökad pensionsavsättning eller högre lön. Sveriges Ingenjörer vill i stället att alla ska anställda ska få flexpension, något som förbundet ser som en satsning på både enskilda arbetstagare och samhället i stort. Nu står det klart att parterna inte kommer längre i frågan i årets avtalsrörelse.

– Skälet till att vi inte driver frågan vidare i den här avtalsrörelsen är framför allt juridisk, på grund av det preliminära beslut som AD fattade för snart två veckor sedan. Vi kommer att jobba vidare med ärendet, som ligger hos AD just nu, och vi hoppas att finna delar som gör att AD kommer fram till ett beslut som gynnar oss, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius till Ingenjören.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer

Camilla Frankelius förklarar att de nya kollektivavtal som förbundet tecknar med Almega i år kommer att reglera lön och allmänna villkor, men inte flexpension. I stället väljer förbundet att satsa på att få igenom flexpension i nästa avtalsrörelse.

– Frågan om flexpension är lika viktig, om inte än viktigare, nu, både med tanke på den betydelse flexpension har för medlemmarna och den roll den spelar för företagen i deras syn på sina anställda och de anställdas pensioner. Vi ser också flexpension som en konkurrensfördel för företagen.

De nya kollektivavtalen mellan Sveriges Ingenjörer och Almega tecknas branschvis och löpande från och med den här veckan.

I måndags blev Sveriges Ingenjörer klara med kollektivavtalet med fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo, ett treårigt och sifferlöst avtal. Samma dag tecknade förbundet ett ettårigt avtal med Medieföretagen inom Almega, där löneökningarna blir 2,2 procent.

Ania Obminska

4 KOMMENTARER

  1. Jag tycker att det är oerhört viktigt att Sveriges Ingenjörer tar upp den här frågan i även nästa avtalsrörelse.

  2. Det är ju tyvärr bevisat, sen tidigare, att medlemmarna oftast väljer det som är är kortsiktigt. D.v.s. använda stålar nu och inget till framtiden.
    Detta utnyttjas, så klart, av arbetsgivarna som slipper både ge den anställde högre lön + pensionspengar. Du får välja antigen eller!! Det är det som kallas valfrihet.
    Så hoppas jag att facket fortsätter arbeta mot dessa frågor som ger oss alla en bättre förhållanden nu och senare. Vi är inte unga för alltid och vi slits. Sakta, men säkert vi slits.

  3. Ni kommer att ta upp frågan på nästa avtalsrörelsen? och hoppas det går vägen då? snälla ta inte upp frågor som ni inte är tillräckligt förberedda på att löpa hela linan ut eller där de juridiska förutsättningarna inte är helt utreda! det skadar oss alla bara annars!

    Förbundet borde skämmas över de sifferlösa avtal-vadå avtal??

  4. Jag förstår inte varför Sveriges Ingenjörer väljer att driva en fråga som denna. Finns det verkligen stöd från medlemmarna i denna fråga?

    Om jag ser till mig själv så vill i alla fall jag själv besluta om sånt här – inte få ett påtvingat pensuonssparande som jag inte vill ha.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.