Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSå fixar du lönesamtalet

Så fixar du lönesamtalet

Bild: RaStudio/Thinkstock
Bild: RaStudio/Thinkstock

Dags för lönesamtal? Så här kan du förbereda dig!

För de flesta yrkesverksamma ingenjörer sätts lönen lokalt i dialog med lönesättande chef. Då är det viktigt att komma förberedd.

– Ju mer förberedda ni är, desto tydligare blir lönesamtalet säger Anders Boström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Börja med att läsa igenom din arbetsplats lönepolicy och lönekriterier. De visar vad som ligger till grund för hur lönerna sätts på ditt jobb. Förbered dig på att argumentera för din önskade lön utifrån detta underlag. Fundera över vilken lön du vill ha och jämför hur du ligger till i lönestatistiken.

Fakta

I Sveriges Ingenjörers senaste löneenkät som besvarades av 70 000 yrkesverksamma medlemmar svarade 80 procent att de hade haft ett lönesamtal. Av dessa upplevde 49 procent att lönesamtalet skedde i en ömsesidig dialog med chefen, 35 procent svarade att det delvis var så och 14 procent svarade att det inte var så.

Över hälften, 58 procent, av medlemmarna som svarade på enkäten och som hade haft ett lönesamtal ansåg att de gemensamt med chefen hade kunnat komma fram till en uppfattning om prestation och utveckling.

Majoriteten av dem som hade haft ett lönesamtal ansåg att de inte hade möjlighet att påverka löneförslaget. Det svarade 54 procent. Bara 15 procent ansåg att de kunde påverka löneförslaget. Trots denna låga siffra var ungefär var tredje svarande ändå nöjd med sitt lönesamtal och 40 procent svarade att de var delvis nöjda. Ungefär var femte, 22 procent, svarade att de inte var nöjda med sitt lönesamtal.

Källa: Sveriges Ingenjörer

Inför lönesamtalet bör du ha med dig sakliga argument till varför du är värd den lön du föreslår, argument som utgår från sådant som arbetets innehåll, din prestation och löneläget på marknaden för din typ av jobb. Du kan också lyfta fram konkreta exempel på din prestation från det senaste året där du har fått beröm för ditt arbete, som ett sätt att belysa vad du har presterat. Ett sätt att komma ihåg vad du har gjort bra det senaste året är att föra dagbok. Även utvecklingspotential kan ingå i din argumentation.

– Lyft fram dig själv som individ och reflektera över din egen utveckling, tipsar Anders Boström.

Om din lönesättande chef inte är överens med dig om den lön du vill ha kan du fråga om han eller hon anser att din lön ligger där den borde ligga och om inte, vad du kan göra åt det. Du kan också be om att få en åtgärdsplan som visar vad du behöver göra för att kunna få upp din lön. Kan du till exempel få nya ansvarsområden eller nya arbetsuppgifter?

– Chefen ska kunna peka på dina förändrings- och utvecklingsmöjligheter, säger Anders Boström.

Sådan feedback kan vara värdefull att gå tillbaka till när det är dags för ett nytt lönesamtal, för att kunna visa vad du faktiskt har utvecklat för förmågor det senaste året.

Behöver du mer tips och råd om löneprocessen, din lön och din situation kan du vända dig till din lokala fackliga företrädare. Om en sådan saknas kan du vända dig till Sveriges Ingenjörers rådgivning, där du kan få generella tips, rekommendationer och lönestatistik.

Som medlem i Sveriges Ingenjörer har du också tillgång till ingenjörsspecifik lönestatistik online. Den senaste undersökningen från 2015 bygger på svar från 70 000 yrkesverksamma medlemmar. Vill du ha uppgifter om hur löneläget ser ut på din arbetsplats kan du också kontakta dina lokala fackrepresentanter.

Enligt Sveriges Ingenjörers rekommendationer bör du som är ny civilingenjör med kvalificerade arbetsuppgifter som ingångslön begära minst 31 700 kronor i månaden. För en högskoleingenjör rekommenderar förbundet att du begär minst 29 600 kronor i månaden. Utöver detta ska du ha restids- och övertidsersättning.

Fler råd och tips hittar du här.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.