Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHallå där... Lotta Ljungqvist

Hallå där… Lotta Ljungqvist

Under årets upplaga av Almedalen fokuserar Sveriges Ingenjörer på kompetensen och kapitalet, på investerarnas och investeringarnas roll för idéutveckling, innovation och i förlängningen för jobb och tillväxt, berättar Lotta Ljungqvist, projektledare.

Lotta Ljungqvist, projektledare på Sveriges Ingenjörer
Lotta Ljungqvist, projektledare på Sveriges Ingenjörer

– För att förverkliga idéer och innovationer krävs pengar. Vi ska prata om vems roll det är att stå för pengarna och vilka hinder små och större företag och det offentliga kan möta vad gäller arbetet med innovationer, berättar Lotta Ljungqvist, projektledare på Sveriges Ingenjörer, om årets program i Almedalen.

Vilka är det som ska ge oss en klarare bild av detta?
– Vi har tre seminarier under måndag eftermiddag. Alla tre handlar om detta, men utifrån tre olika perspektiv. Det första seminariet handlar om hur mindre företag ska skaffa kapital och kompetens. Det andra handlar om hur företag kan låta fler idéer bli verklighet, Det tredje seminariet handlar om hur långsiktiga investerare skapar värde i företag och samhälle. Vi kommer inte själva att delta aktivt i de här diskussionerna, utan vi har valt att låta andra göra det.

Sveriges Ingenjörer i Almedalen

Måndagen den 4 juli arrangerar Sveriges Ingenjörer tre seminarier i Almedalen på temat ”Kompetensen och kapitalet”:

13:00-13:45 – Hur ska mindre företag skaffa kapital och kompetens?

I panelen: Elisabeth Thand Ringqvist, ordf Svenska Riskkapitalföreningen, Göran Lundwall, vd ALMI, Jennie Nilsson (S), ordförande Näringsutskottet, Pär Bergsten, vd och grundare H&D Wireless.

14:00-14:45 – Hur kan företag låta fler idéer bli verklighet?

I panelen: Amin Omrani, ceo Serendipity, Anna Sandström, science relations director AstraZeneca, Katarina Berg, vp Global HR Spotify, Penilla Gunther (KD), näringspolitisk talesperson, Susanne Ås Sivborg, gd Patent- och registreringsverket.

15:00-15:45 – Långsiktiga investerare skapar värde i företag och samhälle

Inledning och avslutning: Sophie Nachemson-Ekwall, forskare Handelshögskolan i Stockholm

I panelen: Eva Lindström, statssekreterare Näringsdepartementet, Magnus Sundemo, ordförande Akademikerföreningen Volvo Cars, Malin Persson, vd Accuracy och styrelseproffs, Mats Andersson, tidigare vd Fjärde AP-fonden.

Sveriges Ingenjörer är också medarrangörer till två seminarier och utöver det medverkar förbundets talespersoner vid ett antal arrangemang, däribland ett seminarium arrangerat av Trygghetsrådet om arbetsmarknaden för privattjänstemän och ett seminarium arrangerat av Mercedes-Benz Sverige som handlar om självkörande bilar.

Läs mer om vad Sveriges Ingenjörer gör i Almedalen här.

Varför då?
– Annars blir det som att vi talar för egen sak. Nu låter vi andra som är insatta i de här frågorna att diskutera och ge sin bild av läget.

Sveriges Ingenjörer deltar inte aktivt i dessa tre seminarier i Almedalen, men i andra. Kan du berätta lite om vad mer förbundet ska göra?
– Förbundet arrangerar tillsammans med Uppsala universitet ett seminarium på onsdag klockan 9 som handlar om universitet och institut, om vem som forskar bäst när företagen rustar ner. Det handlar om framtidens innovationer och innovationsskapande, om pengar in och innovationer ut. Vi arrangerar också ett seminarium med Svenska Science Center och Trippel helix på onsdag klockan 14 som handlar om programmering i skolan, en fråga som ligger i linje med förbundets arbete.

Idélandet Sverige har kommit halvvägs nu. Kommer ni att prata något om det arbetet i Almedalen?
– Vi kommer att arrangera ett mingel innan måndagens tal där vi ska prata väldigt mycket om Idélandet. Vi ska bland annat arrangera en lek, där några kommer att få agera investerare och några får agera innovatörer som försöker sälja in sina idéer, idéer som vi har hämtat från Idélandets tänktankar. Den innovatör som bäst säljer in sin idé kommer att få en biljett till Polhemsprisfesten. Även den investerare som har satsat på rätt idé kommer att få en biljett.

Varför är det viktigt att vara med i Almedalen?
– Där träffar man alla man vill träffa. Ja, det är ett stort jippo, men det fortsätter att växa år efter år. Det tycker jag tyder på att det är ett ställe man inte kan vara borta ifrån, även om man kan diskutera hur lite eller mycket resurser man ska lägga på att vara där. Att inte åka på Almedalen är lite som att se tåget åka förbi och sedan kommer inget nytt tåg förrän långt senare.

Kan du ge något konkret exempel på vad förbundets närvaro i Almedalen har lett till?
– Hade vi inte varit med i Almedalen förra året hade inte vår samhällspolitiske direktör Peter Larsson fått regeringens uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för en hållbar näringslivsutveckling på Gotland. I år arrangerade förbundet Miljödagen tillsammans med Global utmaning, en kontakt som vi också knöt förra året. Det samarrangemanget hade inte varit möjligt utan Almedalen.

Är det något mer du vill tillägga?
– Våra seminarier är öppna för alla. Alla är välkomna! Om man har några frågor kan man mejla oss på almedalsveckan@sverigesingenjorer.se

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. Sveriges Ingenjörer har INTE gjort någonting åt arbetsvillkoren som vi Ingenjörer är tvingade att acceptera för att få några jobb OM vi inte startar egna företag. Vi måste som ingenjör accepterar att många jobb/uppdrag går via fåtalet ”konsultbolag” som agerar mellan hand till uppdragsgivaren och de får väldigt bra betalt på att bara fakturera där den anställda ingenjören inte har någon anställningstrygghet alls, de kan bli sparkade lätt pga arbetsbrist. Uppdragsgivaren kan lämligen lätt bli av med sina inhyrda konsulter och merparten av pengarna behåller konsultföretaget.

    Arvodet för uppdraget är dock i låglöne delen om man nu jämför med att vara konkursförvaltare till SAAB. De tog ut ca 4000 kronor i timman och här fanns det frågor om de verkligen jobbade alla dessa timmar. Ingenjöreren däremot har så mycket lägre. Saken är ju den att anställningstryggheten finns inte, de kan få sparken imorgon och tänk på hur många som har blivit av med jobben på t.ex. Ericsson och Sony. Hur många har fått jobb igen och då till vilken lön eller arvode! Saken är den att Ericsson och Sony har skänkt bort mycket teknik information i sin strävan att minska på kostnader och tagit in utländsk arbetskraft med ett syfte, bli upplärda och senare flyttad tillbaka till sitt ursprungsland, problemen blir senare att många ”anställda” där byter arbetsgivare ganska så ofta som vi byter skjortor, dvs de får ta hit flera men då finns inte de anställda kvar utan är arbetslösa.

    Vad gör Sveriges Ingenjörer år dessa missförhållanden?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.