Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFler danskar vill bli ingenjörer

Fler danskar vill bli ingenjörer

Ingenjörsutbildningarna i Danmark ökar i popularitet generellt sett, men intresset för elektronikinriktningarna följer inte den trenden.

Fakta

Totalt 3 217 personer sökte en dansk civilingenjörsutbildning inför hösten, att jämföra med 2 909 personer förra året. Totalt 3 687 personer sökte en dansk diplomingenjörsutbildning i år jämfört med 3 365 personer förra året.

Källa: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Fler söker till de danska diplom- och civilingenjörsutbildningarna, berättar Jobfinder.dk. Enligt Eskild Holm Nielsen, dekan vid Aalborg universitet, beror ingenjörsutbildningarnas ökade popularitet på att unga har förstått betydelsen av att välja och genomföra en mer praktiskt orienterad utbildning.

– Några vill vara mer teoretiska och det är bara bra, för vi behöver både civil- och diplomingenjörer på arbetsmarknaden, säger han till Jobfinder.dk.

Medan fler har sökt en ingenjörsutbildning vid Syddansk Universitets i höst jämfört med förra hösten, har intresset för de 3,5-åriga diplomingenjörsutbildningarna inom ”elektrisk energiteknologi” och elektronik, inte ökat. Enligt universitetets utbildningschef Henning Andersen kan det bero på att universitetet har utvecklat civilingenjörsutbildningar som är mer specifika än de bredare diplomprogrammen och att studenterna hellre väljer de mer specificerade inriktningarna, till exempel robotteknologi och välfärdsteknologi. Potentiella elektronik-studenter kan också ha lockats av civilingenjörsutbildningen för mjukvaruingenjörer, tror han.

Inriktningen ”Elektrisk energiteknologi” vid Danmarsk tekniske universitet hör till de ingenjörsutbildningar som fick minst antal sökande inför hösten, enligt Jobfinder.dk, och på Aaleborgs universitet har det vikande intresset för diplomingenjörsutbildningarna inom ”elektronik” respektive ”elektronik och datateknik” resulterat i att utbildningarna slås ihop.

Svenska Universitets- och högskolerådets statistik visar bland annat att Chalmers tekniska högskola elektronikutbildningar visserligen hade något färre sökande inför hösten jämfört med förra, men Kemiteknik, högskoleingenjör, var det program som fick det minsta antalet sökande, 274 personer. Det ingenjörsprogram där antalet sökande har minskat mest är också högskolans populäraste inriktning, civilingenjör industriell ekonomi. Totalt 2 343 sökte utbildningen i år, vilket är en minskning med 222 jämfört med förra hösten, eller 9 procent. Procentuellt sett var det civilingenjörsutbildningen med inriktning mot kemiteknik som minskade mest, då 554 sökte utbildningen i år jämfört med 660 personer förra året, en minskning med 16 procent.

  • Blekinge tekniska högskola blev industriell ekonomi det ingenjörsprogram som fick flest antal sökande, 470 personer, inför höstterminen. Den största procentuella ökningen jämfört med förra hösten fick civilingenjör i datorsäkerhet, där antalet sökande ökade med 13 procent, från 277 till 313 personer. Högskoleingenjör, maskinteknik, hade minst antal sökande, 216 personer.
  • Industriell ekonomi var liksom förra hösten den ingenjörsutbildning som flest sökte vid KTH, totalt 2 978 personer, vilket ändå var en minskning med 9 procent jämfört med förra hösten. Högskoleingenjörsutbildningen i datateknik i Kista söktes av 73 personer, vilket var det minsta antalet sett till sökande till ett ingenjörsprogram vid KTH utan krav på tidigare ingenjörsstudier.
  • Även vid Lunds universitet blev civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi liksom förra hösten den populäraste utbildningen av de program som inte ställde krav på tidigare ingenjörsstudier. Antalet sökande till utbildningen minskade dock något, från 2 426 inför förra höstterminen till 2 250 i år.
  • Luleå tekniska universitets populäraste ingenjörsprogram inför hösten blev civilingenjör, öppen ingång, med 769 sökande, en minskning med 85 personer jämfört med förra hösten.
  • Mälardalens högskolas populäraste ingenjörsprogram inför hösten var högskoleingenjörsprogrammet i byggnadsteknik, med 449 sökande. Civilingenjörsprogrammet produktion och produktionsdesign var det ingenjörsprogram vid Mälardalens högskola där antalet sökande ökade, från 192 inför höstterminen 2015 till 222 inför denna höst.
  • Vid Uppsala universitet blev civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik återigen det populäraste ingenjörsprogrammet, med 867 sökande i år. Det största tappet gjorde högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik, där 539 sökte utbildningen i höst, att jämföra med 645 personer inför höstterminen 2015, en minskning med 16 procent.

Ania Obminska

Fotnot: I uppräkningen av sökande till svenska ingenjörsutbildningar ingår endast program som inte kräver tidigare ingenjörsstudier.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.