Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVolvo satsar på mjukvara i Lund

Volvo satsar på mjukvara i Lund

Det kom ett mejl till Volvo Personvagnar i Göteborg från ingenjörerna på Intel i Lund: vi är på väg att bli utan jobb, är ni intresserade av att anställa oss? Volvos representanter åkte ner direkt.

Volvo Personvagnar växer och söker ingenjörer. Det svenska bilföretaget satsar som vanligt på säkerhet, men har numera också en grön profil. I och med att hela bilbranschen förändras, satsar också Volvo alltmer på uppkopplade bilar och det man kallar digital kundupplevelse. Precis som flera dataföretag har börjat jobba med bilar, börjar nu också biltillverkarna titta alltmer på mjukvaran i bilarna.

Jan-Erik Larsson
Jan-Erik Larsson Foto: Amanda Gren

Samtidigt ser Jan-Erik Larsson, senior chef för digital förarmiljö och infotainment på Volvo Personvagnar, hur andra stora företag med inriktning mot mjukvara har lämnat en lucka.

– Vi ser ju att det finns mycket kompetens i södra Sverige, säger Jan-Erik Larsson. Ericsson och andra företag har varit starka där, men har ökat sin gravitation mot Stockholm. De sålde ut sin verksamhet till Sony, som i sin tur har centraliserat i Japan. Och de ingenjörerna passar in i vår profil.

Det handlar om elbilar som kräver mycket programvara för kontroll och styrning, om aktiv säkerhet som radar, kameror och sensorer och artificiell intelligens för att stödja bilföraren. Moderna bilar med alltmer mjukvara kräver också uppkoppling, även för underhållningsappar som Spotify och Storytel som kommer med de finare modellerna. Programmen i bilen uppdateras trådlöst.

Enligt Jan-Erik Larsson befinner sig Volvo i en transformation mot att bli ett mer mjukvaruutvecklande bolag, och det är just de som tidigare har jobbat med mobiltelefoni som har kompetens på tekniken som nu är på väg in i bilen.

Så när det kom ett mejl från en anställd på Intel som sa att de var på väg att bli uppsagda, och undrade om de på Volvo var intresserade av att anställa, reagerade ledningen i Göteborg snabbt.

– Vi åkte ner direkt, säger Jan-Erik Larsson. Vi berättade om våra planer, och teamet där nere fick välja om de ville gå över till oss. Vi gick igenom cv:n och sedan anställde vi dem. Vi har inte köpt upp någonting, utan vi flyttar in där, helt enkelt.

Nu har Volvo tre chefer på plats, och i oktober drar verksamheten igång med 35 anställda som ska jobba med att utveckla dels bilarnas modem och dess programvara, dels den så kallade aktiva säkerheten i bilarna, det vill säga hur fordonen tolkar trafikens rörelser och upptäcker medtrafikanter och så vidare.

Volvo har tydligt annonserat att företaget avser att anställa närmare 400 ingenjörer, och etableringen i Lund är ett steg mot det målet.

– Vi har långtgående planer på att så småningom utveckla och utvidga kontoret i Lund, säger Jan-Erik Larsson. Det finns kompetens där, och vi ser ju också att vi har ett attraktionsvärde. Många vill jobba med elbilar, uppkoppling och självkörande bilar.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.