Avhandling blir tecknad serie

Gutiérrez serieErnesto Gutiérrez har doktorerat i innovationsprocesser på KTH. Ernesto som i grunden är civilingenjör med inriktning mot maskinteknik från Uruguay har nu börjat föra över doktorsavhandlingen från 2012 till en ny form. Den ska bli en tecknad serie.

Gutiérrez serieErnesto Gutiérrez har doktorerat i innovationsprocesser på KTH. Ernesto som i grunden är civilingenjör med inriktning mot maskinteknik från Uruguay har nu börjat föra över doktorsavhandlingen från 2012 till en ny form. Den ska bli en tecknad serie.

Hur kom det sig att du började överföra en avhandling till tecknade serier?
– Det var väl flera olika anledningar. Framför allt tycker jag att jag har något viktigt att säga. Både som konsult och forskare. Det är ju nästan ingen som läser en avhandling. Den är inte heller avsedd för det, utan för att kunna granskas av andra forskare. Men avhandlingen är relevant eftersom innovation har blivit ett paradigm för hur man styr verksamheten på företag och organisationer i dag, inte minst i Sverige där regeringen har både ett innovationsråd och en närings- och innovationsminister.

Ernesto Gutierrez

Ernesto Gutiérrez. Foto: Anna Thorbjörnsson

– Jag pratar också om mindre traditionella områden inom innovation. Inte så mycket om struktur och finansiering och så vidare, utan mer om hur man uppfattar något som innovativt. Hur uppfattar man en idé som bra eller dålig? Hur ska samma organisation kunna skapa stabilitet och förutsägbarhet samtidigt som man ska ifrågasätta allt och vara utforskande? Det krävs flexibilitet, ordning och kaos, allt samtidigt.

– Det tredje är att jag har studerat organisationer från människors perspektiv. Hur upplever männioskorna detta dagligen? Frustrationen blir stor när resurser saknas, när planer och budget inte håller, det blir stress och ångest när det sker stora förändringar och man måste agera utan att ha information. Hur hjälper man människor att hantera de situationerna?

– För att få ihop hela bilden, exempelvis en organisation som är svår att hantera, räcker det kanske inte med vanlig text. Jag har jobbat som forskare, jag har skrivit mycket och är van att leda workshops, men jag kände ändå att det inte riktigt räckte till.

Varifrån har du fått inspiration?
– Jag hade fått inspiration av Liv Strömquist och andra som använder serier för att visa en väsentlig verklighet. Vi ingenjörer är skolade att tänka i problem och lösning. Allt relateras till det. Jag säger inte detta nedlåtande, men alla situationer innehåller inte lösbara problem. Det kan vara paradoxer ibland. Att skapa en målbild som till exempel går ut på hög effektivitet och låga kostnader, eller en flexibel och ändå snabb utvecklingsprocess. De modeller man använder då motsäger varandra. Ibland måste man bara leva med det och lära sig att hantera det.

– Ett typiskt problem som uppkommer när man jobbar i stora projekt är att hantera resurser. Vem jobbar i vilket projekt och så vidare? Det kräver strikt planering, samtidigt som man snabbt måste kunna gripa nya bra idéer i luften och frigöra resurser. Det uppstår lätt frustration när man ser de motsatta kraven som ett problem, eftersom det kanske inte går att lösa. Men om man ser det som en paradox handlar det om att långsiktigt hantera situationen. Förhoppningsvis kan serierna användas som ett verktyg för att se saker på ett nytt sätt.

Är du färdig med serien?
– Nej, det som visas på hemsidan är ett första steg. Det är än så länge ett försök att skapa ett nytt språk. Jag har skapat några karaktärer, och jobbar på lite olika sätt. Några serier är enstaka rutor, andra är i form av seriestrippar. Jag hoppas kunna skapa en lite längre serie också för att få plats för mer komplexitet. För att få stort genombrott måste man ha en bra plot, en bra berättelse.

innovation stories

Innovation stories är ett sätt att prata om innovation i form av tecknade serier. Det är berättelser utifrån egna observationer, intervjuer och litteraturstudier inom innovation och beslutsfattande. Serierna baseras huvudsakligen på Ernesto Gutiérrez avhandling “Evaluation and selection of ideas and projects in product development”, (Gutiérrez, E., 2012), KTH. Avsikten med serien är att förmedla abstrakta begrepp genom visuella berättelser som blir lätta att koppla till verkliga upplevelser och arbetssituationer.

Hur gör du när du omvandlar tankar i en avhandling till en tecknad serie?
– Tja, det är svårt. Det finns ingen självklarhet, men jag ser det som nytt språk. Humorn är inte ett syfte, utan ett verktyg för att förmedla något. Jag har ingen konkret formel eller recept för hur man gör, men ibland utgår jag från en poäng, och sedan försöker jag tänka vilka situationer jag känner till som illustrerar den här poängen. Sedan försöker jag kanske överdriva lite. Jag kanske överbetonar vissa drag, då blir det löjligt med en gång. För mig är det viktigast att finns en tydlig konceptuell poäng. Jag vill inte att detta ska tolkas som en rolig grej.

Hur ska du försöka få spridning på serierna?
– Det är redan många som frågar om de får använda detta, exempelvis ledare för innovationsprogram.

Tänker du ta betalt?
– Jag skulle vilja skapa någon sorts berättelse om mer komplexa frågor inom innovation. Då kanske det inte blir gratis. I dag kan man fritt ladda ner, men jag ber alla användare att ange källa! Och jag ber dem som använder bilderna att berätta om hur de har haft användning av dem.

Har du fått någon kritik, att det skulle vara oseriöst?
– Nja, det finns ett skämt om mannen på gatan som ber Einstein förklara relativitetsteorin. Einstein försöker, men mannen förstår inte. Geniet förklarar igen, utan framgång. Till slut förklarar Einstein på ett annat sätt. Då säger mannen till slut ”nu fattar jag!” Då svarar Einstein: ”Men nu är det inte längre relativitetsteori”. Det finns en risk när man förenklar, att det bara blir något trivialt. Men man måste försöka. Det får bli upp till andra att bedöma.

Läser du själv serier?
– Ja jag gillar Liv Strömquist. Själv är jag från Uruguay. I grannlandet Argentina finns en tecknare, Quino, som har en grafisk och mycket intellektuell stil. De är inspirationskällor.

Har du roligt när du ritar?
– Ibland skrattar jag åt mina egna skämt.

Vad jobbar du med till vardags?
– Jag är innovationskonsult och arbetar bland annat med kompetensutvecklingsprogram och hur man väljer ut bra idéer. Jag har tagit fram ett par metoder för hur man går till väga för att ta fram nya innovationer.

Vilka trender ser du inom innovation?
– Hela området med innovation håller på att professionaliseras. Men fältet befinner sig ändå mycket i början av någonting. Vad en innovationsledare gör är fortfarande inte helt definierat. Förut var innovation något som fanns på en särskild avdelning på företaget, men i dag jobbar man interdisciplinärt och tvärs över företaget. Det har gjort det hela mer komplext och ger nya frågor i organisationerna. Hur ska det här operationaliseras, det vill säga ungefär, vem ska ta hand om vad?

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Trött på att kollegorna bara pratar om sina barn?

Trött på att kollegorna bara pratar om sina barn?

Morgonens klädstrejk. Stress vid hämtning och lämning. Löss, springmask, vabb och skärmtid. Får du skavsår i öronen av kollegornas barnprat? Här är tipsen för bättre balans i samtalsämnena i fikarummet.
Fler artiklar