Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSvårt för studenter från tredjeland

Svårt för studenter från tredjeland

I en undersökning redovisar Universitetskanslersämbetet att Sverige fortfarande tar emot få betalande studenter från länderna utanför EU. Högskolorna vill att regelverket som försvårar för dem ses över.

När Sverige 2011 införde systemet med att utländska studenter måste betala för svenska högskolestudier, minskade genast antalet studerande från så kallade tredjeland, det vill säga länder utanför EU och dess samarbetsländer. Fallet blev stort, ungefär 80 procent färre sökande. Från Afrika kom nästan inga studenter alls.

En ung man eller kvinna från Asien eller Afrika som vill studera på en svensk högskola måste först betala en anmälningsavgift på 900 kronor i samband med ansökan. Efter antagningsbeskedet måste studenten också betala en termins studier på runt 60 000 kronor eller mer. Därefter behandlar Migrationsverket ansökan om uppehållstillstånd. De som inte får uppehållstillståndet beviljat, har inte automatisk rätt att få tillbaka pengarna.

Marie Kahlroth
Marie Kahlroth. Foto: Pernilla Alsén.

– I praktiken tror jag att alla som uppger ett sådant skäl faktiskt får tillbaka pengarna, men vi vet inte säkert. Rent formellt är situationen inte rättssäker. Det här är inte reglerat, säger Marie Kahlroth, utredare på Universitetskanslersämbetet.

Återbetalningarna är ett av flera problem för utländska studenter i Sverige. Problemen handlar inte om utbytesstudenter från andra universitet, utan särskilt så kallade freemovers från länder utanför EU.

Enligt Tina Murray, internationell strateg vid KTH, är det viktigt för lärosätet att de internationella studenterna kommer.

– Den internationella miljön på högskolan är viktig. Utan de utländska studenterna skulle vi ha en regional utbildning, men Sverige är en global aktör både politiskt och ekonomiskt, och våra alumner kommer att vistas i en internationell miljö när de är färdiga. De stora företagen är ju i allt högre grad globala. Dessutom bidrar de utländska studenterna till klassrummet. De är ofta mycket ambitiösa, säger hon.

Tina Murray
Tina Murray. Foto: Privat.

De internationella studenterna tar också del av svenska värderingar som jämställdhet, studentinflytande och miljötänkande, och de möter det förhållandevis icke-hierarkiska systemet i Sverige. Många studenter från andra länder blir mycket förvånade över att det är så pass enkelt att komma i kontakt med svenska professorer.

Problemen för de utländska studenterna är flera. Förutom att kursavgifterna är höga, så tar det dessutom mycket lång tid att få uppehållstillstånd. Allt fler ärenden drar ut på tiden vilket orsakar stora problem. Även förlängningstillstånden krånglar. Kurserna till masternivå är oftast på två år, men studenterna som antas får bara uppehållstillstånd för ett år i taget, och måste därför söka förlängning av tillståndet efter ett års studier.

– Under den tiden som ärendena pågår kan dessa studenter inte lämna landet, för de har ju inte fått uppehållstillståndet förlängt ännu, säger Tina Murray. Vi har, lågt räknat, över hundra studenter i Sverige som inte har kunnat åka hem över julen och träffa

UKÄ:s utredning

UKÄ:s kartläggning av studieavgifterna redovisades i januari i år.

sin familj. Och studiemässigt behöver många av dem kunna åka utomlands för att genomföra examensarbeten eller för att vara med på workshops eller konferenser. Detta gäller i extra hög grad för forskarstudenterna. Ryktet om de här problemen sprids ju, och folk drar sig för att söka sig en utbildning i Sverige.

De senaste åren har emellertid lärosätena tillsammans med bland annat Svenska institutet bedrivit en mer aktiv marknadsföring för Sverige som studiedestination. Och det verkar ge resultat. Antalet studenter från tredjeland har börjat öka igen, men är inte tillbaka där det var 2011.

– Vi har bra diskussioner mellan Sveriges Universitets- och Högskoleförbund och Migrationsverket, säger Tina Murray. Vi försöker hitta praktiska lösningar, men jag tror att det dessutom behövs någon form av politisk signal. Men vi vet i alla fall att regeringen ska tillsätta en bredare utredning om internationalisering under året. Då hoppas vi att även den här frågan ses över.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?