Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtPostNord återbetalar missade pensioner

PostNord återbetalar missade pensioner

Efter ett larm om att vissa tidigare Postenanställda kan ha fått för lite i pension letar företaget nu bakåt i tiden för att hitta handlingar och ta kontakt med dem som kan vara berörda.

Anställda på PostNord som är mellan 62 och 65 år och slutar på egen begäran ska fylla i en särskild blankett. Om de tänker gå i pension ska de kryssa i en ruta med texten ”När anställningen upphör går jag i pension”.

I de fall där den anställde fyller i rutan, görs en slutbetalning av av den anställdes tjänstepensionen till SPV, Statens Pensionverk. Om rutan inte fylls i, förutsätter PostNord att personen inte går i pension ännu, och då får SPV inte heller in slutbetalningen. Men före 2012 fanns inte ens blanketten och ett okänt antal tidigare medarbetare på PostNord kan ha fått för lite pengar i pension.

Problemet upptäcktes för ett drygt år sedan (se artikel i Ingenjören.se) av Björn Nyström, före detta ordförande för Akademikerföreningen i Saco-Posten, som också har jobbat med pensioner. PostNords pensionsadministratör betalade ut cirka 16 000 kronor till honom när felet uppdagades, och har nu också börjat kontrollera bakåt i tiden vilka fler som kan ha drabbats.

Hittills har man bara hittat fyra personer där blanketten helt saknas. De ska kontaktas så att frågan kan redas ut. Trettio personer har lämnat rutan tom, men där blir det enligt PostNord ingen åtgärd, eftersom de förutsätts ha förstått situationen och låtit bli att sätta något kryss. Uppsägningshandlingar för ytterligare ett tjugotal personer som slutade mellan 2008 och 2011 ska letas fram. Även de personerna kan komma att kontaktas

I nästa etapp ska man undersöka berörda som slutat mellan 2003 och 2007. Det är ett arbete som ska påbörjas redan under 2017. Hur många av dem som kan ha fått för lite pension är fortfarande okänt. Frågan kan beröra anställda ända tillbaka till 1996. Vilka belopp det kan röra sig om är oklart. Personal på SPV jobbar med att beräkna dem.

Förhandlingar om ärendet mellan de inblandade facken och arbetsgivaren kom igång i november. Mats Rosén är avtalsområdesansvarig ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Han tycker att det är bra att arbetet har kommit igång, och men han vill även att de nämnda trettio medarbetarna kontaktas.

– Det är angeläget att gå vidare även med de trettio personer som inte har fyllt i rätt ruta i formuläret. Man ska egentligen fylla i blanketten, men vissa anställda kan ha missat eller missförstått den detaljen. Även de bör kontaktas för att höra om syftet var att gå i pension.

Björn Nyström menar att det har handlat om bristande rutiner på företaget och vill därför skicka en uppmaning, inte bara till dem som jobbar på PostNord, utan till alla.

– Det är viktigt att kontrollera inbetalningarna till pensionen när man får papperen, och ställa sig frågan: ”Stämmer de här beloppen verkligen med den lön jag har?”

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.