PostNord återbetalar missade pensioner

Foto: Roland Lundgren/Mostphotos

Efter ett larm om att vissa tidigare Postenanställda kan ha fått för lite i pension letar företaget nu bakåt i tiden för att hitta handlingar och ta kontakt med dem som kan vara berörda.

Anställda på PostNord som är mellan 62 och 65 år och slutar på egen begäran ska fylla i en särskild blankett. Om de tänker gå i pension ska de kryssa i en ruta med texten ”När anställningen upphör går jag i pension”.

I de fall där den anställde fyller i rutan, görs en slutbetalning av av den anställdes tjänstepensionen till SPV, Statens Pensionverk. Om rutan inte fylls i, förutsätter PostNord att personen inte går i pension ännu, och då får SPV inte heller in slutbetalningen. Men före 2012 fanns inte ens blanketten och ett okänt antal tidigare medarbetare på PostNord kan ha fått för lite pengar i pension.

Problemet upptäcktes för ett drygt år sedan (se artikel i Ingenjören.se) av Björn Nyström, före detta ordförande för Akademikerföreningen i Saco-Posten, som också har jobbat med pensioner. PostNords pensionsadministratör betalade ut cirka 16 000 kronor till honom när felet uppdagades, och har nu också börjat kontrollera bakåt i tiden vilka fler som kan ha drabbats.

Hittills har man bara hittat fyra personer där blanketten helt saknas. De ska kontaktas så att frågan kan redas ut. Trettio personer har lämnat rutan tom, men där blir det enligt PostNord ingen åtgärd, eftersom de förutsätts ha förstått situationen och låtit bli att sätta något kryss. Uppsägningshandlingar för ytterligare ett tjugotal personer som slutade mellan 2008 och 2011 ska letas fram. Även de personerna kan komma att kontaktas

I nästa etapp ska man undersöka berörda som slutat mellan 2003 och 2007. Det är ett arbete som ska påbörjas redan under 2017. Hur många av dem som kan ha fått för lite pension är fortfarande okänt. Frågan kan beröra anställda ända tillbaka till 1996. Vilka belopp det kan röra sig om är oklart. Personal på SPV jobbar med att beräkna dem.

Förhandlingar om ärendet mellan de inblandade facken och arbetsgivaren kom igång i november. Mats Rosén är avtalsområdesansvarig ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Han tycker att det är bra att arbetet har kommit igång, och men han vill även att de nämnda trettio medarbetarna kontaktas.

– Det är angeläget att gå vidare även med de trettio personer som inte har fyllt i rätt ruta i formuläret. Man ska egentligen fylla i blanketten, men vissa anställda kan ha missat eller missförstått den detaljen. Även de bör kontaktas för att höra om syftet var att gå i pension.

Björn Nyström menar att det har handlat om bristande rutiner på företaget och vill därför skicka en uppmaning, inte bara till dem som jobbar på PostNord, utan till alla.

– Det är viktigt att kontrollera inbetalningarna till pensionen när man får papperen, och ställa sig frågan: ”Stämmer de här beloppen verkligen med den lön jag har?”

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt