Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDålig rekrytering kan skada företaget

Dålig rekrytering kan skada företaget

Många som söker jobb känner att de får ett dåligt bemötande. Så dåligt att de senare inte vill ha med företaget att göra. En undersökning gjord av rekryteringsbyrån Wise Professionals visar att många svenska företag behöver förbättra sina rekryteringsprocesser.

Allt fler arbetssökande tycker att de blir dåligt bemötta när de söker jobb. De som inte kommer till intervju får automatiska svar eller inga svar alls, och de som intervjuas upplever att de utsätts för en ensidig granskning snarare än en givande diskussion kring arbetsuppgifter.

Enligt en undersökning, genomförd av YouGov för rekryteringsbolaget Wise Professionals räkning, skulle bara en fjärdedel av alla som söker jobb över huvud taget rekommendera sina vänner att söka jobb på samma företag. Undersökningen är den andra sedan 2014 och siffrorna pekar neråt. Fler arbetssökande är missnöjda med bemötandet i dag än för tre år sedan.

Foto: Fotograf Pernilla P.

Ingrid Höög är vd på Wise Professionals. Enligt henne handlar det till stor del om hur företagen ser på rekrytering. I den engelskspråkiga världen har begreppet candidate experience, på svenska kandidatupplevelsen, redan blivit ett vedertaget begrepp som kopplas till ekonomi och affärspåverkan.

– Man måste se de arbetssökande som en målgrupp i dag, säger hon. Alltför ofta ser man dem bara som arbetssökande, men tänker inte på dem som individer som kan ha olika funktioner gentemot företaget. Även om de inte får jobbet kan de bli kunder eller samarbetspartners, eller så kallade ambassadörer som pratar väl om företaget.

Företagen är också för kortsiktiga. När det gäller kunder jobbar man med att skapa långsiktiga relationer, men i rekryteringen tänker man bara på det ögonblickliga behovet. Men en arbetssökande kan mycket väl bli aktuell för anställning i ett senare skede.

Tre tumregler

Ingrid Höög på Wise Professionals poängterar tre viktiga faktorer för rekryteringsarbetet.

  1. Erkänn de arbetssökande som en viktig målgrupp.
  2. Avsätt resurser och kompetens för att kunna ge ett bra bemötande. Någon på företaget måste ha ansvar för frågan.
  3. Lyft frågan till ledningsnivå. Rekrytering bör ses som en strategisk fråga för hela företagets affär.

Ingrid Höög tror att den begränsade synen på rekrytering kan bero på att kompetensen inom företag i regel är uppdelad. Kunskap om marknadsföring och konsumentbeteende finns på just marknads- och försäljningsavdelningen, men inte på HR-avdelningen. Men den metodik som företagen tillämpar inom marknadsföring kan man också använda inom rekrytering.

– Att söka jobb är dessutom mycket mer emotionellt än att köpa en produkt eller tjänst, säger Ingrid Höög. Man har ansträngt sig och försökt att visa vad man kan. Det handlar om identitet, och den som inte får något svar alls kan lätt känna sig illa behandlad.

Hon pekar också på en trend i dag: att de spontana ansökningarna ökar, på grund av tillgängligheten på Internet. De som söker är ofta pålästa om företaget, och medan många är vana vid snabb återkoppling via mejl från kundsupport och så vidare, framstår automatiska eller uteblivna svar från arbetsgivare som respektlöst.

Samtidigt finns det en konkurrens kring kompetensen hos de arbetssökande. I många rekryteringar värderar den arbetssökande företaget lika mycket som företaget värderar den arbetssökande.

– Det är mer jämbördigt i dag, säger Ingrid Höög.

Den som intervjuar en kandidat till ett jobb måste tänka på att man också representerar företaget. Dessutom kan en intervjuare få fram mycket kunskap ur en bra jobbintervju. Öppna frågor och en lyssnande attityd kan ge information om den sökandes värderingar och resonemang, hur han eller hon har jobbat tidigare och även hur det fungerar på andra arbetsplatser.

– En värdering blir det alltid, men det ska inte vara ett förhör där den sökande rättar in sig i ledet och svarar, säger Ingrid Höög.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.